Home ReviewsAlbum Reviews BeNe GeSSeRiT – Live in Belgium and Holland 1983 (Je M’en Fish)

BeNe GeSSeRiT – Live in Belgium and Holland 1983 (Je M’en Fish)

by Patrick Bruneel

Het kan obscuur en het kan nog obscuurder en dan is er BeNe GeSSeRiT, het project van de man die indertijd het label Insane Music bestierde, zijnde Alain Neffe en zijn echtgenote Nadine Bal.

Actief sinds 1980, beschouwd als grondleggers van de minimal wave en ook nog uitermate actief in het toenmalige tapecircuit, waar ze op velerlei verzamelaars opdoken met telkens weer een uitstekende bijdrage, besloot Neffe om diep in de archieven te duiken om er met een paar pareltjes weer uit te komen.

Volgende maand verschijnt Insanely Live – A Collection of Unreleased Live Tracks op cd, een schatkamertje zal dat zijn voor ieder die interesse heeft in experimentele minimal wave uit de jaren 1980, begin jaren 1990.

Eerst is er echter onderhavige cassette die oorspronkelijk verscheen in 1983 op Insane Music, ExtremMist en nog een stel andere labels, telkens met een ander hoesje. Uiteraard zijn de opnames onder handen genomen om te voldoen aan de verwachtingen inzake geluid die bij onze tijdsgeest horen maar voor de rest is het nog steeds de typische muziek van BeNe GeSSeRiT die we te horen krijgen.

Opgenomen in Plan K en Riches-Claires in Brussel en Paard van Troje (Den Haag) geven deze zestig minuten een prima beeld van het muzikale universum van het duo.

Elementaire synthesizers, blazers, cimbalen en de uit de duizenden herkenbare stem van Bal nemen deze nummers ons mee naar een ver verleden, nostalgie troef soms maar niet echt want deze muziek klinkt nog even experimenteel en boeiend als indertijd. Het gros zou net zo goed vorige maand gemaakt kunnen zijn en zou net als toen diep in de ondergrond verscholen blijven wegens voor de modale luisteraar toch wat te vergaand.

Hier en daar leunt de muziek aan tegen vroege industrial en ook de vele stemcapriolen van Bal, soms fluisterend, soms eerder roepend en meestal volop spielerei, blijven heerlijk actueel.
Het bescheiden applaus hier en daar (zou waarschijnlijk nu niet veel uitbundiger zijn en met wellicht nog steeds een weinig talrijk opgedaagd publiek) en de titel van slotnummer From Dune, With Laughs, een verwijzing naar de boeken van Frank Herbert (de verfilming van David Lynch is pas verschenen in 1984), zorgen voor extra accentjes.

Of het label uit de kosten zal komen zal de tijd uitwijzen. Wij zijn alvast zeer tevreden met deze uitgave, gedurfd of niet.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More