Home Grensverleggers Uitheems Geduister #1

Uitheems Geduister #1

by Nel Mertens

Bij Luminous Dash willen we vooral onze Belgische bands in the picture zetten, maar het zou een zonde zijn om jullie de buitenlandse goth- en newwavenieuwtjes te ontzeggen… Vandaar dat we jullie vanaf nu een wekelijkse portie ‘Uitheems Geduister’ bezorgen met weetjes uit de buitenlandse dark scene.

En omdat we graag wat rebels zijn, kozen we toch een Belgisch kunstenaar om deze buitenlandse rubriek te voorzien van een kunstwerk uit eigen land. Wesley Dewanckel is een grafisch kunstenaar uit Erpe die zijn voorliefde voor het duister in zijn artwork duidelijk voor zich laat spreken. Dank je Wesley, voor dit prachtige werk !

BAUHAUS

Dat Bauhaus 40 is, is geen nieuwtje, maar dit misschien wel: slechts zes weken nadat Bauhaus als band geboren werd (op 26/1/1979), trokken ze al een eerste keer de studio in voor de opname van Bela Lugosi’s Dead: een gothrocknummer dat nooit de hitlijsten haalde, maar jarenlang een mijlpaal was binnen het genre.
Sindsdien dook het nummer op als soundtrack in de horrorfilm The Hunger (1983, met David Bowie, Catherine Deneuve en Susan Sarandon), werd het gecoverd door Nine Inch Nails, Massive Attack, Nouvelle Vague, Chvrches en vele anderen, werd het gebruikt in Saturday Night Live’s skit “Goth Talk”en zagen we de band opduiken in Beavis & Butthead en South Park.
De 9 minuten durende originele studio-opname wordt op 23/11 door Leaving Records en Stones Throw Records op ep uitgebracht, ter gelegenheid van hun 40ste verjaardag.
Daarnaast vind je op The Bela Session ook het nummer Harry (een B-kantje uit 1982) en drie nooit eerder uitgegeven nummers: Some Faces, Bite My Hip en Boys.
De ep kan je nu al bestellen als digitaal album of op vinyl via Bandcamp of Stones Throw.

ALIEN SEX FIEND 

Ook het Britse batca-ve-instituut Alien Sex Fiend brengt na 8 jaar een nieuw album uit: Possessed (Cherry Red Records) komt op 9/11/2018 uit op cd en dubbel-lp. We durven vrij gerust uitkijken naar de gestoorde kwaliteit die we van hen gewend zijn: een zware dosis beats, gitaren die je boxen uiteenrukken, muterende synths en de lichtjes psychiatrisch klinkende stem van frontman Nik Fiend. Wij denken er alvast aan om de cd én de lp’s te bestellen, want beiden bieden enkele – verschillende – remixen door o.a. Vortex, The Beyond, Monster, Carrion, Depth Charged, Bomber en Elemental die wellicht de moeite zijn. In afwachting van teasers, een glimp van een nieuw nummer… die we nog nergens vinden, raadt de band het volgende aan: ‘be naughty in the meanwhile’ !

https://www.facebook.com/AlienSexFiendPage/

http://www.asf-13thmoon.demon.co.uk/

FAST CASUALTIES

De Zweedse elektroband Fatal Casualties komt soms verrassend uit de hoek. De twee mannen, die al sinds hun kindertijd met mekaar spelen, hadden geen idee dat ze vele jaren later samen muziek zouden maken. Eind jaren 80 waren ze een vijftal jaar actief. Vanaf 1991 lag de band stil en gingen ze elk hun eigen weg. Toen Stefan in 2010 een nieuwe track naar Ivan opstuurde, ging het muzikale balletje weer aan het rollen. We kennen hen vooral van experimentele elektronische beats, maar met hun nieuwe single Tankevurpa (met videoclip) gaan ze een erg rustige, donkere en mystieke toer op. 

EMPIRION

Een comeback die je zeker niet mag missen, is die van de techno/industrialband uit Essex  Empirion. Ze geven ons – na een tiental jaar radiostilte – nu een voorproefje van hun aankomende full album Resume: een ep met vier nummers op vinyl of zes nummers op cd (Dependent Records).I Am Electronic bezorgt je een verbrijzelende beattrance met een knap refrein dat ons onweerstaanbaar lijkt op de dansvloer. Red Noise gaat terug naar de industrial roots van de band en is doorweven van sterke vocals.


PROJECT PITCHFORK

Project Pitchfork heeft zijn nieuwe album Fragment klaar en levert het in een prachteditie af! Je kan het reeds bestellen en het wordt eind oktober uitgebracht. Het komt uit op een dubbelcd in een boek met hardbackcover van 80 pagina’s (Storming The Base): een cd met de tien nieuwe tracks van het album Fragment en een tweede met twee bonus songs en drie remixes door Peter Spilles zelf.
In het boek vind je foto’s, de teksten van alle nummers op Fragment, artwork,… hier en daar voorzien van metallic drukwerk. Deze oplage is beperkt tot 2000 exemplaren.

VNV NATION

Ook VNV Nation brengt nieuw werk uit: Noire is het nieuwe album, waarmee ze ook op tournee gaan. Aarzel dus niet om ook meteen tickets te bestellen voor hun passage in De Casino in Sint-Niklaas op 21 oktober.
De voorverkoop van het album (op dubbele lp) is reeds gestart en wordt begin november geleverd.

THE SOFT MOON

Wie niet echt iets nieuws brengt, is The Soft Moon. Maar ze brengen wel twee veelbelovende remix-cd’s van hun laatste album Criminal uit (aufnhame+ wiedergabe): Criminal Remixed VOL. 1 en Criminal Remixed VOL. 2.
Eén van de nummers mocht vandaag het licht al zien: de schitterende track Like A Father werd onder handen genomen door het Berlijnse duo Imperial Black Unit, dat er een donker EBM-juweeltje van maakte met een unieke mix van old school sounds en hun visie op  techno van de toekomst!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More