Home nieuws Uitheems Geduister #225

Uitheems Geduister #225

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Wat zullen we volgende week terugvinden, als we onze donkere maskers achterlieten in het kleurrijk uitgedoofde feestgedruis? Wees gerust, we garanderen ook dán een donker feestje, met het Uitheems Geduister. Deze week met nieuws van Depeche Mode, Blutengel, Nature Of Wires, Orbel, 10 000 Russos, Winds Of Tragedy, Norma Loy, The Rhubarb, Höllentor, ARV en Grafhond.

DEPECHE MODE
Memento Mori komt eraan en dat is het vijftiende album van Depeche Mode, maar meteen ook het eerste zonder mede-oprichter en toetsenist Andy Fletcher, die op 26 mei 2022 onverwachts overleed aan een hartaderbreuk.

Met Ghosts Again krijgen we een poppy traag Depeche Mode-geluid te horen over hoopvol afscheid nemen. 0oit zullen we allemaal weer geesten zijn. In dit geluid klinkt het heel geruststellend…

Sunday’s shining
Silver linings
Weightless hours
All my flowers
A place to hide
The tears that you cried
Everybody says goodbye
Faith is sleeping
Lovers, in the end
Whisper we’ll be ghosts again

Memento Mori verschijnt op 24 maart digitaal, op cd, op vinyl en op cassette en kan je reeds voorbestellen.

Website / Facebook

BLUTENGEL
Een nieuwe single voor de bloedzuigers, want met King of Blood liet Blutengel deze week hun vierde single horen van hun aankomende album Un:Sterblich. Our Souls Will Never Die.

Met hoge perfectie geproducet, zoals we gewoon zijn van deze Duitse electrogothband. Chris Pohls stem klinkt aanvankelijk fluisterend noisy, tot de track openbarst in de gekende ruwheid met industrialkenmerken en ook de stem van Ulrike Goldmann weerklinkt.

King of Blood is digitaal verschenen.

Website / Facebook

NATURE OF WIRES
Klank nodig bij dit tafereel? Daar zorgen producer Gary Watts van Nature Of Wires en Madil Hardis deze keer samen voor, met hun nummer Australis. Een etherisch nummer, dat esthetisch flaneert met magische geluiden! Zonder woorden, maar vocale klanken, wondermooi als zacht fluweel.

Stel je dit even voor: een oudere Aboriginal is ’s nachts aan het jagen in het diepste binnenland van Australië. Hij ziet zijn prooi, maar wordt afgeleid door iets in zijn ooghoek. Hij draait zich om en ziet de Aurora Australis (het zuiderse poollicht, zuiderlicht) boven de heilige Uluru (Ayers Rock in Australië) uittorenen. Hij heeft dit glinsterende schouwspel in zijn lange leven honderden keren gezien, maar hij blijft zich verbazen over de schoonheid ervan. Terwijl hij naar het prachtige hemelse schouwspel staart, herinnert hij zich hoe zijn moeder als kind voor hem zong wanneer de Aurora Australis aan de nachtelijke hemel verscheen.

Australis is digitaal verschenen als single, met een instrumentale versie en Madils bijdrage aan het album Building Reflections (2022), namelijk het tegengestelde van Borealis.
Je zal het nummer ook terugvinden op het aankomende dark ambient album van Nature Of Wires, Trees.

Nature of Wires / Madil Hardis

ORBEL
Onder de indruk waren we, toen de – nog meer dan gewoonlijk – verduisterde plaat Lur Hezea (2022) van het Franse Orbel verscheen. KamilleAnneliseAlan en Txomin, experimenteerden zich zo een weg naar een eigenzinnig en meeslepend geluid.

Dat eigenzinnige album krijgt binnenkort een nieuw leven, want het werd door acht artiesten onder handen genomen. worriedaboutsatan, Drowse, Mondkopf, Almeeva, Lucian Moreau, El_Txef_A, Tom Beaudouin en Lumi. Allemaal artiesten uit verschillende genres, van dance tot noise vulden op die manier het album Reworks met een collectie herwerkte nummers van Orbels tweede album Lur Hezea.

Deconstructies van obscure melodieën, grensoverschrijdende geluiden en etherische stemmen, met variërende texturen en tempo’s, maar eenzelfde inhoud: een golf van vonken door dikke zwarte rook!

Reworks verschijnt digitaal op 12/5. Geniet alvast van een teaser!

