Home Grensverleggers Uitheems Geduister #112

Uitheems Geduister #112

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Neem de nacht bij de hand om de schoonheid van de dag te capteren met wat Uitheems Geduister van deze week en nieuws van Shonwald, Solar Fake, Within Temptation, Repetitor, Bling Rodent, Seatemples, Mayflower Madame, Darkenhöld, Hyrgal, A Culture Of Killing, Empress en het compilatie-album The Unquiet Grave 2020 van Cleopatra Records.

SCHONWALD
Ondanks de Duitse naam is Schonwald een Italiaans duo. Zelfs met erg uitgesproken invloeden zoals van New Order, The Cure, Suicide, Curve en My Bloody Valentine heeft de band een unieke plaats in de Europese underground veroverd. Ze distilleren een mooie mix van nostalgie en moderniteit, kilte en sensualiteit. De postpunkband van Alessandra en Luca heeft zijn nieuwe album Abstraction net uitgebracht. Thematisch geïnspireerd door esoterische hymnen, esthetische mantra’s en echo’s van de woeste menselijke natuur, werd dit een introspectieve reis door de utopische hoop van de 21ste eeuw.

Abstraction is digitaal verschenen en op doorschijnend groene vinyl bij het label Manic Depression Records.

Facebook / Bandcamp

SOLAR FAKE
This Pretty Life… is fake. Maar ook de nieuwste track van de Duitse synthpopband Solar Fake. De eerste die ze laten horen uit hun aankomende album Enjoy Dystopia! Hoe makkelijk is het om de negatieve beelden tegenwoordig uit ons leven weg te filteren en enkel de schoonheid van wat het perfecte leven lijkt te etaleren? Kanalen genoeg om dat te doen. Met hun nieuwe track schrijft Solar Fake een dosis Felicaerum voor als medicijn tegen die schijnheiligheid. In de clip krijg je ook stereotiepe beelden te zien van de ongelukkige huisvrouw, die wegglijdt in een ongelukkige sleur en de (nog ongelukkigere?) man die dit amper opmerkt. Gelukkig heeft ze een therapeut die haar wat ‘happy blue wonderpills’ voorschrijft, waarna de totale dystopie van haar geest start, ze haar man neersteekt en ze met open ogen in de val van de zieke therapeut bleek te trappen… Ook qua sound bevestigt Solar Fake zijn eigen stereotiepe sound. Afgelikt afgewerkt in een commerciële productie gegoten, voor de happy few die met easy going beats de dansvloer op willen. Klinkt schoon en kan je mee zingen, dus!

“I’m not here to find the careless sense anymore. I’m not here to try to fit into those worlds that I don’t belong.”

Deze track is samen met een extended remix, een pianoversie en Random Starlight remix verschenen op single cd bij het label Out Of Line.

Facebook / Website

WITHIN TEMPTATION
“I hate to see what I’ve become. I find no peace, no justice done. This gravity, it’s carving the heart out of me.”

We waren al fan van de Nederlandse synthfonische metalband Within Temptation, wanneer ze als The Circle, nog zonder Sharon Den Adel, door het leven gingen. Bij hun doorbraak met Mother Earth, met de straffe stem van hun even straffe front lady, waren we op de talrijke optredens graag present. Bij hun overstap naar Amerikaanse labels en navenante ‘afgelikte’ producties waren we eerlijk gezegd onze interesse toch wat kwijt geraakt.

Het is dan ook fijn om te horen dat hun nieuwe single The Purge een sterk nummer is, dat toch wat terug lijkt te grijpen naar die old-school Within Temptation touch!

Website / Facebook / Instagram

REPETITOR
In de Balkan zijn ze één van de bekendste rockbands, maar tegelijkertijd zijn ze wellicht ook het best bewaarde geheim van de Europese undergroundscene. Het in Belgrado gevestigde luidruchtige garagerocktrio Repetitor laat zijn vierde album Prazan Prostor Među Nama Koji Može I Da Ne Postoji los.

Op de nieuwe lp klinkt Repetitor zelfverzekerd met zinderende uitbarstingen van luidruchtige garagerock, sappige stoner riffs en losgeslagen Servische vocals. De muren van noise die de woeste vrouwelijke drummer Milena Milutinovic en bassiste Ana-Marija Cupin creëren, samen met de magere frontman Boris Vlastelica zijn zo krachtig dat ze bergen kunnen verzetten. Hun sound houdt ons in een greep en laat pas los bij de laatste twee tracks, de meest fragiele.

