Home ReviewsAlbum Reviews ASHTORETH & ONSTURICHEIT – Svartur (BELGIAN NeuMusik)

ASHTORETH & ONSTURICHEIT – Svartur (BELGIAN NeuMusik)

by Patsker Omaer Beguin

We herinneren ons nog allemaal de eerste (nog steeds nazinderende) corona lockdown met een niet te overzien gevolg voor vele artiesten en muzikanten. Toch zoekt de muzikant in de mens naar wegen en nieuwe ideeën om de verveling die tijdens deze onwaarschijnlijke beperking van vrijheid het licht zag creatief te doden. Ashtoreth (Peter Verwimp) en Onsturicheit (Peter Moorkens) sloegen hun talenten bij elkaar en toverden het album Svartur uit een onverwachte en gedwongen leegte.

Het duo verschijnt als het morgenrood van een mysterieuze dubbelster uit de zwarte (svartur in het IJslands) nacht. Beide hemellichamen laten hun kosmische vibraties zachtjes ritselen door het sterrenstof. Het psychedelisch gebliep van Onsturicheit vermengt zich gewillig met de rituele pulsen van Ashtoreth.  Beide zonnen maken met hun eerste gezamenlijk gloed (Oona) een sterke indruk waardoor we de poort naar Svartur vol nieuwsgierigheid binnen treden.

De beide Peters bewandelen experimentele paden en smeden diverse boeiende sferen met griezelige effecten. De gitaarloops van Ashtoreth worden door het balsturige modulaire synth geknutsel  van Onsturicheit tot een origineel bubbelbad van uiteenspattende resonanties verwerkt. Svartur ademt een resem donkere geluidsweefsels uit (o.a. Ljirac) die tot het betere dark ambient werk in het genre behoren. De elektronische dwalingen en samples van Moorkens versterken op een originele wijze de duistere ritualiteit waar oppersjamaan Verwimp een patent op heeft. Svartur laat een hoog gehalte aan raadselachtige mystiek met een geestverruimende uitwerking horen.

Dit album is een sterke bundel van psychedelische dark ambient met héél wat verrassende wendingen en waarbij de aandacht tijdens het luisteren nooit verzwakt. Deze waanzinnige uitgave van diep snijdende elektronische muziek werd losgelaten op midwinter 2020 en verdween bijna tussen de jaarlijstjes in de vergetelheid.

Svartur is niet alleen digitaal maar ook op cd verkrijgbaar via de Bandcamp pagina’s van het label en de artiesten. Ashtoreth & Onsturicheit plannen om samen live op te treden in de nabije toekomst. We kijken hier alvast naar uit.

https://belgianneumusik.be/album/bnm034-svartur-shamanistic-psychedelic-darkambient

https://onsturicheit-chaos.bandcamp.com/

https://ashtoreth1.bandcamp.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More