Hard. (Herop)starten van iets kan hard en intens zijn, verscheurend, gepaard gaan met nostalgie, heimwee, melancholie… maar even goed vertederend en inspirerend. Dat alles krijg je in het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Lord Of Shadows, Nick Cave, Warren Ellis, spankthenun, Nature Of Wires, Machina X, LiveKill, Binary Order, Ron Coolen en Microwaved.
LORD OF SHADOWS
“Gebogen onder het gewicht van verdriet loop ik de zonsondergang in, met de geesten van liefde en verlies droevig aan mijn zijde walsend; kortstondige visioenen van herinnering die eindeloos fluisteren over hun liefdesverdriet. De zon zakt lager en het karmozijnrode licht bloedt in de verre heuvels, als het bloed van degenen die in de steek zijn gelaten en verraden. In onwetende onschuld kleedde ik hun delicate gestel in het zachte vlees van mijn verloren liefde en doopte ze met haar heilige naam. En toen ze zich een weg baanden door de luchtspiegeling, met ogen vol toewijding, wendde ik me af en keek opnieuw naar de horizon en de gewonde, stervende dagster. Dus loop ik verder met mijn groep beschuldigende geesten, op zoek naar de echo van een stem die zoveel jaren geleden tot zwijgen werd gebracht.”
Het is een droom. Een droom van een visionair poëet. Tekstschrijver Shadows is de bezieler van de band en hij heeft een groep muzikaal talent om zich heen verzameld om zijn dromen tot leven te brengen met zijn project Lord Of Shadows.
We krijgen een kunstwerk dat met zijn pianostukken en poëtische teksten aan Goethes Erben doet denken, maar dan ruwer en zwaarder, overladen met zware gitaarriffs en intense drumslagen. Gothic doommetal op zijn best.
Samen met multi-instrumentalist, songschrijver en producer Mike Lamb (Sojourner enz.), zangers Aaron Stainthorpe (My Dying Bride), Heike Langhans (Remina, ex-Draconian) en Emilio Crespo (Sojourner) creëerde hij zijn debuutalbum Echoes Of Yore. Beschouw het gerust als een gepassioneerd gedicht, een belofte van toewijding.
Elk nummer is een rijk en weelderig banket van verdriet, gehuld in een fluwelen duisternis en doordrenkt met grandioos drama.
Iets voor fans van Goethes Erben, maar ook My Dying Bride, Draconian, Dominia, Ocean Of Grief…
Echoes Of Yore is digitaal verschenen bij Meuse Music Records en Tragedy Productions.
NICK CAVE & WARREN ELLIS
Hoewel Warren Ellis al jarenlang lid is van The Bad Seeds, en hij en Nick Cave een heel oeuvre samen schreven, was het vorig jaar de eerste keer dat het duo door Australië toerde.
Hun creatieve chemie is geworteld in hun lange geschiedenis van muziek maken, zowel als samenwerkingspartners als als solo-artiesten. Ze kruisten elkaar voor het eerst in 1993, toen Ellis viool speelde op verschillende nummers voor het album Let Love In van Nick Cave & The Bad Seeds, voordat hij zich als fulltime lid bij de band voegde. De twee hebben ook opnames gemaakt onder de naam Grinderman, opgericht in 2006, en hebben samen talloze soundtracks voor films, tv en theater gecomponeerd en opgenomen.
Voor de 16 shows in Australië (het geboorteland van beide heren), namen ze hun geprezen album Carnage (2021) mee op pad, samen met nummers uit de catalogus van Nick Cave & The Bad Seeds.
Drie optredens in het Sydney Opera House op 16, 17 en 18 december 2022, waren de climax van een emotionele reis, vastgelegd op het nieuwe live-album Australian Carnage Live At The Sydney Opera House.
Samen met Colin Greenwood van Radiohead en vaste Bad Seed Larry Mullins, plus achtergrondzangers Wendi Rose, Janet Ramus en T Jae Cole, traden Cave en Ellis op met intensiteit en humor voor een enthousiast publiek. Hoogtepunten zijn onder meer het delicate Bright Horses, een spirituele Carnage en een diepgeworteld White Elephant.
Australian Carnage Live At The Sydney Opera House is digitaal verschenen en 8 tracks daarvan zullen op 1/12 ook op vinyl verkrijgbaar zijn via V2Records.
