Home nieuws Uitheems Geduister #110

Uitheems Geduister #110

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

We delen allemaal dezelfde sterren… en het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Sharone, Elle Noir, The Palace Of Tears, Strawberry Pills, Das Mörtal, Clouds Taste Satanic, Seraphic, Sculpture Club, Whispers In The Shadow, Morthem Vlade Art, Groovenom, NNHMN, Nine Inch Nails, Les Tétines Noires, Sombre Arcane en The Sea At Midnight.

SHARONE
Enkele weken geleden kregen we met Can We Pretend een eerste track te horen van Sharone’s aankomende album Morbid Illusion en daar voegt ze nu Fade Away aan toe. Met een hoopgevende boodschap van de darkrockartieste, krijgen we deze donker inspirerende track te horen. “In deze onzekere tijden kunnen we ons gemakkelijk ontmoedigd voelen. Gebruik dit liedje als een herinnering om je passies of doelen niet op te geven. Het is ook mijn eigen empowerment- lofzang. Het is een herinnering voor mezelf en elke andere artiest om nooit onze passie of visie op te geven. Wij twijfelen voortdurend aan onszelf als kunstenaars. Ik heb alle reden gekregen om te stoppen met muziek, maar het stroomt door mijn aderen, dus je zult me ​​nooit zien verdrinken.”

Fade Away brengt een alternatieve spirituele invulling. Prachtige vocals en heerlijke powerdrums begeleiden ons door de videoclip die een gewonde krijger toont die na haar overlijden de dood bestrijdt, gekweld door een boze kraai. Ze voelt zich hulpeloos en zwak. Tot haar donkere beschermengel komt en een zwaard met een spreuk van kracht achterlaat. Tegen het einde grijpt ze naar het zwaard, eindelijk in staat om weer op te staan ​​en haar strijd te voeren.

Morbid Illusion verschijnt op 28/5/2021 bij het label Devil Inside Records.

Facebook / Website

ELLE NOIR
Italiaanse gothic-zangeres Elle Noir, deelt in navolging van haar recente video The Day I Died, nu ook de titeltrack van haar aankomende ep Like A Doll. En dat is een nachtmerrie op verschillende vlakken.

Eerst is er het beeld van een meisje dat niet op het leven kan reageren, zich opsluit in haar donkere innerlijke wereld en zich omringt met dingen die haar geen pijn kunnen doen. “Maar diep van binnen vertelt het liedje over een traumatische situatie uit mijn jeugd, waar ik niet over praat, maar waar ik door de jaren heen dankzij muziek over heb kunnen uitweiden. Het is een van de redenen die me ertoe hebben aangezet te zingen, mijn stem en mijn liedjes te gebruiken om mijn demonen uit te drijven”, verklaart de zangeres.

De persoonlijke nachtmerrie van een zangeres verklankt en verbeeld. Auditief een angstaanjagende, maar mooie, duistere droom vol verwrongen emoties, die traag melancholische tristesse uitzingt.

Facebook / Website / Bandcamp

THE PALACE OF TEARS
Een nieuw geluid, want het darkwave-duo The Palace Of Tears heeft zijn debuutalbum Of Ruination onthuld. Sombere schoonheid en buitenaardse verleiding werden in 7 nummers gegoten, waarin we hypnotiserende elektronica, gelaagd gitaarwerk en zwoele stemmen horen. Spookachtig sensueel zetten Leah en Erick een atmosferische weelde neer met thema’s als liefde en dood en de zoektocht naar waarheid in een wereld vol verdriet en het verlangen naar verbinding. De diep theatrale stem van Leah, geeft zonder twijfel alle karakter aan het geluid.

Of Ruination is digitaal reeds beschikbaar en binnenkort verschijnt ook een gelimiteerde cd-editie.

Facebook / Instagram / Bandcamp

STRAWBERRY PILLS
Even meegluren vanuit Athene, want daar releaseden Valisa Odell en Antonis Konstantaras hun debuutalbum Murder To A Beat. Het darkwaveduo Strawberry Pills uit Athene brengt met dit debuutalbum hulde aan de voyeuristische fotografie van Bourdin. De openingstrack Voyeur, is dan ook een mysterieus, donker nummer met een bloedstollende tekst die een plaats delict verandert in een claustrofobische post-punknachtmerrie.

Terwijl de albumtitel verwijst naar Agatha Christie, is hun werk op Murder To A Beat gebaseerd op het dagelijkse leven in de stad Athene en de gewelddadige wendingen die liefde en romantiek kunnen meebrengen. De spanning en het sombere gevoel in Valisia’s diepe zang maken de soundtrack voor een film noir of een misdaadfilm af.

Murder to a Beat is digitaal, op zwarte en gekleurde vinyl verschenen bij het label Inner Ear Records.

