Home Grensverleggers Uitheems Geduister #305

Uitheems Geduister #305

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Schrijf me. Schrijf me vol. Schrijf me vandaag vol met deuntjes, uit het Uitheems Geduister… Deze week met nieuws van Night Nail, Together To The Stars, Serotonin, Silvern, Ashton Nyte & The Awakening, Fïx8:Sëd8, Dual Analog, Sevit en Metamorph.

NIGHT NAIL
De Berlijnse, heerlijk humeurige darkwaveband Night Nail liet hun nieuwe remixalbum Fates Remade uit.

Oorspronkelijk gevestigd in Los Angeles, maakte Night Nail hun debuut met het album LA Demons in 2018. Later tekende Night Nail bij Metropolis Records, dat eind 2023 het door critici geprezen Fates Explained uitbracht, dat eerder dit jaar opgevolgd werd met Early Demons and Demos 10-Year Anniversary Edition. Met een geluid dat neigt naar de abstracte en grimmige onderbuik van darkwavemuziek, werd deze band te vaak over het hoofd gezien.

Op het pas verschenen album Fates Remade vinden we straffe remixen van een ware ‘tour de force’ van moderne postpunk- en darkwave-artiesten, waaronder Bestial Mouths, Bedless Bones, A State Of Flux, Kill Shelter, Gianmarco Silvetti, iamnoone, Antipole (geproducet door Pedro Code van Iamtheshadow), The Neuro Farm, A Cloud Of Ravens, VV & the Void en ROKI.

Fates Remade werd digitaal uitgebracht door Metropolis Records.

Official Site / Facebook / Instagram

TOGETHER TO THE STARS
Scandinavische postblackmetal kan ons meestal wel bekoren, dus sprong de nieuwste – intussen derde – plaat van Together To The Stars meteen in ons oor. Aanvankelijk was dit een duoproject, maar dat is nu uitgegroeid tot een volledige line-up, klaar om krachtige liveoptredens en ingewikkelde opnames af te leveren.

Op hun album The Fragile Silence laten ze metal in zijn meest fragiele vorm horen. Want Together To The Stars slaagt er in, met donderende noise en doomgeluiden, een emotionele stuk neer te zetten. Melodieus en vol sentiment, maar rijkelijk gevuld met heerlijke riffs en screams en voor het eerst ook viool en hoorn. Soms uptempo, soms traagverstikkend, steeds donker wanhopig.

Inhoudelijk gaat het album over de fouten in onze menselijke natuur en hoe we ermee omgaan, over het accepteren van de gebroken wereld om ons heen en de kansen die er liggen in acties die we als reactie daarop zouden moeten ondernemen.

The Fragile Silence is digitaal en op cd verschenen bij Northern Silence Productions.

Instagram / Facebook / Bandcamp

SEROTONIN
Het is drie jaar geleden dat de Nederlandse blackmetalband Serotonin optrad, toen ze hun laatste album Fracture uitbrachten. Drie jaar om al hun eeuwige woede en minachting voor de idiotie van de mensheid te laten broeien tot een nieuw album. Dat leidde tot een nog donkerder en meer overweldigende, zielsverslindende sound dan ervoor op Motiv.

Sinds het begin van de jaren 2000 heeft Serotonin met drie ep’s en drie albums een reputatie opgebouwd als goochelaars van spannende nachtmerries en kritische waarnemers van de dwaasheid van de mensheid. Dat zetten ze verder op Motiv, waarop elk nummer een duidelijk ander pad volgt, waarbij hun kenmerkende sound als rode draad geldt in een opmerkelijk, giftig elixir.

Motiv is digitaal uitgebracht door Narcoleptica Productions.

Facebook / Instagram

SILVERN
Silvern
, een blackmetalband uit Oekraïne, liet deze week hun debuutalbum Stardust Sermons horen. Gedreven door een gedeelde passie voor blackmetal, besloot Silvern het album zelf op te nemen en te mixen om een ​​rauw en korrelig geluid te bereiken.

De reis naar het voltooien van Stardust Sermons was een uitdaging en werd met vertraging uitgebracht, als gevolg van de grootschalige agressie vanuit Rusland. De band bracht hun eerste single Lorn uit op 22 februari 2022, slechts twee dagen voordat de oorlog begon, wat leidde tot een pauze. Ze maakten een comeback op 1 juni 2023 met hun tweede single Still Higher Than Saviour’s Star.

Maar doorzetters winnen sowieso… Stardust Sermons is een conceptuele reis geworden, die een gezichtsloos personage volgt. Het album onderzoekt hoe de perceptie door het personage van de realiteit verandert door verschillende ontmoetingen en uitdagingen. Het benadrukt de dualiteit van het menselijk geloof en laat zien dat niet alles wat zwart is echt zwart is, en niet alles wat wit is, echt wit is. Het album duikt in de behoefte van de mensheid aan geloof en de onbekende mysteries van het leven, en legt interacties vast met mensen, de natuur, religie, wetenschap en de kosmos.

Klinkt dit wat zweverig? Dat doet hun sound alvast niet, want die neigt naar bands als Satyricon, Mgła, Dark Funeral en Nordjevel.

Stardust Sermons is digitaal, op cd en op lp verschenen via Vendetta Records.

