Home Grensverleggers Uitheems Geduister #151

Uitheems Geduister #151

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Zware druppels over donkere wolken, blakeren door de zonnestralen van het Uitheems Geduister van deze week door, met nieuws van Kaelan Mikla, Derision Cult, Gulvøss, Nuda, Cyborg Amok, Dread Risks, Cathedral In Flames, Vlimmer en Heathen Apostles.

KAELAN MIKLA
Een donker vreugdesprongetje wanneer de drie IJslandse darkpopdeernes van Kaelan Mikla met iets nieuws afkomen. Deze week was dat een nieuwe single met videoclip (van Dean Wallflower). Stormurinn verschijnt binnenkort op het nieuwe album Undir Köldum Norðurljósum van Kaelan Mikla. Het synthpopgehalte in dit nummer ligt hoog en er is een hoofdrol weggelegd voor de dwarsfluit en de ijlkoude vocalen, uiteraard. Een mystiek, dromerig nummer!

“Look out on to the farthers horizon
Let’s run into the ocean hand in hand
Feel the cold waves lure us in
drag us into their frozen embrace.”

Undir Köldum Norðurljósum verschijnt op 15/10 digitaal, op cd en op vinyl bij het label Artoffact Records en kan je reeds voorbestellen.

Website / Facebook / Bandcamp

DERISION CULT
Derision Cult is een industrial-/metalproject uit Chicago (USA) van Dave McAnally. Met bijtende teksten en steeds luidruchtiger wordende thrashgitaren tegen een dystopische soundscape zijn de albums steeds een weerspiegeling van de tijd, met thema’s als (media)manipulatie die aan het publiek worden opgedrongen. We leven in een tijdperk waarin ons nieuws en onze gesprekken niet bedoeld zijn om ons aan het denken te zetten, ze zijn bedoeld om onze emoties te prikkelen.

Met een nieuwe single, wakkert Derision Cult de emoties weer aan. The Great Reset is er eentje van hun aankomende album Charlatans Inc dat later dit jaar verschijnt en je kan voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

GULVØSS
Het Berlijnse synthpop-/rockproject Gulvøss bracht deze week zijn debuutalbum Sinners vs. Saints uit. Het is het soloproject van Sven Wittmiß waarbij de multi getalenteerde artiest alle instrumenten zelf inspeelde. Uit het album zet hij meteen de track Breathe in de kijker met een lyrics-videoclip. Een nummer dat zijn liefde voor de natuur, haar schoonheid en wonderen bezingt. Moeten we niet gewoon wat vaker stoppen en diep ademhalen?
Wat we te horen krijgen is een knappe sound, die jammer genoeg weinig vernieuwend klinkt. Een rocknummertje zoals er nogal veel zijn…
Sinners vs. Saints is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp

NUDA
In 2020 verscheen het nieuwe album Mindful Tragedies van de Amerikaanse Nuda, waarin ze haar ziel ontblootte over het bewustzijn van mentale gezondheid. Daaruit kregen we een videoclip bij het nummer What Did You Want To Happen?. Ook deze track gaat over het psychische worstelen, waarmee de goth-/industrialartieste zelf al jaren kampt. In 2017 kreeg ze de diagnose van bipolaire stoornis mee. Ze ging door een paar extreem donkere momenten en haar therapeut zei haar toen iets dat in haar hoofd bleef hangen: “Als je ermee doorging en er uit zou stappen, wat wilde je dat er DAN gebeurde?”. Dat moment was een eye-opener en hielp Nuda om de noodzakelijke boodschap te zien: dat er meer steun en liefde is dan je misschien ziet wanneer je in de duisternis bent begraven. Je kunt hier doorheen komen, je bent niet de enige, en mensen geven om je…
What Did You Want To Happen? baadt in een hoopvolle synthsfeer, met de lichtijle zang van Posessed Tranquility.
Mindful Tragedies is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook / Website

CYBORG AMOK
Een beetje aan de linkerzijde in vergelijking met de ‘gemiddelde’ goth-/industrialband, situeert Cyborg Amok zich met een mix van industrial en goth waarin ze wat postpunk blenden. Enkele weken geleden bracht de Amerikaanse band hun S/T debuutlp uit. Een album over conflict, hoop, verlies, verraad, vervreemding en depressie, opdoemend in de duisternis aan de rand van het grijs. Qua sound bevinden ze zich ergens tussen de schittering van de schemering en de apocalyptische duisternis. Hun met gothic doordrenkte synthrocksound levert synth-golven aan, verwrongen organische tonen en een licht crunchy popkorstje …  Bezieler Greg Bullock legt uit: “De inspiratie voor mijn muziek komt van levenservaringen. Door iets in de wereld te lezen of te zien, word ik ertoe bewogen een lied te schrijven om de gebeurtenis te beschrijven.”

Cyborg Amok is digitaal en op cd verschenen en is eigenlijk een compilatie van hun twee eerder uitgebrachte ep’s, die bij deze uitgestorven zijn.

