Home nieuws Uitheems Geduister #182

Uitheems Geduister #182

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

In een verschroeide tuin van Eden groeit de duisternis als een zwarte roos met bebloede doornen, met op de achtergrond het Uitheems Geduister van deze week als soundtrack. Met nieuws van The Royal Ritual, Ludovico Technique, Softwave, The Chronicles of Manimal and Samara, Silver Walks, Bauhaus, Jean Jean, Vvmpyre, Halo’s Eve, Rhys Fulber, Blackcarburning, The Blackwall en Akerbeltz.

THE ROYAL RITUAL
De in Amerika gevestigde Brit David Lawrie liet met zijn industrialproject The Royal Ritual zijn single Life, After op de wereld los, als start van zijn eerste Kickstarter-campagne voor de lancering van zijn nieuwe album Martyrs.
In tegenstelling tot de vorige singles, laat Life, After een veel zachtere, introspectieve kant horen van The Royal Ritual. In deze track stelt men de sterfelijkheid als een definitief einde en volgt de vraag ​​hoe iemand kan voortleven via anderen. Dat wordt verklankt met beklijvende, Vangelis-achtige synths, een onregelmatige maatsoort en diepe, bijna gesproken zang. Erg melancholisch, met de meerlagige harmonieën als hoogtepunt in het laatste refrein.

Bandcamp Facebook

LUDOVICO TECHNIQUE
Nooit eerder kwam Ludovico Technique zo mechanistisch uit de hoek. Een ijzersterk industrial-/rocknummer brengen ze uit met Silence. De vervormde vocalen maken de track kil en dus minder verleidelijk dan we van frontman Ben V. gewend zijn, maar wat een sterke lading elektronica, voorzien van heftige drumbeats en doorgronde riffs.

There’s a rage inside of me
Where the pain inside
Remains so silent”

Met Silence leidt Ludovico Technique ons op het pad van het angstaanjagende ‘nieuwe normaal’ dat niets achterlaat dan stilte. Een nummer dat ons door een sonische woestenij duwt, recht de alles overstijgende wereld in.

Facebook Website / Streamingplatforms

SOFTWAVE
Het Deense synthpopduo Softwave kondigt de lente aan met hun nieuwe single Supernova. Verpakt op de tonen van een electro-feestje. In vergelijking met hun laatste single Thank You For Breaking My Heart, die een klassieke electropopsound liet horen, gaat de band met deze meer de mainstream pop richting uit. Doch met veel potentieel om de clubs te halen, met de beats, zwoele zanglijn en een tekst over een idool.

Deze single wordt gevolgd door Softwave’s nieuwe ep 3rd. Wave, waarvoor de release gepland is aan het begin van de zomer.

Website / Bandcamp / Facebook

THE CHRONICLES OF MANIMAL AND SAMARA 
Met een erg knappe collage-animatie-clip komt de nieuwe single van The Chronicles of Manimal and Samara (TCOMAS). Het progmetalduo verwerken een hele reeks invloeden die gaan van Devin Townsend en Tool tot Kraftwerk en Russian Circles, evenals de poëzie van Virginia Woolf en Jim Morrison in hun authentieke metal werk.
De Britten Daphne Ang (oorspronkelijk uit Singapore) en Andrea Papi (geboren in Italië) kwamen begin 2020 samen in Londen om hun debuutalbum Full Spectrum op te nemen. Hun samenwerking leidde tot een volgende vruchtbare kweek, want deze zomer verschijnt hun gloednieuwe tweede album Trust No Leaders. The Chefs Song laat een wat agressievere kant van het duo horen en zou dat op het aankomende album ook verder trekken. “De huidige crisis en gebeurtenissen hebben het voor ons noodzakelijk gemaakt om de problemen te analyseren, te onderzoeken en bloot te leggen omdat ze dringend behoefte hebben aan verandering. We wilden dat het album een ​​baken van hoop zou zijn voor het realiseren van een toekomst die prioriteit geeft aan mens en milieu”, leggen Ang en Papi uit.

Het album Trust No Leaders kan je reeds voorbestellen.

