Home nieuws Uitheems Geduister #191

Uitheems Geduister #191

by Nel Mertens
rtwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als de duisternis valt als een doek, dooft zelfs het felste licht… Als de voorbije week zich in een donkere theaterzaal afspeelde, is het Uitheems Geduister de perfecte soundtrack. Met nieuws van Vaselyne, Monolithe Noir, Dark Matter, Luscious Apparatus, Michael Haggerty, Likheim, The Number H, Danny Beardsley en een compilatie-album van het label Dem Modest Kids.

VASELYNE
Darkwave met een gloed, is wat je mag verwachten van het duo Vaselyne. De Nederlandse zangeres Yvette Winkler en muzikant/ producer Frank Weyzig (ex-Clan Of Xymox) bouwden de weg naar dit pas gereleasete nieuwe album The Sea Says, mooi op met de drie voorgaande ep’s Winter, Here To Begin en Shame.
Goede albums zijn meer dan alleen een verzameling geweldige nummers, maar ook een goed verteld verhaal. Een geweldige plaat neemt je mee op een reis met bergen om te beklimmen, oceanen om door te navigeren en een diepte van emoties om te verkennen. The Sea Says vertelt verhalen over verlies, verbrande bruggen en een nieuw begin. Kortom Vaselyne vertelt op een meeslepende en mooie manier over het leven. Yvette Winklers stem der meerminnen, vangt je hart met zoetheid, terwijl Frank Weyzig put uit zijn legendarische carrière en een diepte van muzikaal meesterschap toevoegt die even adembenemend is.  
Laat je boeien door de magie van Vaselyne.

The Sea Says is digitaal verschenen.

Bandcamp Facebook Website

MONOLITHE NOIR
De Franse band Monolithe Noir staat garant voor kleur binnen de donkere scene. Ze hebben hun nieuwe album Rin bijna klaar, dat binnenkort verschijnt, en laten daaruit een tweede track horen. Balafenn betekent ‘vlinder’ in het Bretoens en laat melancholie in zijn meest glorieuze, kleurrijke licht horen. Het roept een momentum op. Dat ogenblik waarop je het verlangen voelt om zeeën over te steken zonder de mogelijkheid of de kracht om dat te doen; de droom van een ‘elders’ zonder mogelijke vervulling. Het gewicht van het bestaan ​​haalt ons voortdurend in…
Om dat te verklanken gebruikten ze een oud harmonium, het schokkerige ritme van de ARP, korrelige bastonen en draailieren die kraken en drukken. Bezieler Antoine Pasqualini laat zijn stempel opnieuw knap achter met een kunstige track!
De videoclip werd opgenomen in Cap Blanc Nez aan de Opaalkust. Er wordt langzaam iets geweven tussen deze twee verloren karakters. Terwijl hun lichamen ontspannen, worden ze zich bewust van hun wederzijdse bestaan ​​om te synchroniseren in een luchtchoreografie, naar het laatste hoogtepunt dat hun vriendschap bezegelt.

Rin verschijnt op 26 augustus bij Capitane Records en Humpty Dumpty.

Facebook / Bandcamp

DARK MATTER
Dark Matter
is een Perzische dark-/doommetalband met een internationale line-up.
De band werkt hard aan de opvolger van hun eerste album Nebula To Black Hole, waarmee ze in de scene verschenen met ongelooflijke persoonlijkheden als gastartiesten, zoals Daniel Cavanagh, Thomas Helm, Juuso Raatikainen en Anaé. Het nieuwe album komt vermoedelijk volgend voorjaar uit en zou een emotioneel unicum worden.
Ondertussen presenteert Dark Matter alvast een video van één van de nummers van hun debuut en laten ze nogmaals Theory Of X met Andi Rohde en Sahoora als gasten horen. Een stevig, heerlijk nummer, met de rauwste vocals ooit, waarbij wij uiteraard enorm gecharmeerd waren door de female ethereal backings tussendoor, nu ook voorzien van een ferme clip.

Facebook

LUSCIOUS APPARATUS
Uit Oregon (VS) krijgen we na Infiltrate een nieuwe single van de alternatieve electroband Luscious Apparatus. MetBricks & Bones zetten ze het belang van woedebeheersing in de kijker.
Het vertelt het verhaal van een vrouw die een weg zoek om haar agressie en woede te leren beheersen, in plaats van er door verteerd te worden en het alles te laten verwoesten waar ze zo hard voor heeft gewerkt. En het gaat hier om meer dan ‘boos’ zijn over iets wat iemand heeft gedaan; het is een draad die haar laat struikelen en de kooi van haar monster openscheurt. Als ze begint op te warmen, pak dan een koud drankje, handdoek, ijszak, enz. Ze zal afkoelen als je het meteen opvangt. Toon geen angst, zeg niet tegen haar dat ze moet kalmeren. Wees kalm. Ze werkt eraan…

“If I begin to radiate heat
Put me on ice to keep the peace
Or we’ll pay the price
I could burn this whole place down
Oh heaven help you
Oh heaven help me
I feel just like a broken mirror
Can’t see the shards til they cut your feet.”

