Home Grensverleggers Uitheems Geduister #113

Uitheems Geduister #113

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Luister naar het gefluister van je ziel, zodat die het alvast niet uit hoeft te schreeuwen… Het duister gefluister verzamelden we ook deze week in dit Uitheems Geduister met nieuws van The Beauty Of Gemina, Beneath Us, Menthüll, Affet Robot, Dead Girls Corp., The Black Veils, Vlimmer, Tableraz, Dead Astronauts, Carpenter Brut en Ingrina.

THE BEAUTY OF GEMINA
Het gemis van vrienden bezingt Michael Sele van The Beauty Of Gemina in zijn prachtige track Friends Of Mine, waarbij deze week een videoclip verscheen. Een donkere melancholie, waar Sele de richting van een donkere Nick Cave uit begint te gaan. “Where are you, dear friends of mine? You listen to my song and I hope you’re all fine”.

Het nummer vind je terug op het nieuwste album Skeleton Dreams van The Beauty Of Gemina, dat in september digitaal, op cd en op vinyl verscheen.

Daarnaast heeft Michael Sele ook al zijn lyrics verzameld in het boek Michael Sele Lyrics 2007 – 2020. 96 teksten in een mooie uitgave van 404 pagina’s. Het boek kan je bestellen via deze link.

Facebook / Website / Bandcamp

BENEATH US
In Texas blijkt heel wat duisters te broeien tegenwoordig, want ook Beneath Us is één van de vele darkwavebands uit de Amerikaanse countrystaat komt. Dit kersverse duo heeft net een eerste demo gedeeld met de wereld. Hidden World telt slechts drie tracks, maar laat ons al flink kennismaken met de sfeer en sound die Mark Salazar (muziek) en Lance Staggs (zang) neerzetten. Met trage postpunkritmes, knappe gitaarlijnen en heerlijk diepe bassen, baadt Staggs stem in een mystiek, duister sfeertje!

Bandcamp / Instagram

MENTHÜLL
Raak inslaande beats, verleidelijk Franstalige zang en synhts die al even seductief ronddwarrelen… Germe 43 is de nieuwste single van Menthüll, de nog erg prille darkwave-, postpunkband uit Québec (CA). Wat als een dystopisch sprookje van Gabriel en Yseult klinkt, laten ze ook met Menthülls Germe 43 horen. Een track waarvoor ze inspiratie haalden uit de botsing tussen de mensheid en wat rest van de prachtige natuur in Canada. Alsof ze zich muzikaal een weg banen tussen de resterende wortels en de kabels.

“Van een spiraal zonder einde naar een stille silo. Van begin tot eind.” Germe 43: eens we door deze kiem besmet worden, zinken we samen weg in eenzaamheid…

Website / Bandcamp / Facebook

AFFET ROBOT
Uit Istanbul klinkt de darkwave-, synthpopsound van Affet Robot (wat ‘Vergeef Robot’ betekent), het project van Eren Günsan. In 2017 bracht hij zijn debuutalbum Röntgen uit, waarna hij in 2019 uitgenodigd werd in de Red Bull Studios in Amsterdam om er zijn ep Huzursuz Seyirler op te nemen.

 “All the catastrophes created by one’s hand, will trap his own. When the day comes, it is foolish to seek forgiveness by the evils lacking mercy, created the same hand”, geeft Günsan aan en dit lijkt ons alvast passend bij zijn tweede lp met de titel Fiyasko, die in het rampzalige jaar 2020 opgenomen werd.

Daaruit krijgen we alvast Budala (wat ‘Dwaas’ betekent) als eerste single te horen, met energieke analoge synths, galmende duistere Turkstalige vocals en ritmes op drummachines die hun invloeden oppikten in de jaren 80. Het nummer beschrijft de dwaasheid die we allemaal kunnen voelen in onze menselijke relaties. Het vertelt een verhaal over het besef van dwaasheid, teleurstelling en woede jegens jezelf.

Fiyasko verschijnt op 29/1/2021 digitaal en kan je alvast voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

DEAD GIRLS CORP.
Dead Girls Corp. uit Hollywood (USA) is ondertussen al 4 jaar actief en zet een geluid neer dat ergens zweeft tussen new wave, industrial en postpunk. De band heeft zijn versie van het Marilyn Manson-nummer Great Big White World uit 1998 met een videoclip de wereld ingestuurd. Niet zo’n grote verrassing, want frontman Toddy Deadboy werkt als 5 jaar als persoonlijke assistent van Manson. En dat merk je zowel aan zijn uiterlijke verschijning in de clip als zijn stemtimbre. Klinkt niet slecht, maar geef ons toch maar de originele Manson-track.