Bandcamp / Facebook / Instagram

10 000 RUSSOS
Nog meer enthousiasme, want we waren wild van het Portugese trio 10 000 Russos en hun album Superinertia (2021, Fuzz Club), waarop ze hun elektronische sonische kracht en motorische ritmes, voortgestuwd door beklijvende gitaarlijnen, kinetisch op de wereld loslieten.

Bij hun optreden in het Astra Kulturhaus (Berlijn, DE) op 16/10/2021 werden enkele nummers live opgenomen, die op het album Live In Berlin verschenen.

(Her)lees hier onze reviews van Superinertia en een optreden in de Charlatan in Gent.

Live In Berlin is digitaal beschikbaar, wordt op 24/3 op vinyl uitgegeven op bij Fuzz Club en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

WINDS OF TRAGEDY
De rusteloze, gekwelde creativiteit van Sergio González Catalán staat nooit stil. 2022 bracht ons twee albums van zijn atmosferische doom/death-project Rise To The Sky en een album en een ep met depressieve blackmetal van Winds Of Tragedy. En dat zet hij voort, op het nieuwe Winds Of Tragedy album Hating Life waarmee hij het gevoel van hoop bij de geboorte reeds weet te verdrinken. Een heftige en gekwelde uitstorting van wanhopig verdriet verklankt Sergio’s persoonlijke rouw steeds heviger. Het verstrijken van de tijd brengt geen verlichting van pijn en zijn woede en wanhoop zijn gekanaliseerd in de angstaanjagende geluiden van Hating Life. Een grimmig statement van blijvend verlies, een venijnig intense aanval op de emoties; lelijk in zijn pijn, mooi in zijn eerlijkheid… Een bijtende blackmetalfurie!

Hating Life is digitaal verschenen via Meuse Music Records en Tragedy Productions.

Facebook / Bandcamp

NORMA LOY
Chelsea
en Usher vonden mekaar in 1977 en dat werd het begin van een nauwe samenwerking, vertrekkend vanuit vroege voortekenen van de punkbeweging, die hen samen op verschillende wegen leidde.
In 1981 startte het Franse duo met hun project Norma Loy, waarna ze verschillende coldwave-albums uitbrachten.
In 1993, na een concert in Berlijn, neemt de band een pauze om zich te wijden aan andere muzikale projecten en filmmuziek.

In 2010 bracht de band het album UN/REAL uit en in 2016 releaseten ze Baphomet, een album als samenvatting van de hele geschiedenis van de groep sinds het begin in 1977.

Nu keert Norma Loy terug naar de geschiedenis met Ouroboros, een album met covers die even divers, onverwacht, stijlvol en betoverend zijn als de muziek die ze al meer dan 40 jaar maken.

De Ouroboros is het eeuwenoude symbool van een slang die in zijn staart bijt. Het verbeeldt de cyclische opvatting van de wereld en van het leven en drukt tegelijkertijd de ideeën van beweging, continuïteit en eeuwige terugkeer uit. Deze figuur drong zich spontaan op aan Usher en Chelsea om dit album met covers een naam te geven, die elk een fase vertegenwoordigen van de constitutieve reis van hun identiteit.

Hun selectie van nummers van beroemde artiesten (Bowie, Cohen, Velvet Underground) en meer undergroundformaties (Tuxedomoon, Suicide, Coil, TG, etc.) eigenden ze zich toe om er hun ding mee te doen.

Ouroboros is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Manic Depression Records.

Facebook

THE RHUBARB
De Schotse stoner-/doommetalband The Rhubarb laat een mystieke, nieuwe single los met Awful Deed. De traag slepende gitaarlijnen van Michael McConville en zware drumslagen contrasteren mooi met de hoge, vrouwelijke zanglijnen, gecombineerd met female spoken words door Hannah White (zang, bas) en de zanglijn van zanger Sean Maguire, die er af en toe ook wat losse woorden tussen poneert. Met een sterk repetitieve ritmiek door drummer Jack Donnelly en een sound die je als vrij minimalistisch zou kunnen omschrijven binnen het metalgenre, klinkt dit nummer enorm sterk, door de vocale diversiteit! En dat is dus een voorsmaakje van hun debuutalbum, dat er binnenkort aankomt.