Bandcamp / Facebook

DREAD RISKS
Dat Texas (USA) nog heel wat meer te bieden heeft dan country, wisten we al. Dread Risks doet daar nog een schepje bovenop met een dodelijk sterke elektro-industrialsound, die toch ook eerder als een mix van agrotech en industrial metal klinkt.
Kris O. en Eric R. delen als duo alle muzikale aspecten van de productie.  Zelf beschrijven ze hun project als volgt: “Dread Risks is het overkookpunt waar angst en wegzinkende gedachtepatronen een plateau vormen en in meedogenloze maar stille paniek vertoeven. De gevolgen van een droomtoestand gaan veel verder dan de echte bepalingen. De soundtrack is een begeleidend stuk naar emotionele onderwerping, implosie en ongerealiseerde wraak.”

2021 zal nog een reeks singles, remixes en een volledig album brengen voor Dread Risks, die nog maar onlangs tekenden bij het label Re:Mission Entertainment. Een eerste single is deze Trauma Ties, die met een leuke woordspeling, maar ook meteen met een videoclip (van Erik Gustafson Cinematography en met met acteur Marshall Faulkner) komt.
Trauma Ties is alvast in een gelimiteerde editie op maxi-single-cd verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

CATHEDRAL IN FLAMES
Laat de rockabilly ogende hoes je niet afleiden, want het nieuwe album van de Tsjechische  gothrockband brengt hoop in volle duisternis, met de lugubere titel Hang Me High & Bury Me Deep.
Zangers Phil Lee Fall en Ambra Von Bernstein zorgen voor monumentaal gelaagde zanglijnen en een theatraal koor-effect. Voor de muzikale arrangementen door een combinatie van analoge technieken en state-of-the-art technologie met meerlagig geluid zorgden Billac DeVille, Mr Theorodick en Gatsby, die zich ook lieten bijstaan door pianovirtuoos Antonio Koczwara.

Gatsby zegt: “Het gaat om de duisternis van onze ziel die om ons heen is, perversies die in mensen verborgen zitten, maar ook om hoop en romantiek. Dit is precies hoe Gothic eruit zou moeten zien.”
“Het hele opnameproces was deze keer extreem veeleisend voor onze mentale gezondheid. Terwijl ik de zang neerlegde, ervoer ik zelfs zoiets als een bewustzijnsverandering. Het was verontrustend, maar tegelijkertijd ook bevrijdend. Ze (de nummers) zijn mooi, monumentaal en donker. Maar tegelijkertijd opbeurend”, voegt Phil Lee Fall toe.

Hang Me High, Bury Me Deep biedt negen nummers beïnvloed door onder meer Sisters Of Mercy en Fields Of The Nephilim. Het album is digitaal, op cd en op een speciale vinylversie in een 3D gatefold-verpakking verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

VLIMMER
Alexander Leonard Donat is met zijn project Vlimmer binnenkort aan zijn debuutalbum toe. Niet dat het zijn eerste release is, in tegendeel: de voorgaande concept-release van de Duitse artiest omvatte een serie van maar liefst 18 ep’s.
Uit zijn aankomende album krijgen we een nieuw voorsmaakje met 2 tracks. Hoe donker de songs van Vlimmer ook klinken, toch klinken ze in een atmosferische postpunksound ijlbleek.
Meter laat een tumultueuze innerlijke chaos klinken met een wervelend gelaagde synthstroom, gevoed door de sterke ritmes en beats in een elegante industrialsfeer. Kartenwarten laat een diversiteit aan sferen knap samenvloeien. Wazige synths, beklijvend hypnotiserende drums en mistige zang eindigen in een melancholische medittie vol tristesse.
Beide nummers laten desillusie en wanhoop smaken.

Vlimmers’ debuut-album Nebenkörper verschijnt op 24/9 bij het label Blackjack Illuminist Records digitaal, op cd en cassette. Daaruit krijgen we een 2de voorsmaakje: een 2-track single om precies te zijn.

Bandcamp / Facebook

HEATHEN APOSTLES
De Amerikaanse band Heathen Apostles komt in 2022 richting Europa voor een tournee! De heidense apostelen, geboren uit de stemmen van vorige levens en gedoopt in het vuil van de straat zullen weldra hun goth Americana sound laten walmen in onze contreien.
Ze creëerden een muziekstijl die zowel engelen als demonen oproept, brengt duisteris en verlicht iedere donkere ziel met een kruising tussen invloeden van Bauhaus, Nick Cave & the Bad Seeds en The Pogues met Howlin’ Wolf, Loretta Lynn en Bessie Smith.

Femme fatale brulster Mather Louth (Radio Noir) en rock n roll-veteraan Chopper Franklin (The Cramps, Nick Curran & the Lowlifes) zetten op het podium hun voorliefde voor murderballads, Americana en memento mori neer, samen met Thomas Lorioux (The Kings of Nuthin’) op bas en Luis Mascaro op viool.

Vorige Halloween brachten de Heathen Apostles hun ep Prayers Before The Plague uit en deze willen ze best graag live brengen! (Her)lees hier onze review. Je kan hen in september in de buurt aan het werk zien:

09/09/2021       Willemeen, Arnhem (NL)
10/09/2021       La Bonne Idee, Vresse
11/09/2021       CC Muze, Zolder
12/09/2021       The Grand Canyon, Nazareth
13/09/2021       Titanic, Herenthout
19/09/2021       BUSKERfestival, Aarschot

Website / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More