Home nieuws Uitheems Geduister #171

Uitheems Geduister #171

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Veroordelen van de opvattingen van anderen voordat we ze onderzocht hebben, houdt niet in dat we hun duisternis blootleggen, maar dat we onze eigen ogen doven. Laat je zintuigen niet uitdoven, maar hou ze scherp met  het Uitheems Geduister van deze week. Met nieuws van Eye Of Melian, Fox Nova Project, Spiryt, Wardruna, Like What, Luna 13, A Place To Bury Strangers, Ashes Of Ares, Eva X, Null Cell, The Killing Moon en FrazyL.

EYE OF MELIAN
Nederlandse songwriter en muzikant Martijn Westerholt, beter bekend van Delain en Within Temptation moet met zijn nieuwe project Eye of Melian nog alle naam en faam verwerven, hoewel hij dat met zijn eerste single The Bell  al ruim verdiende. Hij wordt bijgestaan door de Finse zangeres Johanna Kurkela (Auri, Alta Mullan Road), de Amerikaanse dichteres en vocaliste Robin La Joy en de Finse orkestarrangeur en producer Mikko P. Mustonen. Ze brachten deze week de tweede Eye Of Melian-single Vita Nova uit.

Vita Nova leidt ons naar de kusten van de zee, dus klim aan boord en laat ons dat ‘nieuw leven’ beginnen! Je loopt immers niet zomaar een nieuw leven binnen. Men moet zeilen!”, laat de band weten.
Vita Nova laat alweer een knap fantasy-based nummer horen, waarin filmische soundscapes en magie hand in hand gaan en eindigen in een grootse muzikaliteit. De ideale muziek om er een Tolkien-boek bij te nemen.

Het debuutalbum van Eye of Melian, Legends Of Light wordt begin deze zomer verwacht.

Website / Facebook

FOX NOVA PROJECT
Een nieuwe naam? Ja en nee, want achter dit nieuwe project zitten twee namen die we wel kennen: Het gaat om Mach Fox (Zwaremachine) die samen met Craig Saunders (Nova State Machine/Novakill) post-donkere sounds laten horen met hun industrial-, postpunk- en EBM-invloeden. Dat leidde tot een doomy electrorock ep The Haunted, The Hunted met 4 nummers en 3 remixen door Live Evil Productions, Blue Ant en Hostile Architect. Zeven heerlijk rauw industriële tracks die uitdagend weergalmen in gestroomlijnde doomrock alsof de toekomst van electropunk en het verleden van de synthrock versmolten.

De ep The Haunted, The Hunted is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

SPIRYT
Uit Toulon (FR) laat de muzikale autodidact JLuc Cruchot opnieuw van zich horen met zijn darkwaveproject Spiryt. Hij creëert al sinds 1986, maar met Spiryt gaat hij ook graag nieuwe samenwerkingen aan. En dat is deze keer ook zo, want Spiryt bracht deze week een nieuwe track uit, waarbij Kimberley van Bow Ever Down de tekst en zang aanleverde. De dame in kwestie brengt heel wat dramatiek in het nummer Effiegie met haar verleidelijk diepe stem. Hoewel het instrumentale plaatje op zich ook behoorlijk theatraal opgezet is, met een knappe inzet van ritmes en percussie-elementen, voorzien van magisch mystieke elektronische details.

Effiegie is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

WARDRUNA
Een jaar na de release van hun meest recente studio-album Kvitravn (en als opmaat naar de komende live data), nam de Nordic darkfolk ambient band Wardruna een live-opname op van dat album, onder de noemer Kvitravn –First Flight of the White Raven.
De Noren laten een eerste voorsmaakje vluchten uit dat nieuwe live-document met Solringen (First Flight of the White Raven). Rijk ritmisch, ritualistisch levendig met een melodieuze samenzang in perfecte harmonie. En dat laten ze allemaal klinken alsof het geen enkele moeite kost, want deze track klinkt enorm spontaan, oprecht en natuurlijk.

