Home ReviewsAlbum Reviews FIR CONE CHILDREN – The Urge To Overtake Time (Blackjack Illuminist Records)

FIR CONE CHILDREN – The Urge To Overtake Time (Blackjack Illuminist Records)

by Nel Mertens

Met zijn dreampunkband Fir Cone Children lijkt Alexander Leonard Donat (Whole, Vlimmer) steeds een stapje verder te gaan. Hij labelt hun muziek als ‘droompunk’ en dat is wel treffend, want we krijgen een genre-overstijgende mix van punk, garagerock, dreampop, shoegaze en indierock.

Op zijn nieuwste album (het negende in negen jaar, trouwens!) The Urge To Overtake Time nemen etherische melodieën, wervelende gitaren, stuwende drums en luchtige zang ons mee naar een wereld waar je weer een nieuwsgierige (en luidruchtige), naïeve persoon kunt zijn, in bomen klimmen en van fietsen vallen inbegrepen. Iets waar iedereen nood aan heeft en baat bij zou hebben. En die noodzaak hoor je – ondanks het gedroom – ook terug in de urgent wilde sound in de nummers. Bij deze wil Fir Cone Children de luisteraars dan ook aanmoedigen om in een wereld schijnbaar gedomineerd door volwassenen, het contact met hun innerlijke kind niet te verliezen.

Deze keer waren het dan ook zijn dochtertjes (8 en 10 jaar), die Donat inspireerden om over de betoverende wereld te schrijven, waarin kinderen ervaringen opdoen en onbezorgd kunnen groot worden. De teksten – vanuit vader-ogen geschreven – gaan over hun schoolleven, gekoesterde huisdieren (zowel de echte, levende als de opgevulde), hun creatieve talenten, sport, het maken van zelfgemaakte familiebladen (met een speciale pagina voor klachten), het plezier van alledaagse taken zoals boodschappen doen, de achtbaan van de eerste liefde en liefdesverdriet, buikpijn, nieuw ontdekte spinnensoorten en het besef dat regels kunnen worden gebogen, maar tijd wel standvastig is.

Uptempo en met glooiende gitaarlijnen, klinkt het speelse Time Needs An Upgrade, voorzien van “lalala’s” en “‘woohoo’s”, maar evengoed punkerige schreeuwen als “Come on, come on!”.
Ondanks het snelle snaarwerk dat het tempo bepaalt in Snowblack, is het een dromerige track waarbij we Donats stem zowel de dromerige hoogte horen in gaan, als de lage tonen horen verkennen.

Met heel wat garagerockelementen klinkt Another You melancholisch mooi, met lichtgevende, melodieuze gitaardetails en pompend drumwerk. Wat een combo in opbouw!
Veel zwaarder, met een beladen trage psychedelische toets, klinkt het prachtige Fills Up Every Inch. The Inability To Raise The Left Corner Of My Mouth klinkt in eenzelfde sfeer.

Sydney And I klinkt snel, punky en enorm energiek! Vol rebelse liefde…
Het uptempo Let’s Defy Everyday Life klinkt vertrouwd, maar zit toch vol onverwachte ritmische spelingen, haakjes en gaatjes, … De meest bizarre track om te kaderen en dat hebben we wel graag!
Ook in Sandwich Toast, Belly Ghost horen we pompende, maar ook roffelende drums de aandacht trekken, terwijl de dromerige zanglijnen mooi in contrast gaan.

It Feels Complete is het meest donkere nummer, met snaarwerk dat aan dat van The Cure doet denken. Een prachtige track waarbij we ons tegelijk nederig klein voelden als ons konden laten meevoeren langs grootse dromen.
Met Spider School wordt opnieuw speels, met een prominent snijdende gitaarlijn afgerond.

Naast de tien nummers van het album, krijgen we bij de digitale versie ook een cover van One Hundred Years van The Cure. Donat slaagt er hiermee in een sterke cover neer te zetten, waarop hij zijn heel eigen stempel drukt.

Dit album brengt ons een ​​betoverend tapijt van geluidslandschappen, dat ons alvast inspireert om onze grenzeloze verbeelding en nieuwsgierigheid te behouden en onze jeugdige geest niet te laten onderdrukken door maatschappelijke verwachtingen.

The Urge To Overtake is digitaal, op cd en op cassette verschenen bij het Berlijnse label Blackjack Illuminist Records. Iets voor fans van Cloud Nothings, The Flaming Lips, Ty Segall, Trail Of Dead, My Bloody Valentine, No Age, Cheatahs, Deafheaven!

FACEBOOK / BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More