Home Grensverleggers Uitheems Geduister #130

Uitheems Geduister #130

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Zachte hoofdkussens voor harde slapers, huidhonger voor je eigen handgeeuw of een warm welkom op de koelkastopendeurdag? Nee dank je, wij nemen ons genoegen met het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Kill Shelter, Antipole, Wisborg, Stearica, Liya, Cirque D’ess, cübus, Dilk, A Cloud Of Ravens, Xtort en Gojira.

KILL SHELTER & ANTIPOLE
Als darkwave coldwave ontmoet, krijg je A Haunted Place als resultaat, het album waarvoor Kill Shelter (UK) en Antipole (N) hun muzikale krachten bundelden.

We kregen reeds hun singles Raise The Skies en Burn Bright te horen en ze lanceerden hun album zopas met een nieuwe videoclip bij de track A Kiss In The Rain. We krijgen meteen een Cure-gevoel bij de intro van deze nieuwe track, wanneer we de ritmes en baslijn horen opduiken. De kil donkere vocalen Pete Burns, de man achter Kill Shelter, hebben dan weer helemaal niets gemeen met die van Robert Smith, maar zorgen voor een heel eigen stempel. Tussen de afgemeten ritmes en het knappe gitaarwerk door, klinken al de kwaliteiten van beide artiesten.

“Dit is absoluut mijn meest persoonlijke werk tot nu toe”, vertelt Burns. “Het lyrische sentiment komt recht uit mijn hart, uit een heel persoonlijke plek. Zeker toen ik de beslissing nam om zelf de zang op het album te doen. Muzikaal is A Haunted Place vol licht en schaduw en die contrasten spelen zich van begin tot eind over het hele album af. Op sommige manieren is het een heel compleet werk en ik ben overweldigd door de positieve reacties tot nu toe.”

 “Ik denk absoluut dat dit werk de individuele stijlen van ons beiden viert en toch iets heel anders weet te creëren in dit samenwerkingsproces. Over het hele album krijg je echt de kans om te zien hoe goed onze gitaarstijlen elkaar aanvullen, en het is dat samenspel dat het album speciaal voor mij maakt. We hadden het over dit album als een ‘reis voor ons allebei’ en dat is het zeker geweest. Ik kijk er naar uit om te zien waar het ons heen brengt”, vult Karl Morten Dahl aka Antipole, aan.

In de acht tracks ontmoeten we thema’s als verlies, verslaving, isolatie, wroeging en de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan. Een donkere introspectie, van euforie tot melancholie, in een bedwelmende mix van stuwende melodieën. Een sterke aanrader!

A Haunted Place is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij het label Manic Depression Records.

Kill Shelter: Bandcamp / Facebook
Antipole: Bandcamp / Facebook

WISBORG
Het nieuwe album Into The Void van de Berlijnse gothrockband Wisborg is er. Stomend heet omringt zanger Konstantin Michaely zich auditief ook met gastmuzikanten als Jørgen Munkeby (Shining/ Me And That Man/ Emperor official) en Dani Divine.
Into The Void is digitaal, op cd en op vinyl beschikbaar. Als je voor de fysieke edities gaat, krijg je er gesigneerde postkaartjes, maar ook remixen door Hell Boulevard, This Eternal Decay, Eden Weint Im Grab en BLCKSMTH & SCHEUBER (ex-Project Pitchfork) bovenop.

Bandcamp / Facebook

STEARICA
De Italiaanse progpostrockband Stearica liet ons al een tijdje watertanden met enkele tracks uit hun nieuwe, zesde album, dat deze week gereleaset werd. Golem 202020 biedt de soundtrack bij de Duitse stomme horrorfilm Der Golem, Wie Er In Die Welt Kam. De tien tracks geven de vijf hoofdstukken uit de film weer. Het monsterlijke personage van de Golem, die door de eeuwen heen werd bestendigd door populaire legendes, vertegenwoordigt nog steeds een archetype van buitengewone kracht. Zowel vanwege de ‘kunstmatige’ aard van zijn ontstaan ​​en omdat hij het beeld belichaamt van de ‘andere’ die kan worden gevormd tot een zondebok. Doorheen het album wordt een muzikaal beeld geschetst van de Golem. Francesco Carlucci (gitaar, synths, milltone drums, sounds), Davide Compagnoni (percussie, loops), Luca Paiardi (bas, synths, kalimba) en gastmuzikant Nazzarena Galassi (zang) leveren hiermee een artistiek donker opus af!

Golem 202020 is digitaal, op vinyl en cd verschenen via Monotreme Records.

Facebook / Website

LIYA
Liya Trebitch is een singer-songwriter en componiste uit Tel-Aviv. Ze begon met pianospelen en componeren vanaf haar vijfde en maakt ondertussen ook al 16 jaar elektronische muziek, volop geïnspireerd door new wave, synthpop, darkwave en industrial.
De donker diepe melodieën die ze serveert, halen je even uit je gewone, dagelijkse leven. Met haar nieuwe single Kill The Beast pakt Liya de vloek van depressie aan. Je vindt het nummer terug op haar nieuwste ep Cold Moon en klinkt even verleidelijk als bitter…

Liya vertelt hierbij ook haar persoonlijke verhaal: “De video en het liedje gaan over iemand met een depressie; iemand die nog maar weinig voeling heeft met zichzelf en de ander. Iemand die zichzelf en mij pijn doet, omdat we samen waren. Het gaat over hoe zijn depressie onze verbinding heeft verpest. De depressie is het beest dat moet worden gedood.” 

