Home Grensverleggers Uitheems Geduister #141

Uitheems Geduister #141

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Hoe donkerder de dagen voor de ziel, hoe stralender voor de kunsten… Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Kælan Mikla, Whispers In The Shadow, Minusheart, Hante, Pale X, Slighter, A Cloud Of Ravens, Actors, Unitcode:Machine, Madil Hardis, Mortalitas, Warm Gadget, Drifting In Silence, Frau Fleischer, Ropes Of Night, Carbon Martyr en Lycia.

KÆLAN MIKLA
Het IJslandse minimal darkpoptrio Kælan Mikla liet opnieuw heel wat magie los, met hun nieuwe single Ósýnileg. Een goddelijk mystieke videoclip toont lichtpuntjes bij de inhoudelijk somber verhalende track door Arna Beth. Hun sound heeft wellicht nooit eerder zo rijkelijk vol geklonken als in dit nummer en evolueert steeds kwalitatiever binnen wat we graag als artpunk omschrijven.

“Each goes their own way
By themselves, invisible
I said I was going to meet you here
Black fog accumulates in your mind
I’m one of those that no one sees
Do not wait, do not wait for me anymore
She who no one sees
Oh, she’s no one”
(vertaling – uiteraard)

Een tweede single op enkele maanden tijd, doet verlangen naar een album? Wij hopen alvast mee!

Website / Facebook / Bandcamp

WHISPERS IN THE SHADOW
Het wordt gefluisterd. En we kunnen nog niet echt iets laten horen. Maar de Weense psychedelische darkpopband Whispers In The Shadow is 25 geworden! Dat wordt gevierd met een retrospectief album Gilding The Lily, waarop je nieuwe versies en mixes van tracks uit die kwarteeuw van 1996 tot 2021 zal terugvinden.
Gilding The Lily verschijnt met meer dan 20 tracks binnenkort op een dubbel-lp bij Solar Lodge.
(Her)lees hier alvast onze review van het laatste album van Whispers In The Shadows en ons interview met bezieler Ashley Dayour.

Facebook Bandcamp Website YouTube

MINUSHEART
Minusheart is een van die Duitse EBM-/industrialformaties, die met stuwende bassen, krachtige beats, uitgebreide arrangementen en donkere punky shouts, wereldwijd gesmaakt wordt. En dat merk je aan de single release die deze week verscheen. Maar liefst 8 bands gingen aan de slag met het originele Minusheart-nummer In My Roots. De track verscheen op hun laatste album The Dark Side Of The Sun. Het is de vierde single die daaruit verschijnt en naast de originele track, vind je remixen terug van All The Ashes (DE), Klinghaus (DE), Psychosomatik (FR), Monotronic (DE), Retrograth (SW), Run Kennedy (FR), Ulf Müller Fiedel (DE) en Death By Laser (CA).
De single is digitaal verschenen.

Facebook / Website

HANTE
Hélène De Thoury. Wat een dame. De Parisienne liet deze week – na Blank Love – een tweede nummer horen uit haar aankomende album Morning Tsunami van haar soloproject Hante. Apnée Is de openingstrack van het album en daarmee een treffend hoorbeeld van haar elektronische kracht en pulserende energie. Dromerige coldwave overspoelt emotioneel, terwijl de beats met precisie aanzwellen en opbouwen tot een gelaagde compositie, waarin het dromerige verstoord wordt door gruizige noisy elementen. En zelfs dàt met een zorgvuldige elegantie.
Apnée is digitaal beschikbaar en verschijnt op het album Morning Tsunami, dat op 2/7 uitkomt op gekleurde vinyl en op cd.
Je kan Hante live aan het werk zien op 2/10 in De Klinker in Aarschot op een Into The Dark-event, met We Are Ooh People in het voorprogramma.

Facebook / Bandcamp

PALE X
Als het witte konijn je bij de keel grijpt… Rustig, maar verstikkend in een aantrekkelijke duisternis van emoties, klinkt het nummer Un Brin Abstrait, dat nu ook voorzien is van een videoclip.
De Franse, donkere band Pale laat opnieuw hun hart spreken, met een gewelddadige zoetheid in de stem. Een melancholische track vol verleiding.
Je vindt het nummer terug op het laatst verschenen album Mélancolie Des Essuie-Glaces van Pale X, dat digitaal en op cd verscheen.