Facebook

DAS MÖRTAL
Das Mörtal heeft een nieuw album uit: met Miami Beach Witches bewandelt de Canadese excentrieke producer Cristóbal Cortes opnieuw zijn eigen pad, door gothic te verweven in de machinerie van elektronische muziek. Verwacht zware synthklanken, pulserende beats en sombere zang in onheilspellende aanzwellende technobeats.

Miami Beach Witches is verschenen bij het label Lisbon Lux Records en is misschien wel iets voor fans van o.a. Gesaffelstein en Perturbator.

Facebook

CLOUDS TASTE SATANIC
De meer lugubere weg op? Dan hebben we Funeral For A Friend, de nieuwe single van de instrumentale psych doom metalband Clouds Taste Satanic uit New York (USA). En dat is één van de singles die verschijnt in de vierdelige reeks The Satanic Singles Series. Elke A- en B-kant van de singles, die telkens op 7” bij het label Kinda Like Music zullen verschijnen, zijn covers van deuntjes die een grote invloed hadden op de band. En die zijn niet altijd noodzakelijkerwijs afkomstig uit de metal- of doomgenres.

Funeral For A Friend – jaja, oorspronkelijk van Sir Elton John – laat hier alvast een sterke, doch vrij klassieke heavy metalsound horen. En op de B-kant vind je niets minder dan Also Sprach Zarathustra (Van Richard Strauss, bekend uit de film A Space Odyssey).

The Satanic Singles Series Vol.1 kan je alvast bestellen.

Facebook / Bandcamp

SERAPHIC
De vijfkoppige Australische band Seraphic brengt met een sterke frontfrouw melodische pianometal en heeft zijn nieuwe, tweede album Chrysalis net uit.

De typisch melodieën, krachtige vocals, opzwepende gitaarsolo’s en betoverende laagjes van Seraphic zijn aanwezig in de negen nummers. De complexiteit van de menselijke ervaring wordt in elk nummer onderzocht, elk met een zeer persoonlijk verhaal van triomf en tragedie, liefde en verlies, leven, dood en wedergeboorte. Een knappe symfonische metalrelease!

Chrysalis is in beperkte oplage verkrijgbaar in een mooie Butterfly box (cd, t-shirt, poster), maar ook digitaal en op cd.

Facebook / Bandcamp

TRUE FAITH
Een donker, zwaar beladen coldwave-juweeltje klinkt uit Boston (USA), met de single van True Faith. We krijgen met Waiting On The Wrong Time de eerste track te horen van hun aankomende album As Much Nothing As Possible, dat op 8/1/2021 verschijnt bij het label A La Carte Records en kan je nu reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

SCULPTURE CLUB
Nü wave van nu uit Salt Lake City (USA), want postpunktrio Sculpture Club heeft een nieuwe single uit. Een erg moderne, minimale sound met weemoedige zang en triggerende eigtiesritmes klinkt in Impatient, een track waar we ook Melody Maglione horen.

“Tightness, want, stress, discomfort, gluttony – impatience is sinful  – in nature – cant you see?”

Facebook / Bandcamp

WHISPERS IN THE SHADOW
“I’m here by my own free will…” en zo hoort het gefluister in de schaduw ook te zijn. Een heerlijke videoclip met een dansende (ja, ook heerlijke) Ashley Dayour bij het al even heerlijke nieuwe nummer Adrift van Whispers In The Shadow, zag net het zonlicht. Eentje met een sterke eigthies gitaarsound, Cure-iaanse baslijnen en karakteristieke synths. Teasing, uitdagend wild maar volledig beheerst, uiteraard!

“Ego, Ego let me in, I’m here by own free will.”

De videoclip van Adrift komt niet alleen, want het viert het net gelanceerde, tiende album Yesterday Is Forever, dus even genoeg verheerlijkt. Het album is digitaal en op cd verschenen bij het label Solar Lodge.

Facebook / Bandcamp / Merchandise / Solar Lodge

MORTHEM VLADE ART
From Paris with love… Maar deze keer spint duisternis zich met hartzeer rond de ziel. De verklanking daarvan geeft Morthem Vlade Art weer in zijn nummer Heartache. Etherische ritmes, met een knap synthetisch spinsel van toetsen én stem. Breed uitgesmeerde ellende in een prikkelend wervelende sound. En dat is maar één van de tracks van het pas verschenen album Afternoons, van het Franse duo Emmanuell D. en Gregg.

Afternoons is digitaal beschikbaar via Bandcamp en vanaf 16/11 ook op cd bij Infrastition.

Facebook / Bandcamp

GROOVENOM
Tegenwoordig brult, huilt, bloedt en schreeuwt de liefde. Diene Liebe draagt dat alles in zich mee. In een melodische metalsound laat Groovenom horen hoe moderne, toegankelijke metal kan klinken: stuwende gitaren, woeste drums en boos schreeuwende kreten. En er komt nog meer aan, want de Duitse band heeft een album in aantocht, met ‘de zwaarste liefdesliedjes aller tijden’, geeft de band zelf aan.

