Home nieuws Uitheems Geduister #198

Uitheems Geduister #198

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

We vliegen onszelf doorheen de duisternis, van pastelzwart tot donkerzwart. Het Uitheems Geduister van deze week wordt ietwat gedomineerd door het zwaardere werk (misschien heeft onze opsluiting op een metalevent dit weekend er iets mee te maken?), met nieuws van Voicecoil, Industry Of Doom, Nature Of Wires, Eihort, Ulvehdner, Šakal, Blodkvalt, Blossom, Primatron en Maahes.

VOICECOIL
Cultfavoriet Voicecoil is terug met een vierde studio-album, Strange Days. We horen hoekige elektronica, beukende beats en de karakteristieke suggestieve en emotioneel beladen zang.
“Dit album is een weerspiegeling van de donkere dagen die de wereld de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Het gaat over de tragedies die velen van ons hebben meegemaakt en de inspanning om de wil te vinden om door te vechten. We herinneren ook de mensen die we verloren hebben, want door hen gaan we door naar morgen”, laat de ebm-/ futurepopband horen.
Strange Days is ook een symbolische wedergeboorte van het project en keert terug met een nieuwe ijver om te creëren en op te treden.

Het album is digitaal en op cd beschikbaar.

Bandcamp / Facebook

INDUSTRY OF DOOM
De mysterieuze industriële rockband Industry Of Doom heeft hun nihilistische filosofie aan de wereld geïntroduceerd met vier nieuwe nummers. Zelfvernietiging is een thematische rode draad door de teksten. Het gaat over de kracht van hersenspoeling en manipulatie. Waarheid en leugens. Realiteit en fantasie. Hoe drugs families scheiden.
De samenleving lijkt er op uit om gedachten en expressie af te sluiten – om mogelijkheden af ​​te sluiten. Industry Of Doom wil alles op tafel leggen. Manipulatie begrijpen, of je nu de manipulator of de gemanipuleerde bent. Maatschappelijke en sociale dominantie en onderwerping.

De Bosnische / Amerikaanse samenwerking tussen Gentleman Vox en Kösnik gebruikt hun muziek om een verhaal te vertellen, maar wil met hun creaties ook nieuwe neurale circuits in de hersenen leggen en op die manier muziek het denken laten beïnvloeden.
Een bijzondere kijk met een missie, dus!

Over de muzikale leiding zegt Gentleman Vox: “Ik zou zeggen dat mijn muzikale invloeden erg organisch zijn – dat ik mijn hoofd doelbewust leeg maak als ik aan het schrijven ben – ik heb een gedachte als een zaadje en de muziek moet daar natuurlijk uit voortkomen. Ik zet letterlijk mijn gedachten en gevoelens in muziek – ik luister naar punk, electro, metal, techno en art rock.”
En al die invloeden leidden tot een knappe sound, die je moet gaan ontdekken!

Ontdek de vier tracks op Bandcamp en wacht… want er zitten nog nieuwe nummers aan te komen!

Facebook / Bandcamp

NATURE OF WIRES
De King der remixen, Gary Watts, heeft met zijn project Nature Of Wires opnieuw een knappe versie gemaakt van een – voor ons onbekende – artiest uit Guatemala: Frecuencias Ocultas. Zijn versie van Debilidad – wat niet meer dan zwakheid betekent – is donker, zwaar en doet wat denken aan Gary Numan. Een stijl waarmee Watts uiteraard enorm vertrouwd is en hem comfortabel past.

Debilidad is digitaal verschenen en vind je terug op het compilatie-album Single Global Remixes Vol 2, dat net uit is.

Nature Of Wires / Frecuencias Occultas
EIHORT
Eihort
is een vrij recent blackmetalproject uit London, waarvan het debuutalbum Consuming The Light net verscheen.
Een behoorlijk knap geluid zetten ze neer met melodische en old school black metal in ninetiesstijl. De afwisseling tussen de rauwrazende vocals en riffs en de meer melodisch uitgesponnen instrumentale passages maken deze band net dat tikkeltje meer uniek binnen het genre.
Zes eigen tracks en een cover van Samaels Blood Ritual, die menig metalfans zullen bekoren.

Consuming The Light is digitaal verschenen bij Underground Kvlt Records, een nieuw sublabel van Odium Records.

