Home Grensverleggers Uitheems Geduister #55.

Uitheems Geduister #55.

by Nel Mertens

Muziek als antidotum, als seductief sedatief voor de ogenblikken dat de zwaartekracht je neerhaalde. Of de momenten waarop je uitgelaten de rode loper volgde naar de nectar. We zetten je donkere hart graag even stil en duwen onze hartslag er in met het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Sparkling, Heldmaschine, CRPTC, Mono Sapiens, Dearly Beloved, The Coventry, Valuska. We hebben ook nog drie trip-tips naar Nederland: de Downhill Cdreleaseparty met Lapis Exilis, Grausame Töchter en Fix8:Sëd8, Wavefest V met Kælan Mikla, Stahlr, The Body Electric en Poison Point én  Wavefest VI met The Wedding Present, In 2 The Sound, Suir, The Foreign Resort en Sonndr.

SPARKLING

De nieuwe Duitse postpunkband Sparkling trekt deze herfst op tournee om hun recent verschenen album I Want To See Everything te promoten. De broers Leon en Levin Krasel begonnen al vrij jong samen muziek te spelen en in 2013 werden ze vergezeld door bassist Luca Schüten. Tijdens hun studie aan de universiteit en de kunstacademie concentreerde de groep zich op het creëren van een duidelijk uniek geluid en het spelen in kleine, zweterige clubs in heel Europa. Na in 2015 een jaar in Londen te hebben gewoond, dagelijks te hebben gespeeld of opgetreden, terwijl ze overdag werkten, bracht Sparkling hun ep This is not the paradise they told us we would live in uit. Hun debuutalbum I Want To See Everything verscheen eind augustus digitaal, op lp en cd bij de labels Vitamin A Records / Believe / Soulfood. Ze touren door Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar maken ook een stop in Le Brass in Brussel op 12 december. Furieuze postpunkgitaren, elegant gemixt met hypnotische drums. Ontwapenend oprecht.

Facebook / Webite

HELDMASCHINE

Onder deze naam is deze band nog niet zo bekend in België, hoewel ze in hun thuisland Duitsland met hun albums reeds een behoorlijke reputatie neerzetten. Maar wellicht ken je deze formatie wel onder de naam Völkerball, de Rammstein-tributeband. En toch zijn ze al enkele jaren bezig met hun eigen sound. Zonder al te veel promo te maken, brachten ze – na twee albums en een ep – hun album Im Fadenkreuz uit, dat natuurlijk heel wat Rammstein-invloeden kent, maar evengoed Mono Inc.- als Stahlman-elementen laat horen. Een aanrader voor liefhebbers van de Neue Deutsche Härte – sound!

Facebook / Website

CRPTC

Het Belgische label Traumatic staat er voor bekend: grenzen mogen gerust wat vervormd worden, want hoewel hun ‘hokje’ vooral gevuld is met techno, doomcore, slowcore, darkcore en industrial hardcore, mag het behoorlijk grensverleggend zijn.

En dat is wat Rotterdamse producer CRPTC bij deze ook doet. Hij gaf al eerder vier ep’s en een reeks remixen uit voor labelgenoten en vrienden, maar bundelde zijn werk nu in een volledige release. Met Distorted Frontier krijgen we een uur van zijn duistere, met industrial doordrenkte slowcoresound te horen. Een verpletterend geluid als vallende sintelblokken, ondoordringbare duisternis en een afgrond van vervorming.

Facebook / Bandcamp

MONO SAPIENS

De Portugese muzikant, dj, producer en bovenal electronica-freak Ricardo Marques bracht met zijn soloproject Mono Sapiens net zijn nieuwe psy-trance-ep Mechanistic Inception uit. Donker, op het randje van acid / techno, maar laten we vooral geen hokjes bouwen. Atmosferisch, hypnotisch en met veel intrigerende bleeps en sounds kregen we deze week het nummer Paradox, dat in de kijker gezet werd. De beats kloppen ieder stofje uit de dansvloer. Ideaal voor de dansers onder ons die wat last hebben van ADHD of voor wie deze week gewoon eens zot wil doen. En daar hadden wij nu net eventjes zin in!

Facebook / Soundcloud

DEARLY BELOVED

De voorbije week vergezelden ze niemand minder dan de Amerikaanse rockband Sebadoh op hun Europese tournee en maakten ze daarbij op 29 september ook een tussenstop in Antwerpen. De Amerikaanse band lanceerde hun videoclip bij het nummer Close Encounters, één van de tien nummers op hun aankomende album, waarvoor ze zich door Stanley Kubrick lieten inspireren met als doel een The Shining-ervaring vast te leggen op een album. Het wordt rock genoemd, met punk-attitude en metalrandjes, maar wij kunnen ons nog steeds het best vinden in deze beschrijving: “Een glorieuze rit van magnetische verbeelding” (Ringmaster, UK). Scherp, donker-energiek en crispy!