Prazan Prostor Među Nama Koji Može I Da Ne Postoji is digitaal, op cd en op 12” vinyl verschenen bij het label Moonlee Records.

Bandcamp

BLING RODENT
Bling Rodent bestaat uit een handvol muzikanten van een paar vooraanstaande Zweedse popacts die samenkwamen om hun duistere kantje kwijt te kunnen. Of beter gezegd: te laven in een knappe darkpop-/ altrocksound. Ze hebben hun eerste ep Constant Smile klaar, die de donkerste uithoeken van de psyche weerspiegelt met vier murderballads. Aanvankelijk lijken de tracks in balans, maar ze evolueren naar verontrustende overdoses van vervormde crescendo’s.

Qua sound wordt er gerefereerd naar grote namen als Leonard Cohen, PJ Harvey en David Bowie. En ja… dat lijkt de lading wel naar behoren te dekken. Een eigen betoverend geluid en naakte teksten snijden hun onaangename verhalen in je huid en laten je enigszins bezorgd achter over de geestelijke gezondheid van de bandleden. Prachtig!

Constant Smile is enkel digitaal beschikbaar via het label Icy Cold Records.

Bandcamp / Facebook

SEATEMPLES
De Chileense postpunkband Seatemples werd opgericht in 2014 en wou een geluid creëren dat een mix is ​​van sonische invloeden die variëren van postpunk, shoegaze, dreampop en coldwave tot neo-psychedelische elementen. Ze slagen er best in om de sferen en texturen te verweven in hun weemoedige melodieën. Ook nu laat Seatemples donkere shoegaze-invloeden horen in de tracks van hun nieuwe album Trópicos. Hul jezelf in een sluier van zachte en etherische melodieën die wervelen in een melancholische waas.

Trópicos is digitaal en op cd verschenen bij het label Icy Cold Records.

Bandcamp / Facebook

MAYFLOWER MADAME
Uit Oslo krijgen we een nieuwe muziekvideo van Mayflower Madame. De band, die een donkere mix van hypnotiserende postpunk en sfeervolle shoegaze neerzet, bracht in juni zijn tweede lp Prepared For A Nightmare uit, die lovende recensies kreeg. Bij de track Ludwig Meidner is er nu ook een videoclip (door Astrid Serck) die beelden van grijs grimmige urbanisatie toont, esthetisch afgewisseld met beelden van een live-set van het viertal.

Het nummer is geïnspireerd door (en opgedragen aan) de Duitse expressionistische schilder Ludwig Meidner (1884-1966). Die is vooral bekend om zijn apocalyptische landschappen en stadsgezichten die de chaotische moderne wereld weergeven als een vulkaan die op uitbarsten staat. Op een meer individueel niveau, beschrijft het ook een meedogenloze zoektocht en verlangen naar bronnen van geïntensiveerde emoties in de gemechaniseerde betonnen jungle. Een gevaarlijke rit die je naar het punt zou kunnen leiden waarop je niet meer terug kunt. Maar zoals in de visioenen van Meidner, kan het idee om alles te laten barsten zowel angst voor ondergang als hoop op catharsis inhouden.

Mayflower Madame’s langverwachte tweede lp Prepared For A Nightmare is digitaal, op vinyl en op cd verschenen en werd wereldwijd verdeeld via de Franse labels Only Lovers Records en Icy Cold Records in samenwerking met het Amerikaanse label Little Cloud Records.

Bandcamp / Facebook / Spotify

DARKENHÖLD
Een middeleeuws blackmetal-opus van jewelste krijgen we te horen van de Franse band Darkenhöld. Met hun album Arcanes & Sortilège laten ze de de betovering van de aartsmagiër weerklinken onder de vlag van Les Acteurs De l’Ombre. Voor onze oren klinken de vocalen net iets té… té hard, te hevig, te agressief? Maar op instrumentaal vlak klinkt het niet slecht, met retestrak metaldrumwerk en indrukwekkende gitaarriffs uiteraard!

Alle bezweringen, tovenarij en artefacten van Arcanes & Sortilège vind je terug in de Darkenhöld- Bandcamp- kerker of bij het label Les Acteurs De l’Ombre.

Bandcamp / Facebook

HYRGAL
Nog zo’n binnenkomer van formaat is de blackmetalsound van Hyrgal. Hoewel we de oorverdovende oerschreeuwen die deze Fransen hiermee neerzettten wel weten te appreciëren. Sinds hun oprichting in 2007 kende hun line-up wat ups en downs, maar het geluid dat oprichter / frontman Clément Flandrois met zijn handlangers neerzet is puur, intens en brutaal b(r)oeiend.