Het album Symptom of Failure verschijnt op 24/3 digitaal en op vinyl bij Milky Bomb Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Instagram / Spotify

HÖLLENTOR
Divergency. Zo heet het pas verschenen, derde Höllentor-album. En zo klinkt het ook. Uiteenlopend. Qua vocals althans, want de vrij klassieke metalsongs van Hollentor, zijn allemaal geschreven en uitgewerkt door Glen Poland, die een rode draad doorheen het album voorziet daarmee. Maar hij werkte ook samen met een indrukwekkend lijstje aan metalartiesten uit iconische bands om de negen nummers op het album van nog meer stevigheid te voorzien. Zo horen we Glen Drover (x-Megadeth), Shawn Drover (x-Megadeth), Tim Ripper Owens (x-Judas Priest), Henning Basse, (x-Firewind), Rudy Sarzo (x-Ozzy/Whitesnake), James MacDonough (x-Megadeth/Iced Earth), James LoMenzo (x-Black Label Society/current-Megadeth), George Lynch (x-Dokken/current-Lynch Mob) en Eric Peterson (Testament) aan het werk.

Oude rotten in het vak, horen we jullie denken. Maar dit is de boodschap achter het album, dat Höllentor meegeeft: “Het waren de Bare Naked Ladies die in 1998 een genre beëindigde met het nummer It’s All Been Done … insinuerend dat de muziekindustrie gewoon zou stoppen en sterven, omdat er niets meer te schrijven is. Nou, Divergency is geschreven met de bedoeling om uit 2023 te komen, maar klinkt alsof het in 1987 had kunnen zijn. Het is bewezen… nee, het is NIET allemaal gedaan. Sterker nog, we zijn nog maar net begonnen. Luister en leer, ‘Ladies’”.

Divergency is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

ARV
Ooit was er heavy metal. Dan thrash, doom, deathmetal, blackmetal en alle manieren waarop hardcore begon te ‘hybridiseren’ met metal. Metal is ondertussen helemaal gesegmenteerd en gecategoriseerd met een veelheid aan steeds groter wordende genre- en subgenre-labels, zoveel dat we binnenkort de opslagplaats van koppeltekens en schuine strepen kunnen uitputten. Maar hey, er is altijd ruimte voor nog een, nietwaar?

Wat dacht je van ‘WAKE THE FUCK UP!’-metal? Je snapt het idee waarschijnlijk wel. Niet zozeer een stilistische beschrijving, maar wel eentje van impact. Een soort explosieve, bloedstollende muzikale cycloon die je adrenaline in een stroomversnelling zal brengen. En dat is precies wat ARV doet.

De band uit Oslo bracht net hun videosingle Fury uit. En de titel blijkt – no fake news – de lading te dekken. En natuurlijk zitten jullie te wachten op een ‘labeltje’ om er op te plakken. Wel, doe dan maar ‘donker ijzige postmetal’. Hoe klinkt dat bij ARV? Als een tornado van vuur, met razendsnelle riffs, furieuze drums en een grootse bassound. Wanhoop en woede schuren tegen elkaar aan, versterkt door verbluffende zangkreten.

Fury is digitaal verschenen en vind je binnenkort op ARV’s nieuwe ep Varmint, die op 17/3 gereleased wordt bij Vinter Records.

Facebook

GRAFHOND
“Als we ooit in harmonie met de dood raken, nemen we een grafhond.” Nooit gedacht dat deze zin in ons hoofd zou opduiken, maar het is volledig te verklaren. Het Nederlandse blackmetalduo Grafhond brengt namelijk binnenkort hun debuut uit, in de vorm van het mini-album In Harmonie Met De Dood.

Grafhond is opgericht in 2017, toen twee vervormde individuen op zoek waren naar een manier om hun groeiende onvrede met het grootste deel van de steeds groter wordende moderne blackmetalscène muzikaal uit te drukken. Omdat ze daar steeds minder een emotionele band vonden, kwam inspiratie uit de vroege tweede golf blackmetal, waar bands als Mayhem, Dissection, Emperor, Darkthrone, Marduk, Burzum… diepte in hun expressie brachten.

Als beukende opwarmer voor hun debuut, krijgen we alvast hun Gefluister te horen. Furieus en brute, emotioneel beladen blackmetal. Een dichte en intense storm van agressieve riffs, treurige akkoorden en vuile vocals. Gefluister om je oren mee dicht te stoppen tegen het sonisch geweld tegen je trommelvliezen!

In Harmonie Met De Dood verschijnt op 31/3 digitaal en op lp bij Void Wanderer Productions en War Productions.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More