 “Mitten ins Herz is het hardste en tegelijkertijd meest pakkende Groovenom-album tot nu toe”, zegt frontman Mr. Sanz. “We hebben muzikaal een nieuw niveau bereikt in termen van heftigheid en brutaliteit, passend bij de nogal rauwe productie. Mitten Ins Herz gedijt op de vele interessante contrasten. Het album werd opgenomen midden in de coronapandemie en is dus trauma en therapie tegelijk voor de band. Naast uitzonderlijke bijdragen van gastvocalisten zoals Christoph Wieczorek, Neill Freiwald en Vanessa Katakalos, brengen we nog drie verrassende nummers. Het album beschrijft onderwerpen als verlangen, seks, hebzucht, verslaving en verlies op een uiterst bijtende en cynische manier. Een absoluut onversierde afrekening van de droom van ware liefde en tegelijkertijd onvoorwaardelijk verlangen ernaar. De teksten zwaaien tussen razende woede en hunkerend verdriet. Er zijn nog nooit liedjes over liefde en passie op zo’n slechte manier uitgevoerd!”

Mitten ins Herz verschijnt op 16/11 digitaal en op cd bij het label Out Of Line en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

NNHMN
Nieuws van het ijskoude syntwaveduo NNHMN (spreek gerust uit als NonHuman) uit Berlijn, want hun Deception Island 2 is uit! Dat betekent een nieuwe lading koude golven met gedreven beats en spookachtig verleidelijke vocals. Donker en dansbaar, dus!

De ep Deception Island 2 is digitaal en op tape verkrijgbaar, maar ook in erg beperkte oplage van 15 exemplaren een ‘editorial edition’ op 12” magenta vinyl, waarbij je foto’s in hoge resolutie van de band ontvangt en ‘extra stuff’.

Bandcamp / Facebook

NINE INCH NAILS
Ze hebben hun kunnen al meermaals bewezen en dat wordt ook bevestigd door Rock ’n Roll Hall Of Fames, waar ook de Nine Inch Nails een plekje krijgt. Voor die feestelijke gelegenheid bracht de band knappe merch in de reeks ‘Rock Hall 2020’ op de markt, die je via deze link kan bestellen.

Website / Facebook

LES TÉTINES NOIRES
Begin jaren tachtig werd de cultband Les Tétines Noires opgericht door enkele Franse punkbabies, opgevoed onder invloed van de beeldend kunstenaar Joël Hubaut. Donker, experimenteel, schandalig en ironisch, ontwikkelden ze hun unieke batcavestijl, met uitzinnige theatraliteit, neurotisch-psychologische rijmpjes, dadaïstische accenten en spookachtige muziek.

Ze waren een van de eerste bands om aan de andere kant van het IJzeren Gordijn te toeren. Hun concerten speelden zich af in surrealistische landschappen, beklemmende en absurde decors, waar gigantische botten, hangende kruiwagens en kwaadaardige poppen zich vermengden met dierenkostuums. De groep ontbond zich in 1997, maar nu is hun cd-box Anthomologies er, waarin je vier cd’s vindt met alle albums van de band, inclusief nooit eerder uitgegeven studio-opnames, demo’s, remixen en liveopnamen. Goed voor maar liefst 90 tracks en een boekje van 36 pagina’s.

De Anthomologies-box is verkrijgbaar in beperkte oplage, via deze link.

Facebook / Bandcamp

SOMBRE ARCANE
Uit diepdonkere kerkers kruipt het nieuwe geluid van dungeon synthband Sombre Arcane. Angstaanjagend donker, klinkt hun nieuwe song met video Ancestral Seat of the Barovian Scourge.

Shane Hall (Phranick) en Josh Pratt (Naginah) uit Massachusetts (USA) brachten in 2018 hun eerste demo uit. Een ritualistische sound van synths en strijkers sleurt je bombastisch mee de kerkers in, doordrongen van fantasy ambient en duistere folk.

Hun liveshows gaan gepaard met uitgebreide enscenering, met kostuums en video, zodat het publiek het gevoel krijgt dat ze in het raam van een alchemistenwerkplaats turen.

Deze single is een voorsmaakje van hun album Realm Of Song dat in de lente van 2021 zal verschijnen. Iets voor de fans van Mortiis en Dead Can Dance!

Facebook / Bandcamp

THE SEA AT MIDNIGHT
De melodische coldwaveband uit Los Angeles (USA), The Sea At Midnight, bracht ons reeds enkele knappe singles, maar heeft nu ook zijn zelfgetitelde debuutalbum uit. Iedere track is sterk genoeg om op zichzelf te bestaan, maar samen vormen ze een verhaal vol emotie, koud gevuld met laagjes van hoop.

Dit debuutalbum is digitaal beschikbaar via Bandcamp.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More