Home ReviewsAlbum Reviews HEATHEN APOSTLES – Prayers Before The Plague (Ratchet Blade Records)

HEATHEN APOSTLES – Prayers Before The Plague (Ratchet Blade Records)

by Nel Mertens

Met ex-leden van Radio Noir (Mather Louth, zang), The Cramps, Mau Maus en Nick Curran & The Lowlife (Chopper Franklin op gitaar, mandoline, banjo, keyboards, drums), Kings of Nuthin’ (Thomas Lorioux, bas) en topviolist Luis Mascaro is Heathen Apostels gevormd in Los Angeles met stemmen uit vorige levens. Met al het mooie vuil en stof dat ze meedragen, settelen ze zich in een sound die de contrasten tussen goth en americana laat samenvloeien in een donker gewortelde bohemian countrysfeer.

Een band die nooit op zijn lauweren lijkt te rusten, getuige hun vele energieke live-optredens en een hele reeks albums, ep’s en singles in hun portfolio. Dit jaar bezorgde een hele resem afgelaste en uitgestelde concerten aan Heathen Apostles, maar gaf hen ook de kans om hun nieuwe ep Prayers Before The Plague op te nemen. Ze speelden en filmden een liveset in het hoofdkantoor/ huis van de band ‘The Devil’s Doghouse’ in Echo Park (Californië), waarvan zes tracks op Prayers Before The Plague belandden. En hoewel niets kan tippen aan spelen voor een livepubliek, vinden we de gedreven emoties van de passionele muzikanten in iedere track terug. “Het is het geschenk van de band aan een wereld die het het grootste deel van dit jaar bijna helemaal zonder livemuziek moet doen. Het is ook een herinnering aan het belang van muziek zelf, of het nu slechte of goede tijden zijn. Muziek en kunst moeten doorgaan en overleven”, laten ze weten.

Without A Trace is meteen een sterke opener, die de authentieke sound van het viertal laat horen. Opzwepend levendig neemt de viool ons meteen mee op sleeptouw langs zuiders droge wegen, waar het warmduistere stemtimbre van de donkere diva Mather Louth zowel voor een duivels kantje als voor zoet speelse verwennerij uitpakt.

Een stuk donkerder klinkt Death’s Ahead. Met een rauwe baslijn en lichte gruis op de microfoon zet deze track de perfecte soundtrack neer voor een nacht waarin je de dood, de duivel en je demonen recht in de ogen kijkt en zonder verpinken jouw eigen weg met die countryboots vastbesloten verder aflegt.

“The song seems fitting for these troubled times, but it seems like there might be a light at the end of the tunnel”, legt de band uit over Drowned In Trouble. Een uptempo track vol ritme, waarbij de vocals belast zijn met melancholie terwijl de snaren daar langs blijven flirten.

Uitdagend brutaal klinkt Two For The Road, terwijl The Reckoning theatraal brutaal klinkt, net omdat het instrumentaal zo rijk en zwaar vol is en de ruwheid hier een bepaalde mystiek over het nummer brengt. Paint The Star sluit in een bluegrass sfeer af in omarmende zachtheid.

Een ep die baadt in een country- en gypsysfeer, maar dan met een donker, bijna bloederig randje. Hoewel de ervaring ons ontbreekt, heeft Prayers Before The Plague misschien wel wat weg van een nachtje met Nick Cave en Johnny Cash samen. Een muzikaal triootje tussen oververhitte, donkere lakens gevuld met melancholie en pit, dat wellicht in een murderballad eindigt…

De ep Prayers Before The Plague is digitaal verschenen bij het label Ratchet Blade Records.

Ondertussen wachten wij de hergeboorte van de live-optredens af… Tijdens hun Europese tournee houdt Heathen Apostels ook enkele keren halt in België. Voor wie hen live aan het werk wil zien, kan dat – als alles mee zit – op:

30/05/2021 – The Grand Canyon, Nazareth
04/06/2021 – De Klinker, Aarschot
11/09/2021 – CC Muze, Zolder
19/09/2021 –  BUSKERfestival, Aarschot

Je kan Heathen Apostles boeken voor een optreden via Rootstown.be (bookings@rootstown.be).

Facebook / Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More