Home ReviewsAlbum Reviews AZMARI – Maëlström (Sdban Ultra)

AZMARI – Maëlström (Sdban Ultra)

by Björn Comhaire

Op de plaats waar jazz, funk, het Midden- en het Verre-Oosten mekaar snijden kan je zomaar de vijfkoppige, Brussels band Azmari tegen het lijf lopen. Op diezelfde plek komt Echoes of Zoo ook regelmatig bivakkeren of kan je Dijf Sanders spotten als hij net terug komt van vakantie. Niet dat het daar zo druk is, het is er wel heerlijk toeven.

Maëlström is de derde muzikale vrucht van de band en ze gaat door op hetzelfde elan als de ep Ekera en hun eerste album Samā ī. Een elan waar wij nogal fan van zijn en dat is bij deze derde niet anders.

Voor de opnames van het album trok de band zich een week terug in de studio. Aldaar vermengden zij de klanken van de oude Clavinet, moderne synths en akoestische instrumenten tot een heerlijk geheel dat zo organisch klinkt als stevig gekruid orgaanvlees. De capabele productiecapaciteiten van Frederik Segers zitten daar zeker voor iets tussen.

Maëlström is een album van hoge temperatuur met titels die verwijzen naar warme woestijnwinden (Khamsin) en warme oorden (Hadashi) maar vooral naar de zee. Waarmee we, net zoals bij Sheep Party, Octopus Perspective of Crab Squad thematisch toch wat in de buurt komen van wat Echoes of Zoo ook zo geweldig doet.

Azmari: “Voor dit derde deel in onze muzikale reis doken we dieper in het creatieve proces. We hebben ons letterlijk ondergedompeld in diep water tijdens een unieke tweeweekse aquatische residentie. De nummers op dit album zijn dus doordrenkt met typische onderwaterfrequenties, het geluid van diepzee wezens en de schoonheid van de zeebodem. Overtuigd door deze creatieve ervaring en geleid door kapitein (en producer) Frederik Segers, brachten we dit album weer naar de oppervlakte en onthullen een resoluut schaalachtig, zanderig en diep klanklandschap.”

Giet een emmer water over je hoofd, neem je favoriete yoga-houding aan (de onze is ongetwijfeld de pauwhouding), zet de thermostaat op 28°C en laat je meevoeren op de deinende tonen van dit fantastische album van Azmari.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More