Solringen (First Flight of the White Raven) is digitaal verschenen en is een eerste vlucht uit de live-release Kvitravn–First Flight of the White Raven, die op 22 april 2022 verschijnt bij Sony Music. Deze wordt digitaal uitgegeven en op een dubbelcd. Daarop zal je het originele studioalbum Kvitravn uit 2021 terugvinden, plus een gedocumenteerde live audio-release van hun geprezen, grensverleggende virtuele release-show First Flight Of The White Raven op 26 maart 2021.

Facebook / Website

LIKE WHAT
Like What heeft niets meer dan een iPad en een gitaar nodig. Dit DIY-project laat iets horen ‘zoals iets dat al bestaat’. Om het meer concreet te maken: een darkwaveproject in eightiesstijl, geïnspireerd door bands als Depeche Mode, Joy Division, The Cure… om enkele te grote namen te noemen. Want als we de sound van de nieuwe Like What-single met hen vergelijken is deze té sober, eenvoudig tot zelfs eenzijdig saai. Wij konden ons niet laten overtuigen door Out Alive minimalisme kan knap zijn, maar enige instrumentale spanning of gelaagdheid ook. En dat misten we elke seconde van deze track.

Out Alive is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

LUNA 13
Donkerdiepe basmetal is waar Luna 13 garant voor staat. Maar met hun nieuwe rauwe album Gorgo doet het extravagante duo uit L.A. er nog een schepje bovenop. Provocatief geschreeuw van zangeres Lilith Bathory en een hevig inslaande drums- en bassound door Dr. Luna die ze met een sonisch donkere kracht weten neer te zetten, krijgen we te horen op hun nieuwste album Gorgo.

Een unieke sound, niet bestemd voor gevoelige oortjes laten ze ook horen in Hear My Call, nu verschenen als videosingle. Met de schrijnende videoclip nemen ze stelling in tegen religieuze controle. Gefilmd in een cryptische kerk en met met bloed gevulde vignetten en beklijvende bezweringen, is de video een gewaagd kunstwerk dat de sterke houding van Luna 13 ten aanzien van de kwalen van religieuze controle laat zien.

Hear My Call begint met Lilith die Lucifer belt, om haar bij te staan ​​tegen de ongebreidelde wreedheden die worden begaan door religie en degenen die hun geloof gebruiken om te controleren, te onderdrukken of te doden. Het vraagt ​​​​iedereen om hun ogen te openen voor hoe deze corrupte systemen, en hoe ze worden gebruikt, ons uiteindelijk allemaal vermoorden”, leggen ze uit.
De top van het occulte bijna bereikt? Luister dan zeker nog even naar het volledige album Gorgo.

Gorgo is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

A PLACE TO BURY STRANGERS
A Place To Bury Strangers deelde deze week hun nieuwste single I’m Hurt. Eentje uit hun aankomende, zesde studio-album See Through You. Na de twee eerste tracks – Let’s See Each Other en Hold On Tight – duiken de postpunklegendes het lijden in, met deze donker explosieve song I’m Hurt.

De videoclip werd opgenomen onder leiding van horrorfilmregisseur Chad Crawford Kinkle (Dementer, Jug Face). Onder Kinkles hectische en hallucinerende regie wordt Oliver Ackermanns uitdrukking van meedogenloze terreur omgezet in een bruut bloedfeest op de achtergrond. Terwijl de flikkerende, kinetische beelden bekend zullen zijn bij iedereen die de band live heeft gezien, is de psychologische horror in het hart van I’m Hurt rauw.
I’m Hurt is het geluid van stervende vriendschap. Op het moment dat ik dit nummer schreef, werd ik gek en dacht aan de conflicten in mijn hoofd. Ik haalde mezelf neer terwijl ik probeerde mijn vertrouwen in de mensheid weer op te bouwen, wat wordt weerspiegeld in de feitelijke structuur van het nummer. De drums uiten deze frustratie en het verlangen om te schreeuwen zonder stem. Luister goed naar de vocale frasering van I’m Hurt in het refrein en je kunt de twijfel aan jezelf en de mislukking horen die ik destijds ervoer”, zegt Ackermann.

Het zesde album van A Place To Bury Strangers, See Through You, verschijnt digitaal op 4/2 en op lp op 11/3 bij Dedstrange. 

