Home Grensverleggers Uitheems Geduister #131

Uitheems Geduister #131

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Een zwarte streep door witte dagen, stille zaterdagen terwijl ons hart het uitschreeuwt. Maar donkere zondagen met garantie op Uitheems Geduister. Deze week met nieuws van Kaelan Mikla, Nino Sable, Nature Of Wires, Leaether Strip, L’alba Di Morrigan, JHNN, Goma, Sun’s Spectrum, Kill Shelter, Christian Death en Violent Vickie.

KAELAN MIKLA
Ook Kaelan Mikla schreeuwt het angstaanjagend begeesterend uit in hun nieuwe single Sólstöður. De bijhorende clip in volle hekserij, sluit aan bij de ritualistische klanken die de donkere IJslandse nimfen uitbrengen. In alle pracht, uiteraard. Dit is hoe wij de lente graag inzetten, met een ode aan het winter solstitium. Geen paasklokken, maar schreeuwende vrouwelijkheid, die ondanks de angst en horrorsound ook elegantie meebrengen.

Facebook / Website

NINO SABLE
“I walk the line between lust, love and crime.” Het zijn de eerste woorden van de laatste nieuwe track van Nino Sable. Want de donkere ziel – tevens het brein achter de Duitse gothrockband Aeon Sable – komt zijn belofte om iedere laatste zondag van de maand een nieuwe track te releasen, trouw na. En in lockdownperiodes doet hij dat solo. Met Allordieside brengt hij zo zijn derde single, een traag melancholische track om je somberweg in alle duisternis te wentelen.
“HIGH – like a superstar. LOW – like a drunk clochard. My live is a madmans dream, scripted by the hand of Cain.”

Facebook / Bandcamp

NATURE OF WIRES vs. LEÆTHER STRIP
Ook deze week opnieuw nieuws van de remixmasters uit Herefordshire (UK). Deze keer opnieuw in samenwerking met de EBM-legende Leæther Strip. Met Destroyed By Madness zetten ze samen een donkerboze dansvloervuller neer over de menselijke beschaving die zichzelf steeds meer vernietigt. Dubbele verwennerij, want we krijgen zowel een ’cleane’ radio edit als een versie met een expliciete extra minuut!

Nature Of Wires: Bandcamp / Facebook / Website
Leaether Strip: Facebook / Website

L’ALBA DI MORRIGAN
Na negen jaar afwezigheid laat de decadent duistere goth-/postmetalband L’alba Di Morrigan hun muziek weer klinken in volle schoonheid, magie en uniciteit. De Italiaanse band heeft een nieuw album klaar en laat het eerste nummer Aiwass horen. Melodische gitaren, hartkloppend slaande drums in de stijl van Katatonia en een fijne soberheid in de vocals zoals we die ook kennen van o.a. Tool. Een muzikale sonoriteit, die in elk nummer weerklinkt.
Het album I’m Gold, I’m God verschijnt op 18 juni bij het label My Kingdom Music en kan je nu reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

JHNN
De Canadese dj en multi-instrumentalist JHNN wordt persoonlijk met zijn nieuwe album StereoTYP. Hij herdefinieert hiermee de definitie van ‘een wandelend stereoTYP te zijn’ die van verschillende soorten muziek houdt.
In de stijl van Nine Inch Nails en Boy Harsher, neemt hij je in elf tracks mee door de verschillende genres waarin hij huist.
“Het album is eigenlijk gemaakt tussen 2016 en 2020 en het gaat over mijn grootste stokpaardje van de samenleving, namelijk het bestaan ​​van stereotypes. Het raakt alleen maar aan de oppervlakte van iets waar ik graag over praat: wat het betekent om een ​​zwarte man te zijn die gewoon houdt van experimenteren en niet bang is synthpop te maken zonder al te expressief te zijn. Ik wilde ook plezier beleven en ik mijn punt duidelijk maken. Ik wilde ook vanuit mijn standpunt laten zien hoe ik probeer om te gaan met het leven (Darkness Will Always Be There ), waarom machthebbers er niet toe doen (Children Are The Future), hoe ik probeer om te gaan met angst (The Warning/ Warfare) en het even hebben over sommige opvattingen over religie (Greatest Lie)”, legt hij uit.
Het album StereoTYP is digitaal verschenen.

