Home ReviewsAlbum Reviews CHACKIE JAM – Emmène-Moi (The Live Album)

CHACKIE JAM – Emmène-Moi (The Live Album)

by Bart Verlent

In 2018 leerden we Chackie Jam kennen als één van de winnaars van De Nieuwe Lichting. Het synthpopcollectief pakte uit met vijf vocalisten die nogal kitscherige, 80’s getinte, “guilty pleasure synthpop” met serveerden. Na een aantal jaren in fluoriserende trainingspakken rond te lopen en twee ep’s uit te brengen, besloot de band dat het tijd was voor iets anders. In 2021 vond de band dat de computer niet meer op het podium thuishoorde en het jaar ontwikkelden ze een nieuwe sound die ze wilden vereeuwigen op een live album, ondersteund door tien extra muzikanten.

© Chackie Jam

Voor die opnames trok Chackie Jam niet naar de studio maar wel naar de Blikfabriek in Antwerpen waar ze een hele week repeteerden om daarna drie live-sessies te geven. De band deed alles zelf, van de algemene organisatie en techniek tot de catering en publieksontvangst. En nu brengen ze die opnames eindelijk als hun debuutalbum.

Het album opent heel straf met het funky Moves waarin onmiddellijk opvalt dat de nieuwe Chackie Jam-sound een pak warmer klinkt. Dat zorgt ervoor dat hun geweldige stemmen er nog beter uitspringen. Er is nog steeds een link met de jaren ’80, want het liedje klinkt even aanstekelijk als de jazzy funkpop van Shakatak die in de eighties serieus hip was. Langs de ander kant zou je het ook acid jazz kunnen noemen in de stijl van Incognito en The Brand New Heavies met een knipoog naar de discofunk van Chic.

Ook Lime & Sugar Baby is zo’n geweldige floorfiller waar je onmogelijk kan op blijven stilstaan.

Samen met het album verschijnt ook de nieuwe single Telepathy waarop de band het gezelschap krijgt van Niel Soetaert alias Witty Quill (The Color Grey, Wally). Het is echt een ijzersterke funk schijf waar Prince jaloers op zou zijn.

We mogen even op adem komen met het rustige soulvolle It Doesn’t Matter. Maar de rust duurt niet lang want daarna wordt de funkschuif terug opengetrokken met Don’t Stop en het aanstekelijke Let’s Just Stay Friends.

Full Access klinkt iets ingetogener maar dankzij de bezwerende percussie heeft het toch iets vurigs. Ook in het titelnummer wordt het gaspedaal niet voluit ingedrukt en krijgen we meer ingetogen funk. Dan nog werkt het nummer serieus op de dansbenen.

In Come On Baby komt het foute 80’s-kantje weer bovendrijven en het is het enige nummer dat ons doet denken aan de eerste songs van dit gezelschap. Vervolgens slaan ze sterk terug met She Can Only Sleep When It Rains waarmee Chackie Jam uitpakt met een heel straffe song waar de saxofoon-solo de kers op de taart is. Daarna volgt de zorgeloze popsong Whatever en wordt er afgesloten met het sensuele Funk Me Slowly.

Chackie Jam 2.0 is een serieuze, positieve evolutie. Alle arrangementen klinken hedendaags maar met een retro tintje en daar komt nog bij dat het allemaal erg aanstekelijk dancetracks zijn. Live gaat dit zeker voor vuurwerk zorgen!

Je kan Chackie Jam live aan het werk zien op:

02/11 – Blikfabriek, Hoboken
09/11 – Café des Arts, Berchem
23/11 – Café Café, Hasselt

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More