Home Grensverleggers Uitheems Geduister #59.

Uitheems Geduister #59.

by Nel Mertens

Het Keltische nieuwe jaar is ingezet. Of je het nu als Samhain of Halloween beleefde, we zijn er zeker van dat het een hoogdag was voor ieder donkergehart zieltje. Geen ’tricks’ bij Luminous Dash, maar hier zijn alvast onze donkere ‘treats’ met het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Bestial Mouths, Box And The Twins, Control Room, Pale, Agonoize, Twin Tribes, Soft Riot, Her Despair en S Y Z Y G Y X.

BESTIAL MOUTHS

Het Berlijnse darkwaveproject Bestial Mouths heeft zijn nieuwe ep Inshroudss klaar. De release kwam er samen met de videoclip van hun eerste single Bleed. Ze combineren pompende industrial synthlijnen met rauwe, angstloze zanglijnen die met tribale ritmes en opereske, furieuze monologen samengaan. Een medley van pure emotie, in sonische chaos met verbluffende vocals van Lynette Cerezo alsof het een undergroundmusical had kunnen zijn.

Facebook / Website

BOX AND THE TWINS

Een nieuwe plaat van de darkpopband uit Keulen Box And The Twins betekent een verhoging van muzikale melancholie in huis. Het is drie jaar geleden dat hun debuutalbum verscheen, maar de band droomde donker verder, want hun album Zerfall is zonet verschenen bij het label Synth Religion. Koortsdromerig met de hysterie van Box (machines, zang, gitaar), hekserij van Mike (gitaar en bas) en zegening door Carolin (synths en noise).

Facebook / Website

CONTROL ROOM

Een pareltje uit Hattiesburg werd door het label Cold Transmission ontdekt, want het label neemt de Amerikaanse band onder zijn vleugels. Na hun zelf gereleasete debuut-ep Retreat, zal het nieuwe album van Control Room begin volgend jaar verschijnen. Sterke synthsounds en begeesterende vocals nemen je mee in een eighties wavesfeertje!

Facebook / Bandcamp

PALE

‘La liberté exquise….’ Of het witte konijn uit Parijs dat olijk het duistere wereldje binnen huppelt. Pale deed met Ça Vous Dirait een eerste worp uit hun aankomende album Mélancolie Des Essuie-Glaces, dat eind dit jaar nog verschijnt. Sterk elektronisch aangedreven, met verleidelijke vocals laat Pale je hiermee het leven doorlopen in een videoclip waarvan je ondanks alles toch begint te glimlachen.

Bandcamp / Facebook / Instagram / Website / Soundcloud / Blog

AGONOIZE

Het meer angstaanjagend, snelle werk komt deze week van de Berlijnse hellectroband Agonoize. Hun album Midnight Vampire Porn verscheen deze week. De typische Duitse EBM-beats werden door dit trio met verve door de hel gehaald en dit leverde een agressief klinkend, op eigenwijze manier charmerende sound op. Bloedstollend? Voor wie er van houdt…

Facebook / Website

TWIN TRIBES

IJskoude vocals galmen doorheen de synths in de derde single van het aankomende album Ceremony van de Mexicaans-Amerikaanse coldwaveband Twin Tribes. “Het branden onderstreept je ogen…”  Met The River krijgen we van het postpunkduo Luis Navarro en Joel Nino, Jr. alvast een donker melancholische, meeslepende sound te horen als voorsmaakje op hun album, dat digitaal, op cd, cassette en vinyl verschijnt.

 “Throw the sage in the fire, blindfolded to desire. The burning underlines your eyes.”

Ceremony kan je nu reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook / Instagram

SOFT RIOT

Soft Riot is nog steeds het alter-ego van de Canadese Jack Dkwrth die naar de postindustriële thuisstad Glasgow uitweek. Met meer dan 20 jaar ervaring, heeft hij opnieuw een synthy postpunkalbum klaar dat op 11 november verschijnt bij zijn eigen label Possession Records. Na zijn vorige album The Outsider The Mirrors! (2018) wordt When Push Comes To Shove nummer zeven voor Soft Riot. Als eerste nummer van het album krijgen we alvast Taking Off The Edge, voorzien van een kleurrijke avantgardevideoclip. Deze track neemt je mee op een bruisende uitstap naar een parallel universum vol van bubbelige synths en glitterende, spastische geluiden. Eigenzinnig knap en toch helemaal Soft Riot!

Facebook / Website

HER DESPAIR

De Britse gothrockband Her Dispair bracht op de vooravond van Halloween een nieuwe single met videoclip uit. Meer toepasselijk kon amper, want de titel van de track is The Exorcism. Qua naamgeving kennen ze er wat van, want hun tweede ep waarop deze song zal verschijnen op 22 november, heet The Exorcism Of Eroticism. “Willen we dat wel?”, komt meteen in ons op.

Maar als we de heerlijke sound horen, die ons doet denken aan The Sisters Of Mercy en Fields of the Nephilim, dan antwoorden we toch voorzichtig “Ja”… Dit exorcisme draait om de bedwelming van lust, dat overweldigende verlangen naar iemand in die mate dat het voelt alsof je bezeten zou kunnen zijn.

Facebook / Bandcamp

S Y Z Y G Y X

Om af te ronden een track, speciaal geschreven voor Halloween, van het Amerikaanse duo SYZYGYX voor alle misfits, tovenaars, demonen, heksen! Samhain klinkt dan ook betoverend hard, koud en kil. Met schrille synths en duistere vocals jagen ze ons de nacht in. Stay weird, my dearests!

Facebook / Bandcamp

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More