We zijn allemaal ontwerpers van onze eigen katastrofes. De muzikale ontwerpen, vind je deze week in donkere schoonheid… Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Christabel Dreams, Fleischkrieg, Costume, Slow Danse With The Dead, The Royal Ritual, Frau Fleischer, Spankthenun, Uranium, Gravity Corps en een compilatie-album van Hybrid Blak.
CHRISTABEL DREAMS
De Italiaanse coldwave-/postpunkband Christabel Dreams heeft net zijn debuutalbum uit. Met eenvoudige composities weet het duo ons zacht te omarmen met hun minimal postpunkgeluid. Het duo Emmanuele Viola (bas en synth) en Christian Gatti (zang) namen de beslissing om een nieuw avontuur te beginnen en te verhuizen naar een nieuw elektronisch geluid, zonder gitaar.
“Het album vertegenwoordigt de mens die zijn eigen ambities, de dromen, de opwinding en trots vindt en nieuwe uitdagingen aangaat met het besef van het verstrijken van de tijd. Hij accepteert de teleurstellingen en gebroken dromen, maar geeft nooit die buitengewone plek op waar het vuur nog steeds brandt”, licht het duo toe.
Our Kind Of Place is digitaal en op cd verschenen bij Wave Records.
FLEISCHKRIEG
De Amerikaanse EBM-/Industrialband Fleischkrieg werd in 2019 opgericht door Richard Cranor. Harde gitaren en atmosferische synths vormen een verschroeiende achtergrond voor zijn dystopische zang.
Fleischkrieg brengt opoffering en introspectie met hun pas verschenen album Herzblut. “Hartbloed” is een metafoor die wordt gebruikt om de totale inspanning en opoffering te beschrijven die een persoon maakt voor zijn levenswerk. De nummers op het album weerspiegelen de verschillende stadia van de reis van deze held en de littekens die daarbij opgelopen zijn.
De nummers gaan vaak over de paranormale, buitenaardse en dystopische matrix-/ simulatietheorieën. Een nacht vol nachtmerries over ontvoeringen door buitenaardse wezens inspireerde Cranor om o.a. het dynamische nummer Bloody Prophets te schrijven. Meer introspectief is de track Parasite, die de beproeving om jezelf nooit te kunnen bevrijden van je ergste zelfdestructieve neigingen bezingt. Een track met synthwave-invloeden, waartegen harde beats gegooid werden onder het rauwe gebrul der woorden… De agressieve sound is de rode draad doorheen Herzblut.
Herzblut is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.
COSTUME
Wie zijn de heersers op de wereld? Hoe hebben ze ons leven veranderd? De nieuwste videoclip van de synthpop-/ electro-/ darkwaveband Costume is een manifesto in deze submissieve maatschappij. Met Why Protest? brengen MauSS en Claudia Placanica een duidelijke protestsong in artrock-/artpunksfeer. Ruwe gitaarlijnen en de uitgespuwde woorden van Placanica laten rebels verzet horen, vol weerstand en afschuw, terwijl de drumbeat strak aangehouden wordt.
Why Protest? verscheen op het nieuwste Costume-album Resonant Garden, dat in april dit jaar digitaal en op vinyl uit kwam.
SLOW DANSE WITH THE DEAD
We zijn op dat punt gekomen dat de urgentie om het dark-, coldwaveproject §LÖW ÐÄñ§È W̆H †HÈ ÐÈÄÐ live aan het werk te zien enorm stijgt! En dat heeft alles te maken met hun nummer Don’t Be Like Me Son, dat ze met een nieuwe videoclip onder de aandacht brengen. We hopen dat ze binnenkort dus afzakken vanuit New Mexico om hun sound in onze contreien te laten weergalmen!
Don’t be like me son
I know I’m a man of a few warm words
But if I could may I say?
Don’t be like me son
Het herhalende ritme en de meeslepende grafstem in deze knappe track die eerder dit jaar reeds verscheen, klinkt hierbij enorm verslavend!
THE ROYAL RITUAL
Op zijn zevende volgde hij een klassieke piano-opleiding en ondertussen is de Brit David Lawrie een internationaal bekende muziekproducent en geluidsontwerper. Door zijn experimentele karakter hoor je hem in verschillende genres thuiskomen, van folk en pop tot gothic en industrial. En dat weerspiegelt zich ook in het geluid van zijn soloproject The Royal Ritual, waarmee hij zijn nieuwe single Empires als derde voorsmaakje laat horen voor zijn aankomende album Martyrs.
Puttend uit zijn werk voor film en tv, is ook Empires gebouwd op een kenmerkende filmische sonische basis – met rijke synths, gedempte elektronische percussie, vergelijkbaar met retro-futuristische sci-fi filmsoundtracks. Onder de grommende woorden is de beklijvende tekst “When England was an Empire…”, die wordt weerspiegeld door een verontruste vertolking van de melodie van Land of Hope and Glory, een knipoog naar de geleidelijke erosie van de Britse Rijk.