Een knappe popnoirtrack waarin de vrouwelijke zang verleidelijk zacht klinkt in de intro, maar ook haar donkere spinsels laat kronkelen onder uitdagende gitaarlijnen. Een nummer dat hoop en licht betracht, en dat in zachtheid ook regelmatig laat klinken. Maar evengoed de worsteling met kwaadheid verklankt.

Bricks & Bones is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

MICHAEL HAGGERTY
Michael Haggerty
uit Philadelphia (VS) kennen we sinds 2012 van zijn electroproject Krebs. Geworteld in lawaai en beïnvloed door meerdere artiesten, was Krebs een samensmelting van alles wat donker, zwaar en spookachtig is.
Hij laat met Into The Glow een tweede darkelectrosingle klinken van zijn aankomende solodebuutalbum Fire Behind The Paper Trees en sluit daarmee ook zijn Krebs-tijdperk af. Het nummer is een weemoedige overpeinzing van het verleden en het onbekende, afgezet tegen een rijke met galm doordrenkte atmosfeer. Een donker dansbaar pareltje!

Fire Behind The Paper Trees verschijnt binnenkort bij Machine Man Records.

Bandcamp / Facebook

LIKHEIM
Black metal kan ons niet altijd bekoren, maar als het uit Noorwegen komt is de kans altijd net iets groter dat het dat wel doet. Met de vier tracks op het mini-debuutalbum Alt Skal Svinne Hen… van de Noorse blackmetalband Likheim bijvoorbeeld. Bezieler Gratn liet zich voor deze tracks bijstaan door Gamle Erik van Carpathian Forest en Svarttjern. Hard, zwaar, heavy. Rechtdoorzee, maar met die unieke Scandinavische touch, die zich van de vaak aanwezige Amerikaanse overdrevenheid binnen dit genre toch steeds weet te onderscheiden.Alt Skal Svinne Hen…is digitaal en op cd verschenen bij Underground Kvlt Records (het nieuwe sublabel van Odium Records).

Bandcamp / Facebook

THE NUMBER H
De tweede ep van de darkelectroband The Number H verkent gevoelens van verlies, frustratie en spijt. Elke track op The Conditioning is doordrongen van een bepaalde emotie, soms verwoord vanuit de werkelijkheid, dan weer uit vanuit een werk van Shakespeare en dat leidt tot tijdloze beschrijvingen van emoties. Telkens in een klankdoos gestopt die The Number H-stempel draagt: gelaagde soundscapes, veldopnames zoals rennende voetstappen, een passerende trein, een onweersbui, een lekkende kraan… onder donker elektronische beats en verleidelijk kille zang.

The Conditioning is digitaal en op vinyl verschenen bij Lost Glacier Records.

Bandcamp / Spotify

DANNY BEARDSLEY
Een streepje crossover op zijn tijd is wel gepast. Deze week zorgt solorockartiest Danny Beardsley (The Parallax Method) daarvoor. Met zijn nieuwe single Lonely Mile laat hij straffe riffs en drumwerk afwisselend horen met melodieuze gitaarlijnen, zijn meeslepende zangstem (die ons wat doet denken aan die van Chris Cornell) tot zelf een akoestisch intermezzootje.

Hij lanceerde de single naar aanleiding van de Britse Week van de Zorg. In de clip wordt ouderenzorg dan ook in de kijker gezet.

Lonely Mile is één van de tracks die je zal terugvinden op Beardsley’s aankomende album Chase The Sun, dat op 24/6 verschijnt. Zijn doel? De hoge standaard van zijn welgeprezen debuutalbum Blood From A Stone (2019) fel te overtreffen. Danny zegt over de plaat: “Het maken van dit album was een louterend proces voor mij, mentaal en spiritueel. Ik wilde mezelf pushen als songwriter en meer invloeden laten zien. Ik transponeerde gitaarpartijen en experimenteerde met arrangementen totdat de nummers me aanspraken. Net als bij mijn andere albums heb ik het zelf opgenomen en geproducet in mijn thuisstudio.”

Website

COMPILATIE-ALBUM Vol II: Into The Coldwave – DEM MODEST KIDS
Het Canadese label Dem Modest Kids en electro-artiest JHNN stelden een compilatie samen met coldwave-artiesten uit de buurt van Alberta. Vol II: Into The Coldwave biedt daarmee een knappe verzameling aan alternatieve muziek in postpunk-, darksynth-, synthpop- en darkwavestijl.

Je vindt er tracks van JHNN, Premanition, Mirska, LOUIS CZA, KHILLAH KHILLS, EVA X, Twitch, Nebulae Complex, Virtual Terrorist, Deep Covers, Vanden Dool, Crystal Eyes, Wanderingaria, Undead Sex Ring, DA’AT en Equilux op terug.

Vol II: Into The Coldwave is digitaal verschenen en te beluisteren via Bandcamp, maar is enkel als download verkrijgbaar op verzoek en dus niet te koop. Het is echt bedoeld als showcase voor talent uit Alberta, niet om geld aan hen te verdienen. Interesse? Mail dan naar demmodestkids@gmail.com.

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More