Bandcamp / Facebook / Website

SLIGHTER
Na Automata (2019) zag een nieuw introspectief album van Slighter deze week het licht. Met V O I D toont de band uit Oregon (VS) de voortdurende muzikale en technische evolutie alsof het een ambacht is. Colin C. brengt een nieuwe verzameling experimentele tracks, die de atmosferische en humeurige stijl voortzet waar hij bekend om staat. In een mix van hypnotiserende techno, triphop en ambient/IDM, verzorgt Colin de vocals voor het grootste deel van het album. Hij is echter niet de enige. Spoken word-uitvoeringen voor de meest introspectieve nummers van de plaat worden gedaan door R.A. desilets en hoor je ook Christy Hannon (van GR^VE) en de oude Slighter-medewerker Malakiy onder zijn nieuwe naam bodegaBLVCK, opduiken.
Het album is momenteel digitaal verkrijgbaar, maar het plan bestaat om een limited edition op vinyl te laten persen, waarop ook bonustracks en een niet eerder uitgebrachte reprise van Burning Embers staan. Om dat doel te bereiken, werd een fundraising campagne opgezet.

Facebook / Instagram / Bandcamp

A CLOUD OF RAVENS / ACTORS
Actors nam een track van het gothrockduo A Cloud Of Ravens uit Brooklyn (VS) onder handen.
The Earthen Call (ACTORS Remix) stuurden ze deze week met een knappe videoclip de wereld in. De originele track vind je terug op hun album Another Kind of Midnight (2021). De remix maakt deel uit van de ep Another Kind of Midnight [The Remixes] dat voorlopig via Bandcamp beschikbaar is, maar op 24/6 op alle streamingsplatformen verschijnt bij Cleopatra Records.

A Cloud Of Ravens / Actors / Bandcamp

UNITCODE:MACHINE
Sinds 2000 produceert Eric K. (VS) emotioneel meeslepende muziek onder de noemer Unitcode:Machine en laat sindsdien een mix van EBM, industrial, aggrotech en synthpop horen. Fight is het nieuwe nummer dat deze week verscheen. Een voorsmaakje van het album Themes For A Collapsing Empire, dat in de herfst van 2021 verschijnt. En dat klinkt als een elektronisch harde battle door en voor het leven! Terwijl de instrumenten verscheurend hard tegen je huid aan kloppen, klinkt Erics stem melodisch, rauw en emotioneel doorheen deze knappe track.

Facebook / Bandcamp

MADIL HARDIS
Deze dame kwam hier al eerder voorbij, met haar bijdragen aan de tracks Wild Eyes (Ashbury Heights) en Through Someones Else’s Eyes (Nature Of Wire). De in Londen gevestigde neoklassieke darkwave-artieste zit niet stil en laat een nieuwe single horen. The Pain I Chose is een knap etherisch sonisch kader voor haar melancholische gedachten die ze vorm geeft met haar knappe stem. Emotionele weltschmerz intensief emotioneel gevangen in bijna 4 minuten!

Website / Facebook

MORTALITAS
Ze brengen donkere liedjes over de liefde, het leven en de dood. Kunstzinnig en mysterieus laat Martalitas (VK) zijn ep Omne Quod Refert horen, dat in april al verscheen. Op dit ep vind je 3 hypnotische tracks in volle gothic doomsfeer terug. Nogal eenvoudig, maar met diepe ondertonen.

Website / Facebook

WARM GADGET
Warm Gadget stapt uit ’the box’ en mixt industrial met eigen spinsels. Dat krijgen we te horen op hun ep Rituals, waaruit klanken opstijgen die doen denken aan een blend van Helmet, Nine Inch Nails, Faith No More… . Keiharde nummers, elektronische beats, synth-melodieën, onmelodische synth-chaos en met hooks beladen, verpletterende gitaren. Multi-instrumentalist en producer Colten Williams, bassist Austin Williams en vocalist/part time instrumentalist Tim Vester bewijzen na een onderbreking van 3 jaar, dat ze het stof en de spinnenwebben gewelddadig hebben afgeschud en er swingend uit zijn gekomen.
Op de ep vinden we vijf originele tracks en remixen door electro-artiesten als Snowbeasts en Witch Eyes. Warm Gadget bracht deze ep uit in eigen beheer, via Bandcamp.

