Home ReviewsAlbum Reviews ASSASSUN – Sunset Skull (Blackjack Illuminist Records)

ASSASSUN – Sunset Skull (Blackjack Illuminist Records)

by Nel Mertens

Alexander Leonard Donat is al lang niet aan zijn muzikale debuut toe, als we denken aan de talloze releases die hij reeds uitbracht met zijn projecten Vlimmer, Whole, Feverdreamt en Fir Cone Children. Toch maakt hij opnieuw een debuutalbum, deze keer met zijn nieuwste project Assassun. Hij vertoeft dan ook in één van de broeierige epicentra van al wat experimenteel en donker is. Met Berlijn als uitvalsbasis, zit hij in de ideale omgeving om aan al zijn projecten voeding te geven. En ook Assassun is er op dat vlak goed (op)gevoed tot een amalgaam van electropunk, darksynth en industrial.

Strijdvaardig klinkt Burial Shroud met de nodige gejaagdheid en nijd in Donats stem, onder een metalige inslaande beat op de achtergrond en in fijn uitgesponnen elektronisch pallet gevuld met toffe bleeps. De bubbelende electro zet zich voort in Winter Is, dat grimmig en koud aanvoelt met gespannen, snijdende soundscapes. Met haakse, tragere ritmes zitten heel wat lagen verweven in Devours Itself. Architecturale kunde qua songopbouw!

Zowel qua zang als synths gaat Over Again meer de postpunkrichting uit, net zoals The World I Will Leave hoewel we daar ook subtiel ruw mechanistische klanken horen opduiken.
Your Scheme? wordt gekenmerkt door vrij brute, gebroken spoken vocals. Een kil nummer, dat knap is qua opbouw, maar ons ‘minder raakt’ doordat we een emotionele leegte in de track ervaren.

De bittere toetsen zetten meteen de toon in Janine. Een nervositeit en verwrongen geluiden laten duidelijk horen dat de band met Janine niet erg warm was. Ook Light Coming Out klinkt een verbitterd en verwrongen in zijn knap minimale synth-entourage.
I Need It Gone laat vervormde, verstoorde vocalen horen die voor een vuile noisy sfeer zorgen, als tegengewicht voor het warm, zwevende electrogeluid daarrond. Synthwave met een industrial-kantje!

En dan onze favoriete tracks: het beklijvende Hook To The Chin, omdat het vol onverwachtse hooks zit en vol durf een erg hedendaagse inzet van retrosynths laat horen. Daarop aansluitend, meteen ook Achilles Tendon. Een uitdagend nummer met lef.

Een heel eigen lo-fi- en retro-pad effent hij met dit gewaagde, experimentele album, waarin de zovele tinten uit de donkere scene samenkomen in Alexander Leonard Donats sterk identificeerbare Assassun-sound. Vintage-electro, post punk, industrial en EBM. Kleine elementen daaruit verweeft ‘der Berliner’ in zijn eigen synthpunksound. Sinister esthetisch en zo goed.

Sunset Skull is digitaal, op cd en op tape verkrijgbaar bij Blackjack Illuminist Records.

(Her)lees hier ook onze review bij de eerdere release van het nummer Janine.

Bandcamp Spotify Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More