Jawel het is weer Week Van De Belgische Muziek, vreugde alom! Want dat wil zeggen dat de media weer volop aandacht zullen besteden aan de rijke vaderlandse muziekscene. Buiten de spreekwoordelijke uitzonderingen die de regel bevestigen, komen ze daarbij vaak helaas niet veel verder dan de grijsgedraaide klassiekers en/of reeds gearriveerde sterren.
Artiesten op kleine onafhankelijke labels en al zeker de complete doe het zelvers komen – hoe goed of toegankelijk hun muziek ook mag zijn – amper aan bod in de traditionele media. Dat vinden wij uiteraard jammer en daarom leggen wij als muziekzine dan ook graag de focus op Belgische muziek in de hele brede zin van het woord. We doen dat dagelijks in onze berichtgeving en artikels, maar ook middels onze Luminous Belge Spotify lijst.
Wij sporen je dus graag aan om net tijdens deze week eens wat dieper te graven en alzo nieuwe muzikale ontdekkingen te doen. Ook onze vrienden en collega’s van BMA: Belgium Music Addicts zijn al geruime tijd bezig je een geweten te schoppen en muzikale kennis bij te brengen. Zo hebben ze hun Veranderlijke 30, een allusie op de BRT Top 30 van weleer.
Hun Spotify of beter nog hun YouTube kanaal (bezoeken en op abonneren) zijn al ware schatkisten op zich. Ook op hun Mixcloud kanaal staan een aantal interessante Belgische dj-sets, reclame en geleuterloos !
Binnen BMA waren er individuen die nog een streepje dieper wilden gaan en vanuit die schoot dan Belgian Underground Sounds hebben opgericht. Een Facebook-platform waar iedereen met een hart voor hedendaagse muziek onder die vervloekte radar, welkom is. Liefst niet om louter aan zelfpromo te komen doen, maar ook ideeën en zelfs contacten uit te wisselen om zo samen te werken om even krachtig uit de ondergrond te kunnen kruipen als de mainstream collega’s. Er wordt genre- en grenzeloos gedacht. Ze hebben ook een Spotify lijst waarop inmiddels 436 tracks zijn verzameld en die elke dag aangroeit.
Binnen het BMA Youtube kanaal is er ook een aparte B.U.S lijst. Kinky Star bezieler Pieter-Jan De Coen doet met zijn Spotify-account een duit in het zakje en heeft een zeer uitgebreide en ook nog steeds aangroeiende lijst Underground BE!
Ook leuk is de feministische, collaboratieve playlist Femme Belges/Belgische Vrouwen.
De band A Slice Of Life beheert dan weer hun fijne Belgium: c’est Oh La La La
Zo zijn er uiteraard ontelbare fijne lijsten, maar zoals je wellicht weet verdienen artiesten op Spotify pas daadwerkelijk centen als ze miljoenen streams halen, wat maar voor heel weinig Belgische acts is weggelegd. Belgische muziek daadwerkelijk steunen kan je dan best doen door naar concerten te gaan en daar van de band zelf platen, cd’s, t-shirts etc… aan te schaffen. Of surf eens naar het platform Bandcamp om daar op zoek te gaan naar je favoriete artiesten en labels waar je zo via online aankoop kan steunen. De Belgische underground zal jou zeer dankbaar zijn.