Home nieuws Uitheems Geduister #247

Uitheems Geduister #247

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Vanuit tropisch warme oorden, met aquagym op electrobeats, newwavecocktails en mediterrane etentjes in gothicsfeer: een vakantie-editie van Uitheems Geduister! Deze week met nieuws van Nebulae Complex, Elektrikill, Not My God, Lautstaerke, Dreamweapon, Lamori, Alien Gothic en Twisted Rose.

NEBULAE COMPLEX
Het experimentele electro/ industrial soloproject Nebulae Complex  laat ons meezinken in zijn nieuwe, door de diepzee geïnspireerde, ep Bryozoan Operator. Geïnspireerd door bijzondere planten en het diepzeeleven, schildert Bryozoan Operator een bijna buitenaards diepzeelandschap. Even bizar als vertrouwd, klinkt dat. Hoewel Bryozoan Operator toch niet echt een concept-ep is, vertelt elk nummer zowel zijn eigen verhaal als het ook thuis hoort in het gedefinieerd esthetisch universum van de hele ep. De donker mystieke wereld van de diepzee…

Bryozoan Operator opent een nieuw muzikaal tijdperk voor Nebulae Complex. Het betekent een verschuiving naar hardere elektro-industriële beats met gelaagde zang terwijl hij doorgaat met een ingewikkeld geluidsontwerp. Het geluid en de muziek veranderen organisch en soms onverwacht, zij het met precisie en een duidelijk beredeneerde intentie.

Bryozoan Operator is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

ELEKTRIKILL
De donkere kanten van het menselijke bestaan wordt deze week belicht door de industrialband Elektrikill met het album Monsters. Tracks met geheimzinnig zachte fragmenten en lichtgevende toetsen, afgewisseld met metaalzagende beats, leveren een interessant vernieuwend geluid op dit album!

“We zijn allemaal monsters, op de een of andere manier. De links tussen de tracks zijn alle manieren waarop iemand een monster kan verbergen. De nummers van het album gaan over het leven in het internet-/ social media-tijdperk,” licht de band toe.
Het hoogtepunt van het album is alvast Your Browser Is, als commentaar op gerichte informatie. Een zware beat, spookachtige synths en enorme uitbarstingen van industriële noise.

Muzikaal heeft Monsters twee afzonderlijke delen: de eerste zes nummers kregen een clubsfeer terwijl de tweede acht nummers gebaseerd waren op bezieler Steve Vil’s tijd als soundtrackcomponist.

Vil’s muzikale invloeden variëren van vroege industriële vernieuwers zoals Cabaret Voltaire, Gary Numan, Skinny Puppy en Ministry tot de toekomstige industriële geluidsmakers zoals KMFDM, Laibach en Rammstein.

Monsters is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

NOT MY GOD
Opnieuw een band dood, want Not My God geeft er de brui aan. De band rond Tim Skold (Marilyn Manson, KMFDM, Motionless In White, FLA, Skold) en Nero Bellum (Psyclon Nine) was een kort leven beschoren, want het industrialduo kondigt hun eerste en meteen ook laatste tournee aan: The Farewell Tour.

Wie de kans heeft om deze sterfceremonie mee te maken, kan ook voor een VIP-arrangement gaan: de RIP VIP. Je krijgt dan de afscheidsshow te zien, maar ook een backstage fotomoment en meet & greet waar ze hun beperkte hoeveelheid merch zullen aanbieden.
Als special guests brengen ze gasten Snakes of Russia, Death Loves Veronica en Clockwork Echo mee.

Wie Skold tegelijk live wil ontdekken, als afscheid wil nemen, moet er wel voor naar Amerika. De kans is wellicht klein, maar voor wie er toch zou passeren: tickets voor de farewell tour vind je via deze link

Website / Facebook / Bandcamp

LAUTSTAERKE
“Depressie is een serieus probleem dat ons allemaal aangaat. Mensen die aan deze psychische aandoening lijden, bevinden zich in een staat van voortdurende hopeloosheid, gevangen in een neerwaartse spiraal die hen volledig dreigt te overspoelen. Vaak vertonen mensen met een depressie geen tekenen en worstelen ze om uit deze vicieuze cirkel te komen of om hulp te zoeken bij anderen.” Met hun nieuwe videoclip-single Fenster pakt de Duitse punk- en alternatieve band Lautstaerke dit ernstige sociale probleem met empathie aan.

Tobias Schönbeck (gitaar) en Tim Bielen (gitaar) maakten deel uit van New Tape, maar richtten Lautstaerke op in 2016 om nieuwe, meer elektronische wegen in te slaan. Al snel werden ze vergezeld door Marvin Jordans (bas) en Marco Rogowski (drums) en André Dederichs (zang).

Ze zorgen voor een stylistische versmelting  van alternatieve rock en elementen van de zogenaamde ‘Hamburger Schule’ (Hamburger School), met boeiende gitaarriffs, krachtige drums en aanstekelijke melodieën om een ​​unieke soundscape te creëren.