SPANKTHENUN
Sla haar niet dood, want de darkelectro-act Spankthenun is terug met het derde en laatste deel van hun Bunker Tapes-trilogie.
In 2020 geboren in de apocalyps, met hun eerste album en gebouwd op de fundamenten van het leven in een werkelijk wereldwijde pandemie. Hun invloeden kwamen misschien oorspronkelijk uit fictie en sciencefiction-invloeden, maar deze band werd abrupt wakker geschud door het feit dat het virus en de paniek reëel waren. Hun project was plots niet zomaar een verhaal meer uit een boek.
Technisch nauwkeurig en dodelijke precies, laten ze hun industrial beats opnieuw los met hun nieuw album The Bunker Tapes Vol. III, als besluit van hun trilogie. Het concept was om een imaginaire carrière van 30 jaar van een band die niet bestaat, voor te stellen. Met hun releases tussen 1994 en 2024.
“De trilogie van The Bunker Tapes ontstond begin jaren twintig, net toen de realiteit van de wereldwijde pandemie zich voor het eerst manifesteerde. De band had een toekomst voor ogen waarin alles vernietigd werd en over honderden jaren archeologen in het zand zouden graven en onze ruïnes zouden vinden. Ook die van de Glitch Studios waar SPANKTHENUN al hun werk heeft opgenomen. De archeologen ontdekken een lang verloren gewaande verzameling digitale audiobanden in deze ondergrondse bunker en noemen deze The Bunker Tapes.”
De trilogie is duidelijk geworteld in de Belgische en Duitse EBM en dark electro van begin jaren 90 met invloeden van Leather Strip, Skinny Puppy en Wumpscut. Dit is de muziek die SPANKTHENUN begin jaren 90 zou hebben gemaakt als de band toen had bestaan. In het tweede deel zie je die invloed verschuiven naar de invloeden van begin 2000, waarbij invloeden uit de nieuwe industrialscene worden toegevoegd. Het laatste deel laat een verfijnder maar toch minimaal geluid horen, dat duidelijk beïnvloed is door modernere benaderingen van donkere dansmuziek. Minder gevier op de dansvloer en muzikaler, maar toch ongecompliceerd.
The Bunker Tapes Vol. III is digitaal en op cd beschikbaar. Let op, beiden verschillen, dus zoek even uit welke editie jou het best ligt of bestel gewoon beiden!
NATURE OF WIRES & MACHINA X
Gary Watts, oprichter van Nature of Wires, maakt muziek sinds 1986 en staat net zo bekend om zijn remixen en samenwerkingen met andere elektronische muziekartiesten van over de hele wereld, als om zijn originele composities.
Annie James is de Britse creatieveling van het Anglo-Birmese duo Machina X, dat sinds 2018 digitale elektro-eclectische nummers creëert.
Ze voegden al hun creativiteit samen om een rijke herwerking van de Nina Simone-klassieker Feeling Good te maken.
Annie zegt: “We werden uitgenodigd om een track in te zenden voor een Specialized Project-boxset, ter ondersteuning van de Teenage Cancer Trust. We wisten dat dit iets was dat we wilden doen, maar hadden geen idee hoe uitdagend het zou zijn om de goede plek te vinden tussen onze electrowereld en de wereld van swing; we wilden een uitdagende, donkere sfeer creëren, die nog steeds de essentie van de Rat Pack Swing-dagen weergaf. Talloze valse starts deden ons de haren uit het hoofd trekken. We bevonden ons allebei buiten onze comfortzone, maar we zijn erg blij met het resultaat (dat al dan niet beïnvloed is door Depeche Mode uit begin jaren 90). We hebben een paar nummers gemaakt samen en als we er nog een paar kunnen schrijven, zal het ons genoeg materiaal opleveren om dit misschien samen ook live te brengen.”
Wel, laat hen dan gerust eens in België passeren ook, want deze klinkt wel lekker!
Feeling Good is digitaal verschenen.
LIVEKILL
Een streepje metal kunnen we wel hebben. Al zeker als er vermeld wordt dat het iets is voor fans van Slipknot, Chimaira, Sepultura en Crowbar. En dat kregen we van LiveKill, een energieke metalband uit Florida, met hun nieuwe single The Crown. Het is één van de nummers van hun aankomende album, Evil Ecstasy en klinkt stevig, rijk gevuld en hard.