Op maandag 4/4 speelt A Place To Bury Strangers in de Kavka in Antwerpen.

Facebook / Bandcamp

ASHES OF ARES
Het legendarische duo Matt Barlow en Freddie Vidales die beiden een Iced Earth-verleden hebben en nu samen de metalband Ashes Of Ares vormen, vieren de release van hun nieuwe album Emperors And Fools, waarvoor ze samenwerkten met gastdrummer Van Williams (Nevermore). Het album verscheen deze week en dat zetten ze in de kijker met een videoclip bij één van de tracks: Gone. Daarmee bewijzen de heren hun muzikale kwalitatieve status nog maar eens. Snijdende gitaren, melodische rauwe samenzang en retestrak drumwerk. Eentje voor in de lijstjes. Nu al.

Emperors And Fools is digitaal en op cd verschenen. De vinyl komt er aan op 5/3.

Website / Facebook

EVA X
Eva X bracht de verleidelijke track Whipping Girl uit. Het is een van de tracks van haar aankomende lp I Dream of a Reality. En daar hoort een bijzondere videoclip bij: “Voor Whipping Girl heb ik voor de eerste keer zelf mijn eigen videoclip geregisseerd en opgenomen. Ik wilde een meer op verhalen gebaseerde video maken, dus belde ik mijn vriend en collega-kunstenaar Persephone Bleeds om te helpen bij het maken van de video. Ze kwam meteen met ideeën en hielp enkele van Calgary’s beste duistere artiesten in dienst te nemen om ons sexy heksenverhaal tot leven te brengen. De video is bewerkt door Erik Gustafson”, legt de artieste uit.
Een nummer over een stukgelopen relatie, over iemand recht in de ogen kijken en zeggen dat je het niet meer pikt om op die manier behandeld te worden. Over ‘anders en beter’ willen en de bereidheid om daarvoor de relatie op te geven.

Whipping Girl is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

NULL CELL
Het industrial rockproject van Isabella Chains uit Ohama (VS) Null Cell liet haar tweede album Nemesis los op de wereld. De titel kwam er vanwege de melodramatische implicaties van het woord en het album brengt invloeden van cyberpunkverhalen, keiharde beats van electro-industrial en EBM samen, alsook elementen van hiphop en thrashmetal. Qua stijlinvloeden durven we Skinny Puppy en Nitzer Ebb noemen.
Instrumentaal erg sterk. De vocals moeten je wat liggen om ‘pakkend’ te zijn.

*Nemesis is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

THE KILLING MOON
Silviu Pop (ang) en Marius Muntean (keys, gitaar, elektronica) vormen samen het triggerende synthpop-/postwaveduo The Killing Moon uit Roemenië.
Ze brachten hun ep Strange Desolation uit, met vier nummers die onze aandacht wel vasthielden. Beide leden brachten hun verschillende invloeden – zoals Depeche Mode, DeVision, OMD, Talk Talk, The Comsat Angels… – samen, waaruit hun gemeenschappelijke eigen sound telkens weer ontspruit. Knap melancholische zanglijnen, gitaar waar nog wat vuiligheid aan hangt en glanzend propere synths! Not bad at all!

De ep Strange Desolation is digitaal verschenen.

Bandcamp

FRAZYL
FrazyL’s album Mon Odyssée is er! FrazyL verkent er verschillende stijlen op, van neoklassiek tot dungeon synth en dark ambient.
Het concept van Mon Odyssée is uiterard geïnspireerd op het epische gedicht Odyssee van Homerus. Op dit album wordt niet alleen de Griekse mythologie verkend, maar ook Keltische en Noordse mythologie. Het is gevestigd in de woeste winterlanden die vroeger Nouvelle-France heette, waar de voorouders van FrazyL zich eeuwen geleden vestigden.

Het album lijkt wel een progressieve soundtrack. Het begint met een introspectieve sfeer en bouwt op naar een meer epische. Een muzikale reis waarin we ons laten meeslepen door Europees erfgoed!

Mon Odyssée is digitaal verschenen bij Epictronic.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More