De ep Cold Moon van Liya is digitaal verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

CIRQUE D’ESS
Het Italiaanse duo Cirque D’ess was een nieuwe ontdekking voor ons deze week. Het duo begon in 2017 samen muziek te maken, geïnspireerd door verschillende stijlen als darkwave, synthwave, shoegaze, EBM en techno.
Van onder een zwarte cape, geïnspireerd door liturgische riten en ondersteund door een punchy danssound, noemden ze hun stijl ‘ritualwave’. Met Black Synthetic And Dense stellen ze hun debuutalbum voor, waarmee je ondergedompeld wordt in een diepe en donkere wereld van sfeervolle en suggestieve geluiden. Intense bassen, dromerig donkere gitaren, dansritmes, gelaagde synths, bizarre industrial geluiden en een enorme galm flankeren zowel het mysterieus gefluister als harde schreeuwen. Die experimentele en ongebruikelijke melodieuze zanglijnen, benadrukken het inhoudelijke. Echte en vreemde levenservaringen, vertellen in elk nummer een eigen verhaal. En toch zijn ze allemaal aan elkaar geketend door een gemeenschappelijke rode draad.

Black Synthetic And Dense is digitaal en op cd verkrijgbaar.

Website / Bandcamp / Facebook

CUBÜS
Ongeveer een jaar na hun laatste single, is de band cubüs terug met een hommage aan één van hun grootste inspiratiebronnen. Als één van de grote aanwezigen de laatste 20 jaar in de underground darkwave- en synthpopscene van Rio De Janeiro, brengen ze hun versie van 1963 van New Order. Cubüs staat bekend om zijn duistere, rokerige geluiden, maar wist er voor deze opname toch aan te weerstaan, waardoor ze de energie van de originele versie konden weergeven. Daarvoor werd Cubüs ook bijgestaan door Dennis Sinned (Days Are Nights, 1983) op gitaar. Dat bleek de perfecte match met de klanksfeer die Cubüs hier wou neerzetten.

De track zal deel uitmaken van hun volgende ep. Die zal enkele tracks bevatten van artiesten die voor bandleden Diego de Oliveira en Karlos Junior inspirerend waren om hun eigen analoge, vervormde geluid vorm te geven.
De single 1963  is digitaal verschenen bij Paranoia Musique, maar klinkt ons toch ietwat ont- of bevreemdend.

Facebook / Bandcamp / Website

DILK
Slechte gewoonten. Ze lijken met iedere lockdown te versterken. Ook de 2 jaar oude, Spaanse newwaveband Dilk blijkt ze te kennen, want hun nieuwe single is er: Bad Habbits. Gebaseerd op het feit dat de maatschappij uitdraait op een gemeenschap om beschaamd over te zijn, waarin we het aanvaarden om na te streven wat anderen willen, uit onvermogen om zelf opnieuw te starten. “Het idee komt voort uit het feit dat men zijn eigen schuld voor het hebben van ‘gewoonten’ niet kan kwijtraken. Gewoonten die ons innerlijk vernietigen en onze hoop op leven afnemen. We verwijzen naar de gewoonten die door de samenleving worden veroorzaakt en haar slechte moraal, die ons ervan weerhouden onszelf te zijn en waardoor we ons schamen voor ons menselijk bestaan. Uiteindelijk hebben we geen andere keuze dan onszelf te accepteren voor wie we zijn of wat de samenleving van ons heeft gemaakt, want het is te laat om te herbeginnen”, laat de band vrij pessimistisch horen.

Qua geluid is het een sound die wél een gewoonte mag worden: een uptempo track, elektronisch aangedreven en voorzien van pittige snaren!
Bad Habbits is digitaal verschenen bij Cold Transmission.

Website / Bandcamp / Facebook

A CLOUD OF RAVENS
Beth (bas) en Matthew (zang, gitaar) van de New Yorkse gothrockband A Cloud Of Ravens kan je gerust twee kinderen van de jaren 70 en 80 noemen. Binnen de undergroundscene nemen ze muzikaal dan ook al even hun plek in. Enkele weken terug, kregen we hun single When It Comes als voorproefje van hun nieuwe album dat deze week verscheen. De tien tracks op Another Kind of Midnight nemen je  – even duister als energiek – mee in een diep, donker bad vol dichte synthtonen, rinkelende gitaren, tribale ritmes en talloze echo’s van twijfelachtige oorsprong.

Another Kind of Midnight is digitaal verschenen bij Cleopatra Records.

Bandcamp Facebook

XTORT
“Al de haat die ik het voorbije jaar verzamelde, lucht ik in dit nummer.” Ook voor de Nederlander Xtort was het voorbije jaar geen lachertje. Maar hij vindt met muziek het juiste kanaal om dat deels kwijt te kunnen, want het leverde hem een knappe, nieuwe track op. Met All In My Head laat hij een sterk EBM-/industrualnummer klinken waarbij alle hardheid van de laatste periode vorm geeft in stotende beats in een sterk opgebouwd elektronisch kader en rauw, ruwe vocals. Rechttoe, rechtaan. Een nummer dat je zonder vragen achterlaat.

Facebook / Bandcamp

GOJIRA
Even iets van een ander kaliber, maar niet minder duister, want Gojira liet net nog een nieuwe track los van op hun aankomende album Fortitude. Alles verwoestend, klinkt Amazonia, tot aan de top gevuld met de krachtige crossoverelementen waar de band bekend om staat. De opbrengsten van deze track gaan naar een goed doel, waarmee Gojira The Articulation of Indigenous Peoples of Brazil (APIB) steunt. Een organisatie die pleit voor het milieubehoud en culturele rechten van inheemse stammen in de Amazone en actie voert tegen het leed dat ze ervoeren door ontbossing, landverlies, dwangarbeid, geweld en pesterijen.

Een band die we al jaren koesteren, dus laat Fortitude maar snel aanrukken! Fortitude verschijnt op 30/4 en kan je nu al voorbestellen.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More