Bandcamp / Instagram / YouTube

GOMA
Met zwartgeblakerde vleugels daalt de Amerikaanse elektronische rockband Goma neer met hun nieuwe album The Dark Monarch. Voel je welkom in de vampierenclub, want voor dit verhaal baseerde Goma zich op een waanbeeldige Mexicaanse horrorfilm. De band creëerde een Michoacán Mexicaans occult liefdesverhaal om zijn familie-erfgoed te eren. Het centrale thema van het album draait om een ​​duister verhaal dat zich afspeelt in de jaren tachtig en vertelt het verhaal van GoMa zelf die te schande werd gemaakt door zijn eigen familieleden.
Elk nummer is een onderdeel van het geheel, omdat ze verhalen bevatten die zijn gebaseerd op koppelrelaties. Hoe die relatie tussen elk paar verschilt, de uiteengevallen discussies, de manier waarop ze het weer goedmaken… leidt tot een spiritueel ontwaken in het verhaal, verteld door de verteller. Maar vergis je niet. Dit is geen liefdesalbum, maar een pittig industrieel dansverhaal met boostende electroritmes in verscheurende klankkaders.
The Dark Monarch is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

SUN’S SPECTRUM
Daniele Iannacone (keyboards, programmeren) en Livio Caenazzo (gitaar, zang) blenden met reverb doordrenkte darkwave, industriële en Detroit techno-elementen tot een vaag herinnerde droom, die  Sun’s Spectrum heet. Vervormde synths, melancholische melodieën en diepe technobeats injecteren een dosis duisternis in hun pakkende synthwavedeuntjes.
Het Italiaanse dark synthduo Sun’s Spectrum liet deze week een nieuwe muziekvideo los bij Torch#1. Een donker dynamische track die tussen synthpop en techno zweeft. Met esthetische knipoogjes naar  Balkan- en Russische thema’s, illustreert de meeslepende videoclip hedendaagse situaties ontleend aan ‘het beste van het ergste van de realiteit’.
Torch # 1 vind je terug op Sun’s Spectrums nieuwste album Don’t Chase The Light, dat digitaal en op cd verschenen is bij Final Muzik en Mold Records.

Facebook / Bandcamp

KILL SHELTER / CHRISTIAN DEATH
Ter nagedachtenis van de het overlijden van de frontman van Christian Death (VS), brengt Cleopatra Records een verjaardagstribute uit. Op 1 april 1998 stapte zanger Rozz Williams uit het leven*.
Cleopatra Records zet de man en de band – nog steeds in bedroefde – spotlights, met een dubbele remix single van Spectre (Love is Dead) door de Britse artiest en producer Kill Shelter. Voor de remix gebruikte hij de originele opnames uit 1985, uit de archieven van Cleopatra Records.
“Het was een absolute eer om te mogen werken aan de tribute-remix van Spectre (Love is Dead) van Christian Death voor Cleopatra Records. In wezen is het origineel een liefdesliedje doordrenkt van spijt en ik wilde graag de pijn en persoonlijke kwelling benadrukken die door de teksten heen loopt. De remix is er voor elke gekwelde ziel en dit wordt gecompenseerd door een stuwende donkere energie die geschikt is voor een clubremix”, vertelt Pete Burns de man achter Kill Shelter.
De single is momenteel verkrijgbaar via Bandcamp en alle streamingplatformen en zal later dit jaar ook op vinyl en cd verschijnen.

Kill Shelter / Christian Death / Bandcamp / Spotify

VIOLENT VICKIE
Vickie van Violent Vickie viert met muziek, want liet deze week een videoclip op ons los bij haar donker elektronische track Circle Square van het album Division (2020). De clip releasete ze niet zomaar op 2 april, want dat is de dag waarop ze 10 jaar sober is. En dat was een niet evidente, knappe overwinning voor de in L.A. gevestigde dark synth-/ riotartieste Vickie.
Een gelaagde ritmische collage, die opgenomen werd in het appartement van Vickie tijdens de lockdown, siert de gloomy, noisy electrotrack met zijn verlaten en hooghartige vocalen, die het illusionair concept ‘er niet bij te horen’ klank geven. Een mix van techno en electrobeats en een luidruchtige synth-textuur die doet denken aan donkere feestjes in nog donkerdere magazijnen.
Ontdek Violent Vickie verder via deze link.

* Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More