Home nieuws Uitheems Geduister #272

Uitheems Geduister #272

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Donkere sneeuwvlokken vallen op het ritme van brandende beats uit het Uitheems Geduister… Deze week, met nieuws van Inver, Spiryt, Merrimack, Bells Of Soul, Midas Fall, Bleib Modern, Kirlian Camera en Miss FD & Vulture Culture.

INVER
“We verdwalen allemaal…” in de donkere gothic metalsound van Inver. Deze keer doen we dat op deze aarde, op hun debuutalbum On This Earth.

Met On This Earth leiden Bryn Jones  (gitaren, zang), Jake Doherty (gitaar) en JJ ‘Jaff’ Flames  (bas, backings, instrumenten) je vanuit het licht via een wenteltrap van introspectie, naar je diepste innerlijke grotten.
Hun gothmetalsound is rijk aan texturen, waartussen synths lijken te fluisteren tussen kracht en magie. Kronkelende gitaren, somber grimmige poëtische teksten, met hard gekartelde randjes, zorgen er voor dat On This Earth een zachte gotische droom is.
“…we sterven in stilte…”

On This Earth is digitaal verschenen. https://linktr.ee/inverband?fbclid=IwAR3sgDhH9K-5xBwklKsSWtY-zX3NUEkqI7zA–qs2i1o5a5VEzJlv90NDNM

Facebook / Bandcamp

SPIRYT
Hydra is het nieuwste album dat J Luc Crouchet van het Franse cold-/ darkwave project Spiryt lanceerde waarbij hij samenwerkte met verschillende bevriende artiesten als Kimerly Kornmeier, Nathalie Thalie Nemesis, Bella Goozy, Herve Trpant en Michaela Steber voor de zangpartijen.

Zelf nam hij enkele nummers voor zijn rekening en we merken op dat toch vooral zijn grafstem-timbre voor de minimal coldwavestemmingen zorgt op het album, terwijl – vooral de dames – een rebelse kleurspoeling zijn voor zijn tracks! Hierdoor werd Hydra een behoorlijk gevarieerd album, gedragen door de donkere synths en gitaren van Crouchet.

Hydra is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

MERRIMACK
De Franse, traditionele blackmetalband Merrimack duikt naar raadselachtige diepten met hun tweede single, dat op 8 maart verschijnt op hun nieuwe album.
Dead and Distant Clamors laat zwelgende gitaren en hypnotiserend knallende drums horen.

“Dit nummer is een eerbetoon aan old school black metal, omarmt de wanhopige sfeer ervan en bevat beklijvende, langzame stukken die doen denken aan een depressieve wals. Gitaren gaan een gesprek aan rond een hypnotiserend crescendo, terwijl de zang de onvermijdelijke mogelijkheden van verval verwoordt. Verwacht niets. minder dan een puur eerbetoon aan de essentie van de duisternis.”, legt de band uit over deze track.
Loodzwaar, wordt er stevig doorgeramd… met rauwe grunts, uiteraard…

Dead and Distant Clamors is digitaal beschikbaar en zal je vanaf  8/3 terugvinden op het album Of Grace and Gravity dat digitaal, op cd en op vinyl verschijnt bij Season Of Mist. Je kan het album reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

BELLS OF SOUL
Het synthwave- / gothrockproject Bells Of Soul is sinds 2003 het muzikaal project van de Braziliaanse Sânian. Hij liet de laatste weken al enkele tracks los van zijn nieuwe, aankomende album Swallowing the Dust, waarop tien nummers zullen staan die de complexiteit van het bestaan proberen te vatten en vragen oproept over de authentieke zin van het leven.

A Toast On You was de eerste, die bij het nieuwe jaar een onheilspellende wens laat horen in mysterieuze baslijnen en huilende melodieën.
Zo laat hij zijn meeslepende, angstaanjagend wanhopige, maar melodisch knappe zang ook horen in het ritmische Night Is Coming.
Meer uptempo en iets grimmiger klinkt het derde voorsmaakje, Trying To Avoid The Fall.
Een fijne ontdekking!

De drie tracks kan je online beluisteren, het album Swallowing the Dust verschijnt eind dit jaar.

Facebook / Bandcamp

MIDAS FALL
Monsters van de Schotse alt/post/progressieve rockgroep Midas Fall is de tweede single van hun aankomende, vijfde album Cold Waves Divide Us.

Intussen sloot Michael Hamilton zich aan bij de oprichters Elizabeth Heaton en Rowan Burn voor het vervolg op hun album Evaporate, waarmee ze in 2018 de ‘Limelight Award’ van Prog Magazine Awards wonnen.

“Dit album is een zwaardere en grotere ervaring dan het vorige album”, zegt Heaton. “We hebben de atmosferische strijkers en synths uit de jaren 80 van Evaporate behouden, maar wilden zwaarder gelaagde elementen toevoegen, om beter weer te geven hoe we live klinken.”

Na een zacht etherische intro, beweegt Monsters zich alvast knap tussen zacht en luid, zacht en verpletterend.

Je kan het nummer al digitaal beluisteren en verschijnt op het album Cold Waves Divide Us, dat digitaal, op cd en op vinyl wordt uitgebracht bij Monotreme Records op 8 maart 2024 en je reeds kan voorbestellen.

Facebook / Website

BLEIB MODERN
Drie jaar geleden kregen we het geprezen album Afraid To Leave van de Berlijnse post punkers Bleib Modern, dat nu een vervolg krijgt. Want intussen gingen bevriende artiesten vanuit hun perspectief aan de slag met die nummers. Het resultaat is de 2 Afraid 2 Leave – compilatie, met remixen en bewerkingen door gewaardeerde namen binnen de darkwave-, post-punk- en EBM muziekscène. Zo horen we The KVBThe Underground YouthM!R!MDune Messiah, IV Horsemen, Blind Delon, Shad Shadows en diverse zijprojecten van de BleibModern-bandleden zelf.
Als aankondiger krijgen we alvast de remix van M!R!M, van het nummer Into The Night.

2 Afriad 2 Leave verschijnt op 23/2 digitaal, op cd en op vinyl bij Icy Cold Records en Wave Tension Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

KIRLIAN CAMERA
Ook voor Kirlian Camera zit er een nieuw album aan te komen. Radio Signals for the Dying verschijnt in februari. We krijgen er alvast een tweede nummer uit te horen: Götter, geht weg! En die klinkt theatraal sterk, door de vocals van Elena Alice Fossi, tussen de prikkelende synths en de beats die steeds dansbaarder worden gedurende de track.

“In de woede van de tijd die niet bestaat, creëert onze spirituele luiheid god en de goden.”, licht Fossi toe over deze sonische verwensing der goden.

De teasertracks kan je al digitaal beluisteren en het dubbelalbum Radio Signals for the Dying dat digitaal, op cd en op vinyl verschijnt op 23/2 bij Dependent Records, kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

MISS FD & VULTURE CULTURE
Om af te ronden, krijgen we nog een mix die niet in een hokje is te stoppen maar misschien wel het best te omschrijven is als een stoofpot van electro, glitch, ebm, synthwave en meer. Want voor haar nieuwe single Enough werkte de dark electro-artieste Miss FD deze keer opnieuw samen met synthgoeroe Vulture Culture. Eentje waarmee we recht een donkere club induiken

De fusie van de scherpe en dynamische zang van Miss FD met de donkere, meeslepende geluiden van Vulture Culture, laat een unieke mix EDM-beats horen. Enough werd een donkere en gruizige EDM-productie met diepe smerige ondertonen.

Enough is digitaal verschenen.

Miss FD / Vulture Culture

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More