Website / Facebook

SILVER WALKS
Uit Philadelphia (VS) brengt Silver Walks een mix van ebm, industriële muziek, elektronische psychedelica, punk en pure analoge noise. Tear Me Down is de eerste van hun opvallende debuutelpee Various Places die wordt uitgelicht op een ep, met de zwoele zang van Coral Scere op een langzame beat van bezieler Daniel Mccullough.

“I won’t let you
tear me down

again
in the darkness of the night
I won’t fear you”

De track werd gemixt door rocklegende John Fryer (NIN, Stabbing Westward, Depeche Mode…) en luidt een gedurfd, nieuw tijdperk in voor Silver Walks. Naast het originele nummer, vind je op de ep ook remixen door een aantal ‘big names’ uit de electroscene als Tom Shear (Assemblage 23), Daniel Belasco (Glass Apple Bonzai), Thomas Rhymer (The Russian White) en Tim Heireth (Brand New Idol, The Lonely Death).

De ep Tear Me Down is digitaal verschenen via Pittsburgh’s Distortion Productions.

Bandcamp

BAUHAUS
Dat de Bauhaus-heren Peter Murphy, Daniel Ash, Kevin Haskins en David J. binnenkort naar België komen, is wellicht nog niemand ontgaan. Op 4 augustus spelen ze namelijk op W-Festival in Oostende.

Wie er dan niet kan bij zijn en dat niet wil missen, moet de grens over en het eventueel in zijn  reisplannen incalculeren. Bauhaus is namelijk ook te zien in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Bela is niet dood!

Alle tour data en ticket links vind je terug via Peter Murphy’s website.

Website / Facebook

JEAN JEAN
Het Franse instrumentale drietal Jean Jean bracht net zijn nieuwe single Prey Trigger uit. Het is de eerste van hun nieuwe album Fog Infinite dat na de zomer verschijnt.
Het nummer verwijst naar een zeer intense situatie die de band meemaakte tijdens hun Amerikaanse tour met Carpenter Brut: achtervolgd worden door een gewapende man, op een plek waar ze niet hadden moeten zijn. Bewusteloosheid, paniek en dan de adrenaline die de ontsnapping mogelijk maakt.
Het belangrijkste idee achter de bijhorende videoclip was om wat tegenwicht te bieden aan de duisternis van het nummer. Om het op zijn beurt op een plek te plaatsen waar het niet zou moeten zijn: een minimalistische enscenering verlicht door pastelkleuren, geïnspireerd door het werk van James Turrell.

Jean Jean komt binnenkort ook naar België

14/04 – Le Vecteur, Charleroi
15/04 – La Source Beer Company, Brussel
16/04 – Festival Eklektik Guys, Marbehan

Prey Trigger is digitaal verschenen.

Website / Facebook

VVMPYRE
Darkwave-act VVMPYRE zet de heerschappij in bloed voort met een dodelijk vervolg: hun nieuwste single Your Last Kiss. Nieuwe inspiratie vonden ze in erotische horror, want het is een verleidelijk nummer dat een sexy vampierpersonage uitkleedt in een sensueel, maar beklijvende track die gothic en metal combineert. Doet wat denken aan Danzig.
Om het bombastische instrumentale te evenaren, leende de band de stem van Boston-zangeres Maverick.

Your Last Kiss is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

HALO’S EVE
Contrasten, scherpe melodieën en sonische kracht: de nieuwe track van Halo’s Eve bevestigt hun ambities onthuld op hun ep Pitch Black Heaven, die vorig jaar verscheen. Geïnspireerd door Ulver, Dead Can Dance of Paradise Lost in het creatieve proces, legt Halo’s Eve geen andere limieten op dan het creëren van unieke en solide nummers. Hoewel het duidelijke invloeden vertoont, heeft Halo’s Eve een eigen muzikale identiteit gecreëerd en onthult met Sol Invictus of de Onoverwonnen Zon een nummer met bredere, meer verzekerde muzikale grenzen.

Facebook / Bandcamp

RHYS FULBER
Rhys Fulber
is de Canadese elektronische muzikant en producer die vooral bekend staat om zijn lange non-stop ambtstermijn bij Front Line Assembly en Delerium (beide met Bill Leeb), zijn soloproject Conjure One en vier recent uitgebrachte albums onder zijn eigen naam.