Facebook / Website

THE BLACK VEILS
De hyenas lachen de nieuwe sound van The Black Veils donker. Hyenas is de eerste single die de Italiaanse postpunk-/ shoegazeband laat horen uit hun nieuwe album. Gregor Samsa (zang), Mario d’Anelli (gitaar, backings), Filippo Scalzo (bas, backings) en Leonardo Cannatella (drums, backings) laten hiermee een chaotische no-nonsenssound los. Ze doen dat in een rijkelijk gevuld geluidskader, waarbinnen de walmende synths en psychedelische gitaarlijnen met een glansrol gaan lopen.

Bij deze single komt ook een exclusieve remix door hun bevriende landgenoten Geometric Vision. Dat derde studio-album van The Black Vails komt er dus volgend jaar aan, bij het label Icy Cold Records.

Bandcamp / Facebook

VLIMMER
Het Duitse darkgazeproject Vlimmer werkt op 4 december zijn 18-delige ep-reeks af, met de ep getiteld XIIIIIIII uiteraard. Deze week kregen we er nog een voorsmaakje uit te horen, met de nieuwe single Vorwehen. Een knap nummer waarin de inspiratie rechtstreeks van de heer Smith (Robert, The Cure) leek te komen en de synthlijnen er woelig op los walmen, wat de track bijna claustrofobisch intens maakt.

De ep XIIIIIIII verschijnt op 4/12 bij het label Blackjack Illuminist Records.

Facebook / Bandcamp

TABLERAZ
De liefde is er eindelijk! L’amour nouveau est arrivé. Love has arrived… Er is geen mooiere titel om aan je nieuwe album te geven in deze tijden en de Franse postpunk-/ coldwaveband Tableraz aarzelde dan ook niet om deze week Love de wereld in te sturen. De baslijnen klinken ijl en zuiver en de beats hartverstommend. De sound met zwevend koude (vaak complexe) synths en rechtdoorzeevocals is iets waar wij meteen voor vallen.

Love is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp en is voorzien van knap artwork door Nolan Dubois.

Facebook / Bandcamp

DEAD ASTRONAUTS
Dead Astronauts uit Washington (USA) weet knap de lijnen van dark wave, goth en postpunk te combineren. Hun nieuwe album Silhouettes verschijnt binnenkort en daaruit kregen we alvast een tweede track te horen. Strangers In A Room klinkt daarbij gedreven door energieke synths en een uptempo beat meteen catchy. Wanneer de donkere vocals opduiken, krijgen we een fijne mix van synth wave en dark wave te horen.

Silhouettes verschijnt op 5/1/2020 digitaal, op cd en op vinyl en kan je nu reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

CARPENTER BRUT
Het Franse synthwave-icoon Franck Hueso uit Poitier (F), beter bekend als Carpenter Brut laat opnieuw van zich horen. En dit sinds zijn laatste release, het wel geprezen album Leather Teeth (2018). De nieuwe single Fab Tool klinkt ook redelijk fabuleus: als een theatrale fabel, klinkt de hardheid door in rijkelijk, statische tonen waarbij de synths majestueus begeleiden in een track vol ritme. Voor deze track werkte Carpenter Brut samen met de Amerikaanse muzikant David Eugene Edwards van Wovenhand, wat tot een energiek resultaat leidde! Dit is nog maar een tipje van de ijsberg van wat we in 2021 mogen verwachten van Carpenter Brut. Uitkijkend naar meer, dus!

Facebook / Website / Streamingplatforms

INGRINA
De Franse doomgazeformatie Ingrina streeft er met twee drums, drie gitaren, een bas en spookachtige zang naar om de melancholie over te brengen die zweeft tussen alles wat instort en wat er begint te ontstaan. En daar slagen ze bijzonder goed in. We kregen al enkele knappe tracks te horen uit hun nieuwe, tweede album Siste Lys dat deze week gereleaset werd. Stevig, maar tegelijkertijd ook sprookjesachtig hard.

Siste Lys is een album met oude Ingrina-nummers (Casual, Stolidity, Frozen) – voor de gelegenheid herwerkt – en nieuwe TRACKS uit moeilijke tijden (Jailers, Now, Walls). Het album werd opgenomen, gemixt en gemasterd door de band, tenmidden van de epidemische golven. Net als Etter Lys (debuutalbum) is Siste Lys gebaseerd op een metaforisch verhaal van de geologische en oceanische beproevingen die levensvormen ondergaan wanneer ze worden geconfronteerd met beschavingsnachtmerries.

Siste Lys is digitaal en op vinyl verkrijgbaar via de labels A Tant Rêver Du Roi en Medication Time Records.

Facebook / Bandcamp  

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More