Home nieuws Uitheems Geduister #189

Uitheems Geduister #189

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Dat sommige heren veel te vroeg naar dat wat men de hemel noemt varen, bleek nog maar eens deze week. Enkelen daarvan laten een muzikale leemte achter, die geen ander zal kunnen vullen. Elke emotie die verlies achterlaat, vond ook deze week zijn plaats in het Uitheems Geduister. Met nieuws van Then Comes Silence, Scenius, Spiryt, The Chronicles Of Manimal And Samara, Madicide, Extramensch, NNHMN, Bellhead, Klymt en Je t’ Aime.

THEN COMES SILENCE
Vanuit Zweden lieten de duistere postpunkhelden Then Comes Silence hun nieuwe single Chain horen. Het is er eentje die zal verschijnen op hun zesde studio-album Hunger. In de postcovidwereld bracht frontman Alex Svenson onlangs een relativerende boodschap : “Wat heeft het voor zin om liedjes te schrijven over de apocalyps en de onontkoombare toekomst die doordrenkt is met duisternis, terwijl de media het al beter doen? In plaats daarvan, geven we je met ons nieuwe album Hunger, het licht.”
Daarop bracht Then Comes Silence een aantal geweldige muzikanten bijeen om hen daarbij te assisteren zoals William Faith (Faith and the Muse, Bellwether Syndicate) en de Zweedse alternatieve scene-legende Niklas Rundquist (die in de jaren tachtig met Leather Nun werkte).

Chain laat alvast een energiek, doorgedreven uptempo postpunknummer horen, waarin heel wat begeesterende details werden verwerkt en straf gitaarwerk weleens op de voorgrond durft te treden.

“Chain, You’re Still Tied To The Bar
And Try To Gnaw On That Rusty…
Chain. Salty Taste Of Blood Fills Your Mouth
Lick The Tears Off Your…
Lips. Tears That Sting Your Eyes
And Run Down Your…
Cheeks. Last In Line, Waiting For Your Turn
Bitter…”

Hunger wordt in alle formaten op 1 juli uitgebracht door Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp

SCENIUS
Aanvankelijk begon dit duo uit Leeds met Scenius als studioproject. Door de lovende kritieken en de heel goeie ontvangst van hun debuutalbum, besloten de Britse producer Steve Whitfield (The Cure, The Mission, Yann Tiersen…) en de Franse zanger Fab Nau na twee jaar toch het podium op te zoeken. En dat deden ze in The Joker in Angers (FR) op 30/04/2022. Met slechts één statische camera werd dit optreden opgenomen en vier tracks daaruit brachten ze deze week uit op hun ep Live In Angers.

Ook tijdens dit optreden zetten ze hun talent in de kijker om elektronische darkpop te maken met vintage synths en ritmemachines, die de geest en de sound van bands als Kraftwerk, Eno, Depeche Mode, OMD… in hun eigen stijl laten doorleven, met een duidelijk moderne insteek.

Live In Angers is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

SPIRYT
Van het Franse project Spiryt, van muzikaal autodidact Jluc Courchet, kregen we deze week het nieuwe album Blood Twins, het resultaat van een samenwerking met Kimberly Kornmeier van Bow Ever Down die tekst en zang aanleverde. Tien tracks waarin heel wat spanning zit tussen experimentele elektronica en het kenmerkende stemtimbre van Kimberly, verwrongen tussen de industrialkenmerken die Courchet er doorweefde.

Blood Twins is digitaal verschenen en op cd verkrijgbaar via de facebookpagina van Spiryt.

Facebook / Bandcamp

THE CHRONICLES OF MANIMAL AND SAMARA 
Een bijzondere release, die we niet kunnen negeren is die van The Chronicles Of Manimal And Samara, met hun nieuwe single Shaman. The Chronicles of Manimal and Samara (TCOMAS), kunnen we gerust zien als ‘pioniers van een nieuwe vorm van expressie’. Het in het Verenigde Koninkrijk gevestigde duo Daphne Ang (Singapore) en Andrea Papi (Italië), kwamen in 2020 samen om hun debuutalbum Full Spectrum op te nemen en zijn baanbrekend in de manier waarop ze progressieve muziek, poëzie en visie combineren in het samensmelten van rock en metal.

TCOMAS brengt met Shaman een sjamanistisch klinkende track waarin zachte spoken vocals, dreigend eclectische ritualistische gezangen samen gaan in een mystieke track. Het nummer neemt ons mee op een reis van zelfontdekking in de diepten van iemands psyche. Geleid door de Jungiaanse psychologie legt Shaman een persoonlijke confrontatie met het onbewuste vast waarin men het oneindige en de energie van het universum ervaart. Het lied introduceert het idee dat menselijke vervulling alleen kan worden bereikt door de inhoud van onze onbewuste geest in het bewustzijn te brengen, waardoor ons bewuste leven wordt verenigd met onze innerlijke werelden.
Daarbij levert ook de bijhorende videoclip een prachtstukje visuals!

Shaman is één van de nummers die zullen verschijnen op het album Trust No Leaders, dat op 1/7 gereleaset wordt.