Bandcamp / Facebook

ULVHEDNER
Het laatste album van de Noorse blackmetalband Ulvhedner krijgen we nu ook op vinyl (mét een nieuwe albumcover), bij hun nieuwe label Hellstain Productions. Geen nieuwe tracks, maar wel een hernieuwde uitgave van de acht tracks, die Arild (drums), Steinar (gitaar), Ove (gitaar), Svein Terje (bas), Bjørnar (vocals) en Sigbjørn (synth) schreven voor hun album Legd.

Legd is digitaal, op cd, op cassette en nu dus ook op vinyl verschenen bij Hellstain Productions.

Website / Bandcamp / Facebook

ŠAKAL
Servische metal voor fans van Enslaved, Darkthrone, Saor, Primordial en Slayer, want vorig jaar zag de band Šakal er het licht. Hun creatieve formule is eenvoudig: pure black en trash metal maken. Geen ‘grappige’ melodietjes, geen klassieke, folkachtige instrumenten. Gewoon 101% metal. En al even eenvoudig kwam hun bandnaam er, door de initialen van de bandleden in een goeie volgorde te zetten:

S (drums)
A (gitaar)
K (guitaar)
A (bas)
L (vocals)

Inhoudelijk laten ze zich inspireren door de Slavische mythologie en hun verhitte erfenis. Ze brachten hun eerste single met lyric video uit. Koledo kondigt hiermee hun debuutalbum aan. De band geeft wat uitleg over de betekenis van de track: “Koledo is een van de aspecten van de god Svarog. Hij is de personificatie van de jonge zon in de winterzonnewende, de dag waarop de zon het zwakst is. Koledo is Prav. Het pad van Prav vertegenwoordigt de regels van de goden, de kosmische wetten… Ondanks het standaard black metal cliché, staat dit nummer voor de overwinning van het licht op de duisternis, totdat de duisternis weer de overhand heeft. Het is een eeuwige cyclus die in het oude geloof veel beter werd begrepen.”

Bandcamp / Facebook

BLODKVALT
Nog meer nieuwe Noorse black metal, met Blodkvalt die zijn eerste single uitbrengt. Håkon Sakseide (zang), Eirik Reithaug (gitaar), Eskild Myrvoll (bas) en Tibor Teskeredzic (drums) laten Decapitation horen als overweldigend voorsmaakje uit hun debuutalbum Algor Mortis, dat op 17/11 verschijnt bij het label Fysisk Format.
Het thema? De dood, uiteraard.
Chaotisch en extreem rauw klinkt de track van deze nieuwe generatie rockers uit Oslo. In een hoog tempo en bijna pijnlijke vocale en instrumentale uitvoeringen, onderscheidt de band zich wel van andere bands binnen de metal scene.

Instagram / Bandcamp

BLOSSOM
Met Death’s Serenade krijgen we nog meer doodsgerelateerde metal. Van Blossom deze keer, de Amerikaanse black metalband. Met slechts twee, laten Joshua (gitaar, bas, piano, zang) en Jacob Carlson (drums) hun postmetalsound versmelten met momenten van schoonheid in chaos.  Ze vertellen over avontuur, menselijke strijd en de rust van de natuur in tien nieuwe tracks.

Death’s Serenade is digitaal en op cd verschenen bij Oak, Ash & Thorn Records.

Bandcamp / Facebook

PRIMATRON
Voor wie zowel fan is van Rammstein en Metallica als van Sisters Of Mercy, is wat het Braziliaanse Primatron laat horen, wel iets. Dit soloprojecte levert een mix van progmetal, gothic en industrial in een sonische agressie en spokende atmosfeer.
Dat vind je du sook terug op de ep Night Falls Heavy, een album dat als een spiegel het einde van de wereld reflecteert.  Rauwheid afgewisseld met zachtere passages. Dat is het soort metal waar we wel van houden.

Spotify / Instagram

MAAHES
Bijna 2 jaar geleden bracht het Duitse blackmetalproject Maahes zijn debuutalbum Reincarnation uit, wat ze dankzij de pandemie amper live konden gaan promoten. Toch konden ze enkele indrukwekkende podia op, zoals Ragnarök, Wolfszeit, Barther Metal Open Air en Dark Easter Metal. Daar warden heel wat live-opnames gemaakt, die we nu te zien krijgen in hun videoclip bij het nummer Invincible. Hard aanvallend, kunnen ze ons overtuigen om het geluid alvast even te dimmen voor de muur van agressie die ze neerplanten.

Reïncarnation kan je nog steeds digitaal of op cd verkrijgen via MDD Records.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More