Home Singles BILLY BRAGG – Rich Men Earning North of a Million

BILLY BRAGG – Rich Men Earning North of a Million

by Kris Van den Bossche

Eens een krijger, altijd een krijger. Al in 1986 bracht Billy Bragg het nummer There Is A Power In A Union. Billy was van meet af aan een socialist, roder dan karmijn, en dit zowel op als naast het podium, Waiting For The Great Leap Forwards (1988), zelfs geen associatie met de Chinese communisten schuwend. Het Thatcherisme had dan ook lelijk huisgehouden in de onderste regionen van de Britse samenleving. En de reactie van Billy Bragg was niet terugplooien in muziek, maar wel terugvechten met muziek.

Billy Bragg – The Roaring Forty – artwork

Terug naar 2023. Billy Bragg: “Sinds ik de clip zag van Oliver Anthony met zijn nummer Rich Men North of Richmond fluisterde de geest van Woody Guthrie in mijn oor: ‘Help die kerel, laat hem weten dat er een manier is om de problemen waarover hij zingt, aan te pakken.'” PS De clip van Anthony ging viraal in de VS en heeft inmiddels de kaap van 50 miljoen weergaven overschreden.

Dus schreef Billy Bragg vanuit the UK een antwoord-song.

Waar Anthony schreef:

“I’ve been sellin’ my soul, workin’ all day
Overtime hours for bullshit pay
So I can sit out here and waste my life away
Drag back home and drown my troubles away”

Maakt Billy Bragg van de aanklacht een grote sprong voorwaarts naar activisme:

“If you’re selling your soul, working all day
Overtime hours for bullshit pay
Nothing is gonna change if all you do is wish you could wake up and it not be true
Join a union
Fight for better pay
You better join a union, brother
Organise today”

Ze zullen het graag horen, de Rich Men Earning North Of A Million bij pakweg Delhaize, KBC of Post NL. Doe er iets aan, werkenden aller landen, verenigt u, Billy Bragg brengt deze boodschap al veertig jaar consequent. De song is voorlopig enkel op YouTube te beluisteren.

In 2021 verscheen zijn recentste langspeler, de uitstekende ingetogen pandemie-plaat, The Million Things That Never Happened. In oktober van dit jaar verschijnt The Roaring Forty, in verschillende formaten en edities, die de 40-jarige carrière van Bragg in rock en folk moet samenvatten. En bovendien vat de man een internationale tour aan die hem ook naar België brengt, meer bepaald op 16 september naar De Roma. Niet te missen dus.

YouTube – Oliver Anthony – Rich Men North Of Richmond

Billy Bragg | Website | Facebook | Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More