“Ik begon dit nummer te schrijven in 2020 toen verschillende muziekiconen dood gingen. Ik dacht na over hoeveel invloed ze gehad hebben in de muziekindustrie en hoeveel mensen erdoor werden geïnspireerd. Op 6 oktober 2020 overleed Eddie Van Halen en dat raakte me diep. Ik wilde een zwaar nummer schrijven met een herkenbaar thema – waarin de luisteraar zijn eigen helden kon invoegen en zich de impact kon herinneren die ze op hen en de mensen om hen heen hadden”, legt John Snell (gitarist/producent) uit.
“A test of faith
Re sentencing
You to be sold as dead
Buried and left to die
With no compromise”
De bijhorende videoclip is de eerste in een driedelige serie waarin thema’s als verlies, strijd en uiteindelijk empowerment worden weergegeven. We krijgen donkere beelden die gevoelens van tragisch verlies vertegenwoordigen. Deze eerste video eindigt met onze hoofdpersoon die zich klaarmaakt om de komende gevechten aan te gaan. ‘To be continued’ dus…
The Crown is digitaal verschenen bij Swol Records.
BINARY ORDER
In 2008 startte de Londense solomuzikant Benjamin Blank het project Binary Order om zijn liefde voor meerdere genres te combineren. Door de intensiteit van alt metal, de beklijvende sfeer van ambient soundscapes en de doordringende elektronica van IDM te combineren, is Binary Order de soundtrack van de afdaling in onze eigen hel die we zelf hebben gemaakt. Naarmate we elke dag steeds verder van onszelf en elkaar loskomen, bezwijken we voor de niet-aflatende angst dat de mensheid te ver gevorderd is om deze verschrikkingen die we in gang hebben gezet te stoppen. Dat vat het geluid van Binary Order.
Slow Blade is een nieuwe electro-/ industrialsingle, die zijn album The Future Belongs To The Mad aankondigt. Een track die op een knappe manier de contrasten tussen IDM en metal laat horen.
“Slow Blade is een weerspiegeling van de achteruitgang die ik in mijn leven heb meegemaakt. Het is een achteruitgang die ons op een punt heeft gebracht waarop we ons meer bezighouden met het doorgeven van de schuld dan met het proberen het verval op te lossen dat bij ons allemaal is weggerot, waardoor velen moedeloos en verloren zijn, inclusief ikzelf”, legt Blank uit. En dat klinkt hevig!
Slow Blade is digitaal verschenen en is de eerste single van het aankomende album van Binary Order, dat verschijnt op 28/11 en je al kan voorbestellen.
RON COOLEN
Nog wat metal. Of hard rock? In elk geval van de toegankelijk klassieke soort, met easy riffs, een gezapige drummetje erachter, snaren die af en toe uithalen en melodisch uitdagende zang. De Nederlandse Ron Coolen weet dat klassieke metalgeluid vorm te geven, alsof hij nooit anders deed (en misschien is dat ook wel zo). En toch zit er ook een liefdesballade-stukje in met ‘shoebidoebiedoe-wah’ en ‘fall in love’ en al! Verrassend toch wel!
Hij doet dit samen met Keith St John (zang – Burning Rain, Montrose, Kingdom Come, Lynch Mob…) en Joey Concepcion (sologitaar- ex-Armageddon).
Het nummer is een oprecht eerbetoon aan de legendarische Eddie Van Halen, een iconische legende die talloze rockmuzikanten heeft geïnspireerd. Keith en Ron stopten hun wederzijdse fascinatie voor van Halen in elke noot, waardoor dit nummer een absolute headbanger werd.
Facebook / Bandcamp / Website
MICROWAVED
Microwaved begon als uitlaatklep voor Gabe Wilkinson terwijl hij in andere bands speelde. Iets dat afweek van wat hij deed met keyboards en samplers in metalbands. Wilkinson heeft een uitgebreide carrière achter de rug in de muziekindustrie, waarbij hij van alles een beetje deed en zich hiermee volledig op de electro-/industrialsound focust.
In februari dit jaar bracht hij zijn album The Dead Shall Walk uit. Daarvan zijn er nu drie remix-albums uit, samen goed voor 15 tracks.
Het album The Dead Shall Walk Remixes is digitaal verschenen via Produkt 42.