Empires is digitaal verschenen via Bandcamp, maar ook verkrijgbaar op een houten USB-stick als collector’s item. Het album Martyrs wordt gereleaset in het voorjaar van 2022.
FRAU FLEISCHER
Madame la Bouchère is openlijk LGBT+ geboren in 2020. Het Frans/Italiaanse project Frau Fleischer kan trots aankondigen dat hun eerste album er binnenkort aankomt bij het label Sliptricks Records. Een mélange van pop, rock, industrial, metal, electro, cabaret en zo veel meer!
Performer/zanger is de non-binaire Gabriel Daimon en gitarist Greg Lambert, (Notheist, Alexandre Astier (Kaamelott), Franz Aux Machines al meer dan 10 jaar muzikant in veel experimentele projecten) laten alvast een teaser en een nieuwe single met videoclip los om hun debuutalbum aan te kondigen.
Baby I’m Free is een erg dansbaar electronummer, waarmee Daimon zijn uitdagende vocals laat horen, onder begeleiding van krullende synths, maar evengoed een sterk staaltje gitaar. De zang klinkt niet altijd even stabiel, maar het is een track die het wellicht wel aangenaam maakt op de dansvloer van een uitbundig feestje.
Ondertussen verscheen er ook een live-video van het nummer Bad Girl, dat wel wat steviger klinkt. Hoewel we ook wel een beetje vrezen dat het project ook alle LGBT+ clichés vervat, qua sound, teksten als show.
Het debuutalbum van Frau Fleischer When The Sun’s Down verschijnt op 23/11 digitaal en op cd bij Sliptricks Records.
SPANKTHENUN
Divers duister werk is aangekomen van de electro-/industrialact Spankthenun. Als vervolg op de eerste, is er nu ook The Bunker Tapes Volume II. Waar Volume I stopte met de track Dominate, sluit Volume II naadloos aan bij de sound van de industrialbeats onder invloed van de jaren 90 en gaandeweg evolueert naar een meer duister electrogebied. Om te eindigen met pure EBM-nummers als Industrial Beats en Lockdown, die er ons op wijzen dat we als mens slechts deel uitmaken van ‘de kapotte machine’. Net als het vorige album, bevat deze originele nummers en remixes van de favorieten van de fans, zoals het meeslepende Off Beatings, het introspectieve I Self Me en Right Father.
The Bunker Tapes Volume is digitaal en op cd verschenen. De cd bevat een extra track van The Bunker Tapes Vol I – Fight and Breed – met een speciale dubbele remix van Upon Eventual Collapse en Leather Strip.
URANIUM
Pas verschenen, is het nieuwe album van het Amerikaanse one-man-/ black industrial-/ powerelectrowapen Uranium. De sonische wapenfeiten zijn net verschenen op zijn debuutalbum Wormboiler, uitgebracht bij Sentient Ruin. Hij zet de release in de kijker, met de titeltrack en legt uit: “De radioactieve massa waaruit Wormboiler afkomstig is begint ritmische waarbij kwellende golven van huidvervloeiende warmte door alles wat ze tegen komen, heengaan. De kwelling zit hem in de grimmige wetenschap dat er geen sterfelijke middelen zijn om daar aan te ontsnappen.”
Het album laat een complete sonische ondergang horen, in een esthetisch postindustriële duisternis. Auditieve terreur met straffende ritmes in helse atmosferen van postindustriële chaos. Een schat voor het donkere oor!
Wormboiler is digitaal en op cd verschenen bij Sentient Ruin.
GRAVITY CORPS
Sommigen zijn misschien al bekend met het futurepopproject Voicecoil uit Denver (VS). Die zijn helemaal terug, maar in een andere vorm. Het brein achter het project, Mark Sousa, startte namelijk een nieuwe act, Gravity Corps, waarmee hij een mix van dark electro en industrial laat horen. De ep Zero Grav is de eerste Gravity Corps-release.
“Gravity Corps laat me vanuit een andere artistieke invalshoek horen. De meer agressieve, kwade kant van mijn brein. Het is een meer simplistische en rauwe presentatie binnen zijn thema’s”, verklaart Mark Sousa.
Zero Grav is digitaal verschenen.
HYBRID BLAK- compilatie
Het Londense label Hybrid Blak neemt ons mee in zijn donkergetwiste wereld met hun nieuwe, tweede compilatie-album The Dark & Grimy Blaktracks Volume 2. Met 12 nieuwe tracks van 14 artiesten focust het label zich op de nieuwst geluiden uit de undergroundscene. Van grimmig donker tot echte dansvloerkrakers met hun vertrouwde bands als de door dubstep beïnvloede metalband Biomechanical, Mechanical Veen & Saltee die met drums en bas onze woofers doen trillen en Er4se die zijn dystopische popsound laat horen. Maar ook nieuwere bands als Tris, Static Starlight, Prophetical, Kalcyfr & Moris Blak, Truly Significant, Sinister Souls, Sentinel Complex en So Called vind je terug. Een nieuwe golf van donkere, basgedreven muziek!
The Blaktracks Volume 2 is digitaal verschenen bij het label Hybrid Blak.