Bandcamp / Facebook / Instagram

DRIFTING IN SILENCE
De droomtheorieën van Carl Jung worden door dark ambient act Drifting In Silence sterk onder de loep genomen, met hun nieuwe album False Awakening. We krijgen een pulserende, ritmische collage van veldopnames en synthesizerpads als basis voor de meditatieve klanken van piano en gitaar te horen. Deze mijmeringen over onze oorspronkelijke natuur voelen zo vertrouwd als een droom kan zijn, als een buitenaards wezen waarvan we zeker weten dat we het eerder hebben ontmoet. Sonische landschappen die doen denken aan Vangelis, Robert Rich of Max Richter.
False Awakening is beschikbaar op cd en cassette en als digitale download, verschenen bij Secret Press.

Bandcamp / Facebook

FRAU FLEISCHER
Frau Fleischer laat opnieuw van zich horen met een nieuwe single. Het industrial metalproject van Gabriel Daimon (zang), Greg Lambert (gitaar / Notheist, ex-Zuul FX, L’exoconference d’Alexandre Astier) en Franz Schultz (drums en zang / SCHULTZ, The Trash Gentlemen) uit Nice (FR) verschuilen zich muzikaal sinds dit jaar achter hun alter ego van de slagersvrouw. Met Baby I’m Free laten ze alweer een stevige gitaren en stampvoetende beats klinken, hoewel de track deze keer ook afwisselend voorzien is van stukjes spoken words, wat de track aan kwaliteit doet inboeten. Baby I’m Free is één van de nieuwe tracks die je zal terugvinden op het debuutalbum van Frau Fleischer, dat dit jaar nog verschijnt bij Sliptrick Records.

Bandcamp Facebook Website

ROPES OF NIGHT
Het postpunk-/ darkwavekwartet Ropes Of Night uit Keulen (D) kondigde deze week zijn debuutalbum Impossible Space aan met een eerste single.
Another Closing Door is de eerste track op het album en zou een samenvatting kunnen zijn van wat het album te bieden heeft: uptempo, sad-basterd muziek die in duisternis tussen darkwave en postpunk zit. Harmonisch en begeesterend melodisch. Vol van de kenmerkende eightiessound, klinkt deze track vertrouwd, maar ook opwindend nieuw.
Het debuutalbum Impossible Space verschijnt op 3/9 digitaal, op cd en vinyl bij Golden Antenna Records en kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

CARBON MARTYR
Jake Hamilton (Toronto, CA) startte pas vorig jaar met zijn alternatieve industrialproject Carbon Martyr. Als enige ‘officiële bandlid’ rekruteert hij voor live-optredens telkens de meest passende muzikanten voor op het podium. Op muzikaal vlak combineert hij de old school analoge sound met nieuwe technologieën en neemt ons mee naar een plek waar spiritualiteit, mentale gezondheid tegen de toenemende afhankelijkheid van technologie en machines aan botst.  Zijn debuutalbum A Soft Spot For The Broken is vanaf nu digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

LYCIA
Sinds 1988 is Lycia (Arizona, VS) een atmosferische darkwaveband Atmospheric, nu met John Fair, David Galas, Tara Vanflower en Mike VanPortfleet die er van bij het begin bij was. Hoewel hun succes beperkt was tot de donkere cultscene, waren ze van bij het begin wel baanbrekend, als we nog maar terugdenken aan hun album The Burning Circle And Then Dust(1995).
Met rijke soundscapes, gelaagde gitaren met veel effecten, donkere keys en drum machines, creëren ze een knap muzikaal kader voor Vanflowers levendig melodieuze stem en het somber rauwe geluid in VanPortfleets vocalen.
De band presenteert nu zijn nieuwe ep Casa Luna, die erg puur klinkt.
Casa Luna is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Avantgarde Music.

Facebook / Instagram / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More