Home ReviewsAlbum Reviews VASELYNE – Here To Begin

VASELYNE – Here To Begin

by Nel Mertens

Darkwave die gloeit… Vaselyne is een jarenlange, mooie samenwerking tussen de Nederlandse zangeres Yvette Winkler en muzikant/ producer Frank Weyzig (ex-Clan Of Xymox).
Ondertussen hebben ze getekend bij COP International, het label dat ook hun aankomende album zal uitbrengen in juni 2022. We kregen alvast nog de ep Here To Begin.

Winkler heeft een apart stemtimbre dat zich enerzijds erg onheilspellend laat horen, maar anderzijds ook bezielend zwoel. Dat in combinatie met de rijke arrangementen van Weyzig levert steeds een unieke darkwavesound op die alleen maar van Vaselyne kan komen. Etherisch natuurlijk en tintelend, gloeiend warm als een poort naar onontdekte werelden. In tijden zoals deze, waarin gevaar dreigt, is muziek ook meer dan ooit een vlucht. Een ontsnappingsluik. Het maakt van deze ep een donkere en magische ode aan schoonheid, mysterie en elegantie.

De tracks op Here To Begin kenmerken zich vooral ook door wereldse folkelementen, die zich knap tussen het duistere klankenpallet verweven.

Er worden twee tracks in de picture gezet.

De titeltrack omarmt omfloerst, met zacht wervelende elektronische wolken, de zanglijnen van Yvette, bijgestaan door Lynette Cerezo (Bestial Mouths). Met enkele wild energetische kreten op de achtergrond en uitdagende percussie. De erg vrouwelijke intro wordt nog versterkt, wanneer er elektrische gitaren en ritme volhardend drumwerk aan wordt toegevoegd. Van Here To Begin vind je ook een akoestische demoversie en een instrumentale versie met knappe percussie in de hoofdrol terug op de ep.

Nog meer weelde horen we in Riding The Wave, waarbij Rina Vervoort fluit toevoegt. Twinkelend in zichzelf gekeerd, kabbelt dit nummer langs de zachte fluittonen, de snaren die gevoelige klemtonen leggen en er op de achtergrond een donkere mystiek blijft hangen.
Ook van deze track werd een instrumentale versie toegevoegd.

De ep Here To Begin is digitaal verschenen, alle opbrengsten worden aan het Oekraïense volk geschonken als steun voor hun strijd voor vrijheid.

Bandcamp / Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More