Met Malthusien krijgen we – na Ennemi(e)s – een tweede track van het nieuwe album Fin De Règne te horen, dat op 4/12 digitaal en op vinyl verschijnt bij het label Les Acteurs De l’Ombre, maar voorbestellen is reeds mogelijk.

Facebook / Bandcamp

A CULTURE OF KILLING
Nog geen 2 jaar geleden, ontdekten we A Culture Of Killing per toeval. Hun tape The Feast Of Vultures, The Cry Of A Dove was toen in eigen beheer uitgebracht en over de band zelf was nauwelijks info te vinden. Volgens discogs kwamen ze uit Oekraïne, volgens Bandcamp uit Italië. Ondertussen viel er een mailtje in onze mailbox, waaruit blijkt dat die tape nu op vinyl verschijnt, bij het label Drunken Sailor. En dat het wel degelijk om een Italiaanse band gaat, die reeds aan zijn tweede album toe is.

“A Feast of Vultures is de titel van Indiaans onderzoeksjournalist Josy Josephs ontleding van geld en corruptie in de moderne democratie van India en de duif is het symbool van vrede.” Zo trekken de Italiaanse vredespunkers de rode draad door hun album, laten ze weten. Na hun zelfgetitelde album, is The Feast Of Vultures, The Cry Of A Dove de tweede release waarvan het label Drunken Sailor vindt dat hij door zo veel mogelijk oren gehoord moet worden en de eerder (in eigen beheer) uitgebrachte tape op vinyl verspreid.

We horen er onheilspellend gerommel in van anarcho-voorouders The Mob en Crass, met verslavende sonische aanvallen, alsook wandelingen door donkere bossen van The Cure in hun meer sombere tracks.

Verder wil A Culture Of Killing ook wakker schudden: “Denk na over de weerstand tegen structurele verandering van degenen die profiteren van macht en onderdrukking. Dingen zijn nu verneukt en neen, een plaat zal daar niets aan veranderen, maar niemand van ons heeft ooit geloofd dat muziek dat zou doen, toch? Het belangrijkste is dat onze muziek ideeën propageert. Het houdt ons aan het praten. Het herinnert ons eraan te geloven dat we in staat zijn om beter te worden.” (Will Fitzpatrick).

Bandcamp

EMPRESS
Indrukwekkend klinkt de sound van de Australische alternatieve melodische metalband Empress. Met shoegaze-invloeden, een frontvrouw die haar klassiek geschoolde stem evengoed laat galmen als brullen, en doom-elementen, krijgen we een stevig staand geluid te horen, dat iedere seconde interessant blijft klinken. Chloe Cox, Julian Currie, Jackson Tuchscherer, Shaun Allen en Ben Smith hebben – na hun zelfgetitelde debuutplaat in 2017 – hun nieuwe album Wait ‘Till Night uit.

Meeslepend, rustgevend maar evengoed beklijvend en delicaat massief. Empress weet genrebarrières perfect te verdoezelen. Als een botsing van tegenstellingen: zacht en hard, kalm en hysterisch, trekt en duwt deze emotionele verzameling liedjes aan de zintuigen en slepen je naar de meest geheime uithoeken van je geest.

Wait ‘Till Night is digitaal en op vinyl verkrijgbaar bij het label Brilliant Emperor Records

Bandcamp

COMPILATIE-ALBUM THE UNQUIET GRAVE 2020 (Cleopatra Records)
Cleopatra Records presenteert The Unquiet Grave 2020 met 31 internationale postpunk-, goth-, industrial- en synthwaveartiesten uit de donkere scene. Cleopatra, de thuisbasis van The Goth Box, The Black Bible en vele andere bekende compilaties, begon in 1999 met The Unquiet Grave-serie als een manier om enkele van de nieuwere acts van over de hele wereld te laten horen. De serie werd vorig jaar pas gestart, ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van het label. The Unquiet Grave 2019 kreeg zo veel positieve respons, dat het leidde tot The Unquiet Grave 2020. Deze keer met tracks van o.a. Ships in the Night, A Cloud of Ravens, The Mystic Underground, I Ya Toyah, The Kentucky Vampires, Red This Ever en Shadow Assembly (het nevenproject van SonSombre), om er maar een paar te noemen.

Het album is exclusief digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More