Home Grensverleggers Uitheems Geduister #133

Uitheems Geduister #133

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Als je maar met het juiste soort ogen de duisternis bekijkt, krijgt alles een rooskleurig tintje. Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Hallows, Årabrot, Crown, SINthetik Messiah en Twin Tribes.

HALLOWS
Een hapklare teaser krijgen we van Hallows. Het Amerikaanse darkwaveduo brengt binnenkort hun eerste album uit. Na de vijf tracks op hun debuutep, laten ze een krachtige, nieuwe single All That Is True Dies horen. Het nummer geeft hun onorthodoxe benadering van Vanee D. en Dom R.’s darkwave/ postpunkroots weer.
De digitale single komt met twee remixen door Dead Astronauts en Profit Prison en is uitsluitend verkrijgbaar via Bandcamp.
Hallows’ album All That Is True verschijnt op 4/6 digitaal, op cd en op vinyl bij het label Cold Transmission Music.

Facebook

ÅRABROT
Kjetil “Tall Man” Nernes en Karin “Dark Diva” Park van Årabrot vieren deze week de geboorte van hun negende muzikale telg. Een vers destillaat van hun bijtende brouwsel van postpunk en noiserock. Het duo leeft samen met hun twee kinderen in een oude kerk op het Zweedse platteland. Rock-’n-roll is hun geloof en hun muziek is dat nog meer! Luid, vreemd en ongelofelijk catchy.
Lars Horntveth (Jaga Jazzist), cellist Jo Quail, Tomas Järmyr (Motorpsycho), Anders Møller (Turbonegro, Ulver) en Massimo Pupillo (Zu) leverden een bijdrage aan dit negende album van Årabrot. We zouden kunnen zeggen dat dit op zich al een reden is om het aan te schaffen. Maar laat de nummers voor zich spreken en dan besef je dat dit duo niet veel anderen nodig heeft om ruwe magie neer te zetten. Norwegian Gothic is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar bij Pelagic Records.

Facebook Website

CROWN
In de stijl van Katatonia, klinken zware gitaren, sissende elektronica en een beest van een drummachine. Een nieuw album ontsnapte uit het het duale brein van geluidstechnicus David Husser (die heeft gewerkt met artiesten als Alan Wilder van Depeche Mode en in Peter Gabriels Real World studio), en de geluidsman van Alcest, Stéphane Azam. Samen zitten ze achter de industrial-/wavesound van Crownt. Eén en al sonische duisternis op hun pas verschenen, nieuwe album. Een album dat we niet echt van hen verwachtten. Donker en humeurig, somber en subliem, luchtig en verpletterend, betoverend en boeiend, vet maar onfeilbaar, schril, dansbaar en verstikkend tegelijk.
“Het leven is verandering, het is het enige dat we altijd kunnen verwachten”, zegt Husser. “Het is hetzelfde met muziek. Ik voel me persoonlijk beledigd als een band gewoon hun eigen ideeën uitmelkt en keer op keer een kopie van het vorige album aflevert… Ik wil risico’s nemen en mezelf avonturen toelaten en meedoen in nieuwe gebieden, anders zou het geen kunst meer zijn.”
The End Of All Things is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij het label Pelagic Records. Candy voor de fans van Nine Inch Nails en Killing Joke!

Facebook / Bandcamp

GLAARE
Glaare verspreidt hun melancholische buien zoals Dracula verandert in mist… lezen we op hun Bandcamp pagina. En zo is het maar net. Met dreampopelementen, zet de band uit Los Angeles een eigen identiteit neer in de darkwavescene. Ook hun nieuwe single For Sale, draagt een niet-gedateerde postpunksound mee, met diepte en passie in trillende strijkers en esthetische vocals.
Alsof Siouxsie en Killing Joke opgesloten zitten in een balletmoord, met veel zwart kohlpotlood en een decor uit chroom. Belicht met roze neon. Benadrukt door een verslavende beat.
For Sale is één van de tracks op hun aankomende album Your Hellbound Heart , dat verschijnt op 30/4 bij Weyrd Son Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

SINTHETIK MESSIAH
We kregen de laatste maanden al enkele tracks van de internationale electro-act SINthetik Messiah te horen, maar cajun frontman Bug Gigabyte stelt nu zijn eerste album voor. Deze keer breidt hij zijn stijl uit met een donkere ambient/ drone sfeer op het album Ambient Noize.
Met synths, veldopnames, elektronische instrumenten van elke doorsnee garageband en zijn iPhone ging hij aan de slag. Het resultaat telt 18 tracks waarin elementen van industrial, electro, dance, rock, ambient en pop vakkundig vermengd werden. De muziek van SINthetik Messiah is bedoeld om met een hoofdtelefoon te beluisteren. Geïsoleerd van alle andere prikkels meedrijven in een duistere mystiek.
Ambient Noize werd gemasterd door de voor een Grammy genomineerde geluidsingenieur Joe Haze (The Banishment) en is digitaal verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

TWIN TRIBES
Het Texaanse darkwaveduo heeft zijn nieuwe opus Altars klaar. Even nostalgisch als verfrissend verschenen Luis Navarro en Joel Niño, Jr. met een verfrissende darkwavesound in 2018 met hun debuutalbum Shadows in de scene. Een jaar later volgde Ceremon*y. Nu is er het remixalbum, waarbij ze hun nummers in handen legden van de talenten van hun tijdsgenoten.
We vinden er o.a. remixen van Geometric Vision, Skeleton Hands, Ash Code, She Past Away, Bootblacks Wingtips en Creux Lies op terug.

Altars is digitaal, op vinyl (bij Young & Cold Records) en op cd (bij Manic Depression) verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More