De lockdowns door de wereldwijde pandemie maakten ook voor Fulber een scherper gerichte periode van schrijven en componeren mogelijk en dat leidde tot het album Brutal Nature. In een kleinere thuisopstelling (in plaats van Fulbers gebruikelijke voorkeursstudio) was het creëren van een intieme composities makkelijker. En die vind je, naast club- en nachtcultuur-beïnvloede nummers, dus ook op dit album. Deze keer voegen glinsterende omgevingstexturen en zwevende stemmen licht toe aan pulserende technoïde ritmes, terwijl aan het einde een curveball wordt gegooid in de vorm van het EBM-achtige Stare At The Sun, met een gastvocal van Sara Taylor (Youthcode)

Het album werd vorig jaar reeds erg goed onthaald en is aan zijn tweede persing op vinyl toe. Dus opnieuw beschikbaar voor de platenliefhebbers, via deze link.

Bandcamp / Facebook

BLACKCARBURNING
Mark Hockings (Mesh)
heeft een nieuw project lopen. Met Blackcarburning gaat hij volop en alleen de synthpoptour op en presenteert hij zijn ep Reset. Daarop vinden we de single, gemixt door John Fryer, een ‘club banger’ door Soman en twee nieuwe tracks die niet op het aankomende album zullen verschijnen.

In dit werk neemt Hockings meerdere rollen op, waaronder schrijven, zingen en programmeren, en beschrijft hij de nummers als ‘elektronische muziek geschreven rond liedjes, emotie en energie’. Hij voegt eraan toe: “De nummers zijn geschreven om te zien wat ik kon bereiken door voornamelijk alleen te werken. Het is een middel geweest voor het verkennen van nieuwe ideeën voor het schrijven van liedjes en programmeren, om te experimenteren met geluidsontwerp en om een ​​aantal opwindende nieuwe richtingen te ontwikkelen.”

Reset is digitaal verschenen bij COP International.

Facebook / Bandcamp

THE BLACKWALL
Het Grieks/Britse duo werd verwekt in 2019 in Blackwall, in de buurt van Londen. George is een levenslange rock en heavy metal enthousiasteling die sinds het begin op zoek was naar een ‘spooky’ sfeer in zijn muziek, gecombineerd met akoestische melodieën alsof het Tim Burtons soundtracks zouden kunnen zijn. Alex, een vriend uit zijn kindertijd, kwam bij de band als bassist, die ze The Blackwall doopten.

Voor de opname van hun eerste drie tracks, pakten ze het meteen professioneel aan en werkten ze samen met de Finse goeroe Hiili Hiilesmaa (HIM, Amorphis, Sentenced, Theatre Of Tragedy) die de nummers mixte en masterde en met de internationaal bekende artiest Travis Smith (Opeth, Katatonia, Riverside, Overkill) die de hoes voor hun eerste, zelfgetitelde ep ontwierp.
De drie gothic rocknummers worden gekenmerkt door donkere klanken, griezelige sferen en heavy metal elementen.

Met de drie nummers Spooky Stories, Old Vinyl en Python slaagt The Blackwall erin hun eigen universum te creëren. Door hun persoonlijke beeldtaal brengt de band deze spookachtige wereld naar buiten.

De ep The Blackwall  is digitaal verschenen bij Club Inferno Ent.

Facebook / Bandcamp

AKERBELTZ
Sinds 1996 heeft Lloret De Mar (de Spaanse badstad voor gepensioneerden) er een reden bij om er wél naartoe te gaan: het black metal soloproject Akerbeltz. Vijf jaar na de release van zijn vorige album Satànic, legt hij een volgend onheilig ritueel neer met de nieuwe plaat Merciless. Dit met de vertrouwde donkere rauwheid, want ook op Merciless is er geen ruimte om baanbrekend of zachtmoedig te zijn, maar is de harde weg naar de diepten van traditionele onheilige black metal.

Merciless is digitaal en op cd verschenen via BlackSeed Productions.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More