In 2019 kwamen de vijf punkrockers naar voren als de winnaars van de Big FM-competitie, waarbij ze 900 deelnemers versloegen, wat hen een plek opleverde op het legendarische Rock Am Ring Open Air-festival. In 2021 presenteerde Lautstaerke eindelijk hun debuutalbum Vom Morgen Danach., gevolgd door de ep Zurueck Zu Dir. Ondertussen brachten ze dit jaar al hun tweede album Schoener Tag uit, de perfecte traktatie voor fans van Die Toten Hosen, Die Ärzte, Wizo en Serum 114.

Met hun nieuwe single en de bijbehorende videoclip, Fenster, onthult Lautstärke hun iets kalmere en meer melancholische kant, gekenmerkt door melodieuze aanstekelijkheid en diepgaande teksten. Crossoversounds met een blend van punk, rock en hiphop.

Fenster is digitaal verschenen bij NRT-Records.

Website / Facebook

DREAMWEAPON
Van het Portugese drone-experiment Dreamweapon, het muzikale alias van Andre’ Couto  (ook bassist voor 10000 Russos), krijgen we een eerste voorsmaakje van zijn aankomende negende album Ars Moriendi.

Danse Macabre is een nummer over de staat van ons bewustzijn: “alles wat je bent is wat je ziet, alles wat je ziet is wat je bent en alles wat je bent is wat je krijgt: we zijn niets.”
Een minimalistische, droneachtige psychedelica, met een donkere industriële geur…
Begeleid door Dave Guerrero’s cirkelende, donkere beelden, neemt de track ons mee op een innerlijke reis, terwijl het doelbewust door herhaling reflecteert op de onvermijdelijkheid en onpartijdigheid van zowel leven als dood.

Er zit een Europese tour voor Dreamweapon aan te komen, gepland voor november.
Danse Macabre is digitaal verschenen. Het album Ars Morendi komt op uit bij de labels Little Cloud Records (VS), Infinite Spin Records (VS) en In Her Room (VK) en kan je vanaf 1/9 voorbestellen op vinyl. Het album wordt beschouwd als het einde van een anachrone cirkel, begonnen in 2016 met Rites Of Lunacy (2021) en gevolgd door Sol (2018).

Facebook / Instagram / Bandcamp

LAMORI
In afwachting van hun nieuwe album Neon Blood Fire, onthult de Finse gothrockband Lamori een beklijvend verhaal in hun nieuwe videosingle.

Never Alone brengt ons een blend van angstaanjagende romantiek en dystopische sciencefiction. Inhoudelijk neemt de tekst ons mee naar een wereld in de nabije toekomst die wankelt op de rand van zelfvernietiging, waar twee geliefden de chaos om hen heen onder ogen durven te zien en de huiveringwekkende geheimen van hun eigen bestaan ​​aan het licht brengen. Tegen de achtergrond van een ondergaande zon klampen ze zich vast aan de raadselachtige cyberlegende die bekend staat als The Athanasia Project. Een tragisch verhaal over liefde en verlies uit het donkere en betoverende rijk van Lamori…

Matias Juselius (zang), Marcus Pellas (gitaar), Mikael Westerlund (bas), Jens Wickholm (toetsen) en Emanuel Sanchez (drums), kozen er deze keer voor om een ​​iets zachter nummer op te nemen in hun repertoire van keiharde knallers. We horen oprechte emoties in een krachtige track met bloedrauwe vocalen, met als hoogtepunt een bridge die het nummer de nodige ‘punch’ geeft.

Never Alone is digitaal verschenen.

Facebook / Website         

ALIEN GOTHIC
Het nieuwe project van Ryan Policky van A Shoreline Dream en Andy Uhrmacher van Genessier uit Colorado (U.S.A.) is gelanceerd met een eerste single! Samen creëren de heren kosmische gothicmuziek onder de naam Alien Gothic, waarmee ze de somberheid uit andere werelden dan de onze willen verklanken.

In The Night is hun debuutrelease en laat een darkwavesound met klassieke gothicruggengraat en meevoerende synthlijnenhoren, als voorsmaakje van hun album High And Dry, dat binnenkort verschijnt.

De bijhorende clip toont hun zoektocht naar een uitweg uit deze wereld, waarbij ze elementen van AI, traditionele film en verloren portretten van de leden mengen en combineert zo realiteit en fictie.

In The Night is digitaal verschenen en vind je vanaf 18/8 terug op het debuutalbum High And Dry, dat verschijnt via Latenight Weeknight Records. Het album kan je reeds voorbestellen. Wellicht wel iets voor de fans van She Past Away, Type O Negative, Drab Majesty, Dead Can Dance, A Shoreline Dream…

Facebook / Bandcamp

TWISTED ROSE
De Duitse hardrock-/ rock-’n-rollband Twisted Rose laat opnieuw van zich horen. Deze keer komen Chris Bones (gitaar), Caro (zang), Luggy (drums) en Tino (bas) met een zwaar gedragen nummer over een vrouw (die symbolisch zou moeten zijn voor alle vrouwen) die zich bevrijdt van de ‘ketens’ van haar kwelgeest. Omdat Twisted Rose een frontvrouw heeft, wilden ze dit onderwerp graag aanpakken in het nummer Wanted.

Schreeuwende gitaren, een zwoel uitdagende zang en bonzende rockdrums…!

Wanted is digitaal verschenen.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More