Op 25 oktober verschijnt hun nieuwe, zesde studioalbum Times Square Discount (bij het label Future Shock Records) dat werd opgenomen in de Foo Fighters Studio 606. Het vertrouwde brein achter Dearly Beloved zanger/gitarist Rob Higgins en Niva Chow (die ook voor vocals en percussie zorgt en de theremin bespeelt) deden voor dit nieuwe album ook beroep op OFF!-gitarist Dimitri Coats, James Di Salvio (Bran Van 3000) en Jordan Lawlor (M83).

Facebook / Website

THE COVENTRY

Nog enkele nachten en het album Deep Detachment  van The Coventry verschijnt. Na The Art Of Survival (2018) is dit het tweede album van de Italiaanse postpunk-/ darkwaveband. Hoewel de drie bandleden geboren zijn in de jaren ’90, halen ze maar al te graag hun inspiratie in de melancholische eighties. Intense drummachines, warme synths, melodische gitaren die koude zanglijnen begeleiden, klinken hen niet vreemd.

Je kan het album reeds bestellen op cd met tekstboekje (bij het label Swiss Dark Nights) via Bandcamp, waar je ook al vijf van de tien tracks kan beluisteren.

Facebook / Bandcamp

VALUSKA

Uit Rome komt het meest duistere geluid van deze week… De gloednieuwe postwave-/elektroband Valuska liet de tweede single met videoclip op de wereld los. Een juweel van de diepdonkerste soort is Thorn, één van de tracks die op hun aankomende debuut-ep zal verschijnen.  

“Close your eyes, fake you’re sleeping. Cheat your dreams, cheat the night…”. De kreunende stem klinkt even verleidelijk als beangstigend, terwijl een noisy sound je meeneemt in een intriest, warm geluid. Dit is een van die zwarte eerstelingen waar we zo naar uitkijken!

Facebook / Bandcamp

TRIPTIP: DOWNHIL CD-RELEASEPARTY

Voor de tweede keer nodigt DownHill Productions jullie uit voor een avond waar de één na de andere nieuwe cd voorgesteld wordt door drie Duitse bands. Noteer Oefenbunker in Landgraaf (NL) dus maar al als locatie op 25/01/2020 in je splinternieuwe agenda. Het oldschool dark elektroproject Fix8:Sëd8 komt zijn vierde album Warning Signs spelen. Ook de elektropunkdames, vergezeld van een heer, van Grausame Töchter stellen hun Engel Im Raush voor. Met Aranea Peel op kop, staan ze garant voor een eigenzinnige, exuberante performance die je niet wil missen. Uit Keulen komt de opener van de avond: Lapis Exilis met hun debuutalbum Nihil, waarbij ze hun zangeres als hun geheime wapen zien. De afterparty wordt eveneens een duister feestje, want daarvoor trekken ze één van onze Belgische donkerste muziekzieltjes Danny Quetin (De Dag Des Oordeels / Dark Entries) even de grens over.

Facebookevent / Fix8:Sëd8 / Grausame Töchter / Lapis Exilis

TRIPTIP: WAVEFEST V & VI

Baroeg kondigt er meteen twee aan! Ze vullen hun podium in Rotterdam (NL) maar al te graag eens met donkere bands.

Op 9 november kan je er terecht voor Wavefest V met de drie IJslandse, ijskoud klinkende, maar warmhartige deernes van Kælan Mikla, de heerlijke, ietwat exentrieke Nederlandse elektro-/noisepopact Stahlr, het Rotterdamse postpunkduo The Body Electric en een portie EBM van Poison Point uit Parijs. Een ticket kost 14 euro in vvk en 15 euro aan de kassa.

1 december maken ze plaats op het podium voor de donkere, Britse indierockband The Wedding Present, de The Sound-tributeband In 2 The Sound,  het psychedelische postpunkduo Suir uit Frankfurt (DE), de donkerexplosieve newwavers uit Denemarken van The Foreign Resort en de vier heren van het Rotterdamse noisy nowaveproject Sonndr. Je betaalt €19 in vvk en €20 aan de kassa.

Als dàt geen mooi programma is!

Wavefest V / Kælan Mikla / Stahlr / The Body Electric / Poison Point

Wavefest VI / The Wedding Present / In 2 The Sound / Suir / The Foreign Resort / Sonndr

 Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More