Website / Facebook

MADICIDE
De nieuwe, stevige single de Britse thrashers Madicide uit Zuid-Wales is uit! En daarmee overbruggen ze het stiltehiaat van 7 jaar.
Tijdens de pandemie van 2020 was er bij de band toch een drang tot een comeback. Gevoed door verveling en isolatie werd nieuw materiaal ontwikkeld, evenals een bewerking voor de vorige single van de band, Death March. Een verjongde line-up werd afgerond met nieuwe drummer Tim Roberts, originele bassist en mede-oprichter Josh Bevan, originele leadgitarist Ian Woolfe, en ritmegitarist, zang en medeoprichter Ceri Roberts. Nadat de lockdownbeperkingen eindelijk waren opgeheven in Wales, ging de ‘nieuwe’ line-up weer volle headlineshows spelen
Met Carnivore Incarnate brengt Madicide een ode aan de vleesgeworden vleeseter. Hou je vast voor hard inslaande drums en verscheurende riffs die de trommelvliezen laten rammelen.

Facebook / Website

EXTRAMENSCH
Met hun nieuwe zanger Michael Gerhard, laat Extramensch een lyrisch vuurwerk los in een nieuw nummer dat darkrock met synthpop mixt en zelfs akoestisch getokkel met industrial combineert. Und Wenn Die Welt lijkt ons een toegankelijk commerciële track, die zonder twijfel op Duitse donkere festivals meegezongen zal worden. “Nimm meine Hand und geh mit mir ins Licht”, waaraan de band toevoegt: “want als er alleen maar duisternis om ons heen is, moeten we allemaal nog dichter bij elkaar gaan staan.”

Website / Facebook

NNHMN
Een sonische metafoor brengen Lee en Michal uit Berlijn, gekend als NNHMN (NonHuman), met hun nieuwe ep For The Comfiort Of Your Extazy.
‘’De extreme frustratie explodeert boven het gevoel dat je je tijd aan het verliezen bent, en de tijd is een onbekend veld. Regeringen, internet en politieke fracties die om je aandacht vechten… je werkt boven je fysieke mogelijkheden, maar de puzzel van geld is er nog steeds in het universum van het ontwikkelde kapitalisme. Ondertussen kijk je op hemelsblauwe schermen naar mensen met een kosmisch budget dat ze verspreiden in de galactische nevel van voor jou onbekende genoegens. Je voelt soms zo’n eenzaamheid dat het existentialisme nog maar het begin is van denken, je zou het allemaal de ruimte in kunnen schreeuwen, maar je bent stemloos. Alleen je ogen zijn ingesteld om eindeloos te kijken, ze zijn ingesteld op de automatische pilootmodus.’’
Ze brengen deze vier koud aantrekkelijke tracks vol opzwepende beats helemaal en alleen voor jou. Voor het comfort van jouw extase.

For The Comfiort Of Your Extazy is digitaal verschenen, op cd en in beperkte oplage ook op zwarte en citroengroene vinyl bij Young and Cold Records.
Facebook / Soundcloud / Bandcamp

BELLHEAD
Het postpunkduo Bellhead uit Chicago schakelde een vertrouwd talent in voor hun nieuwe album Nothing As It Seems:  het alternatieve gitaargenie Dean Garcia (Curve / SPC ECO), de Amerikaanse industriële rockartiest Walter Flakus van Stabbing Westward , de postindustrialband I:Scintilla en Shawn Brice (Loveless Love / Bloodwire).

Het concept van het album werd beïnvloed door de verhalen in films zoals Dark City en Memento, evenals noir detective-verhalen zoals Double Identity en Maltese Falcon. Het brengt Bellhead terug naar hun industriële roots. De band legt uit: “We hadden nooit echt de bedoeling om in een specifiek genre te zitten, of zelfs maar om genres te mengen. We wilden gewoon muziek maken die leuk voor ons was, en waarvan we hoopten dat mensen het ook leuk zouden vinden. Je zult aspecten horen van heel wat genres, van Nine Inch Nails tot Magazine, tot Death From Above, van Killing Joke tot Johnny Cash met veel Bowie uit de jaren 70 erbij.”
Een knappe aanrader!

Nothing As It Seems is is digitaal en op cd verkrijgbaaar.

Facebook / Bandcamp

KLYMT
Het Franse post coldwavetrio Klymt bracht zijn nieuwe album Murder On The Beach uit. Dat we daarmee geen tropische cocktail geserveerd krijgen, viel te verwachten, maar het levert wel een kunstwerkje van scherpe rock- en synths composities op. Koude electro zonder compromissen in een collectie hallucinante songs die de sfeer van Portishead, Nine Inch Nails en Fever Ray uitwasemen. Een experimentele meerwaarde in onze collectie!

Murder On The Beach is digitaal en op cd verschenen bij Atypeek Music, KdB Records, Anesthetize Prod., Araki Records en Postghost Recordings.

Website / Bandcamp / Facebook

JE T’AIME
Ze streken onlangs nog neer in Cllub B52 in Eernegem en het is een postpunk-/coldwaveband die aanzet tot dansen en feesten! Maar nu brengt Je t’Aime ander nieuws. Als het over serieuze zaken gaat, zal de Parijse band het eerder over persoonlijke zaken hebben dan over politieke of sociale onderwerpen. Maar ze hadden het gevoel dat ze hun ogen niet konden sluiten voor wat er in 2022 zo dicht bij Europa gebeurt. De heren hebben samen met bevriende muzikanten van The Foreign Resort, Then Come Silence en Diamond 2klo net drie tracks gelanceerd op een nieuwe ep, die Kiss The Boys als titel kreeg. En daarmee brengen ze een hartverwarmende boodschap en actie, want alle verkoopopbrengsten van deze ep gaan naar het Rode Kruis om de slachtoffers van de Oekraïense crisis te helpen.

Drie knappe tracks die je niet wil missen en waarmee je donkere hart donkerrood warm kleurt.

Kiss The Boys is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More