Facebook / Instagram / Bandcamp / Soundcloud

ASHTON NYTE & THE AWAKENING
Het kind heeft geen naam, maar het is wel op komst! Ashton Nyte kondigt met een eerste single het twaalfde album van zijn project The Awakening aan. De artiest met Zuid-Afrikaanse roots laat weten dat het album voor hem een magische viering van hun gothic- en darkwaveroots betekent.

Magisch klinkt alvast deze eerste track Mirror Midnight, met een triggerende synthlijnen, die de donkerzwoele stem van Johannesburgs Bowie begeleiden, onder sterke drumslagen. Een dark gothtrack, waarin hij – ondanks de zwaarte en bittere duisternis, weerspiegeld in die spiegel – verleiding en emotie laat spreken met zijn stem.

Het titelloze album verschijnt op 18/10 digitaal, op vinyl en op cd (en zoals steeds met fijne merch en bijzondere eigenaardigheden). Je kan het alvast digitaal beluisteren.

Facebook / Instagram

FÏX8:SËD8
De darkelectro-act Fïx8:Sëd8 bracht deze week hun eerste twee albums opnieuw uit in één set: Humanophobia:Dormicum.
Het Duitse project, opgericht door Martin Sane, ontleent zijn naam aan de psychiatrische termen ‘fixated/ sedated’ en begon aan zijn muzikale reis met deze twee albums die al lang uitverkocht zijn en nog steeds erg gewild zijn bij verzamelaars. Het debuutalbum Humanophobia kwam uit in 2006 en werd geproducet door Daniel Myer van HAUJOBB, terwijl het tweede, Dormicum, het uitkwam in 2009 zelf geproducet was.

Deze albums werden nu opnieuw uitgebracht op Dependent Records in een artbook-cd-editie die zowel de volledige albums bevat als drie bonustracks, waarvan er één nog niet eerder is uitgebracht.

Facebook Bandcamp

DUAL ANALOG
Het dynamische duo Dual Analog dat bekendstaat om hun suggestieve soundscapes en aangrijpende teksten, is terug met hun nieuwste single, Caverns of the Mind. Een meeslepend nummer over nostalgie, spijt en de zoektocht naar verlossing. Het kijkt terug op de triomfen van het verleden en vergelijkt die met de desillusies van het heden. De teksten vangen op diepgaande wijze de essentie van het gevoel vergeten en veracht te worden, zelfs door degenen die je ooit hoog achtten. De hoofdpersoon zit gevangen in een psychologisch labyrint, gekweld door de vraag waar het allemaal misging.

Het krachtige verhaal wordt benadrukt door een mix van spookachtige melodieën in een emotionele sfeer. Bubbelend en sprankelend, doch in een mystieke duisternis gehuld.

“We wilden iets creëren dat resoneert met iedereen die zich ooit verloren of verraden heeft gevoeld door zijn eigen herinneringen”, zei zanger Chip Roberts. “Caverns of the Mind gaat over het confronteren van die gevoelens en het besef dat de enige uitweg uit de duisternis soms de hulp van iemand benodigd terwijl die ander misschien niet bereid is om hulp te bieden.”

Caverns Of The Mind is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

SEVIT
Sevit heeft zonet hun duistere en suggestieve, zelfgetitelde release uitgebracht. De in Texas gevestigde darkwaveband laat daarmee een duister en suggestief album horen.

Met een mix van elektronische soundscapes, rockgitaar, melodieuze bas en teksten van frontman Jackie Legos vol mystiek, onderscheidt Sevit zich, want we krijgen een erg gevarieerd gothrockpalet te horen.

Inhoudelijk variëren de nummers van ernstige tot vrolijke deuntjes, met thema’s als verslaving en verlies in Shipwrecked en Cold Dreams en het bovennatuurlijke in Drain To White en Witch’s Broom. Perfect voor de komende herfstnachten!

Sevit is digitaal, op cd en lp verschenen.

Bandcamp Facebook

METAMORPH
De productieve koningin van de gothpop, Metamorph, is terug met een gloednieuwe single. Een behoorlijk vrolijk nummer is Cauldron Bubble Pop geworden.

In het rijk van gothpop komt Metamorph naar voren als een mystieke kracht. Met in de hoofdrol de geboren New Yorker, multi-range vocalist, fluitist en songwriter, Margot Day die een integraal onderdeel was van de NYC goth scene in de jaren 80 terwijl ze de legendarische band The Plague leidde met de opmerkelijke drummers Nick Ferrell (Spahn Ranch) en Damian (Misfits). Margot Day was bandmaatje met Adam Yauch van de Beastie Boys in haar eerste band, Slow Walk 13 en later met Joey Smur Kryzwonski (Motograter) in haar project Sacred. Voor Metamorph, staat Kurtis Knight aan haar zijde, die weelderige dansvibes, donkere synth en achtergrondzang tevoorschijn tovert.  

Cauldron Bubble Pop vertelt het verhaal van een waanzinnig leuke avond waarop er shotjes gedronken worden en waar magische ketelbubbels matrix-glitches ontmoeten. Het draait allemaal om dansen en door de waanzin en het verdriet heen draaien met glamour in vampierenstijl. De perfecte mix van heksenvibes en opgewekte energie, die ons aan het dansen brengt.

En nummer dat de nacht on-dood laat.

Cauldron Bubble Pop is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More