Home nieuwsSPOTIFY Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

We duiken het nieuwe jaar in, opnieuw met onze wekelijkse Luminous Belge lijst op woensdag! Onze lijst telde in 2021 260 Belgische songs van verschillende artiesten. Ook dit jaar zullen er op woensdag vijf nieuwkomers Luminous Belge vervoegen.

Deze week voorziet de lijst ons van frisse en tegelijk kwetsbare West-Vlaamse hiphop, diepfluisterende rauwe vocals, een stevig getint Brits indie randje, een funky sound en een vette originele song met strakke ritmes en oververhitte melodieën die het hele lichaam doen bewegen. Artiesten van dienst zijn Chillow, Soul XTraction, PINGPONGCLUB, Filthy Vince en Goldbearn.

Na Slapeloas, Beeld en Gin Zin krijgen we de vierde single Tis Tid van Chillows aankomend solo debuutalbum Pauze dat verwacht wordt medio 2022.

Achter de artiest Chillow gaat producer Chilo Derieuw uit Kuurne/Kortrijk schuil. Chillow stortte zich vlak voor de coronatijd op zijn eerste echte soloplaat. Voor het eerst in het West-Vlaams: fris en tegelijk kwetsbaar, waarin hij niets uit de weg lijkt te gaan.

Tis Tid is een nummer over een gebroken ouderrelatie die gepaard gaat met gemis, hoop, loslaten en moeilijke beslissingen nemen. Een nummer over zelf getrokken conclusies, groei en reflectie en wellicht het meest dichtsliggend en kwetsbare dat Chillow ooit bracht, met Babl Lemmens op de piano.

Een nieuw elektronisch project komt vanuit donkere hoeken de spotlights in gestapt. Soul XTraction is het DIY-project waarin Danny Van Loey zijn muzikale ziel blootlegt. En dat doet hij met zijn eerste track I Will Surrender To You.

De drums dragen de track, daarrond werd een interessant elektronisch plaatje gesponnen. Een donker diepe baslijn hult de track in een donkere sfeer, terwijl er ook heel wat trance- en ambient componenten opduiken, tot zelfs triphoppend bubbelende toetsen. Alles aaneengelijmd door de bepalende diepfluisterend rauwe vocalen door Van Loey, die een heel eigen stempel drukken.

In 2019 zagen we het sportieve viertal van PINGPONGCLUB voor het eerst aan het werk tijdens de West-Vlaamse finale van Sound Track in Brugge. Toen al was duidelijk dat de band geen eendagsvlieg zou blijven. Het geluid van de band wordt voor een groot stuk bepaald door de typerende, wat hese stem van frontman en liedjesschrijver Jonas Desmet. Samen met Lowie Clapéron, Jatse Behaeghe en Wouter Vandersyppe brengt hij een poppie repertoire met een stevig Brits getint indie randje.

De lijzige, wat slepende zang van Desmet is een beetje een ‘acquired taste’ die je, net als een goede rode wijn, moet leren appreciëren. Of dat was toch zo bij ons maar ondertussen zijn we helemaal mee!

De zes nummers op de ep werden live opgenomen tijdens een residentie in cultuurhuis Het Wilde Westen in Kortrijk en in de Dunk Studios in Zottegem. Robin Aerts, die we kennen als bassist van Het Zesde Metaal, nam de productie voor zijn rekening. Het resultaat is een vrij gestroomlijnd album met hier en daar wat kleine braampjes en af een toe een moment van herkenning zoals tijdens Close Your Eyes dat ons wat deed denken aan The Game van Das Pop.

De nieuwe single en de bijhorende videoclip van de Antwerpse slackers Filthy Vince begint met een fake news bericht van twee ontsnapte gevangenen. 

Vervolgens krijgen we een hilarische, semi-geanimeerde clip te zien waarbij deze onverschrokken gangsters zich door twee wannabee-undercover-rock-’n-roll-flikken laten verleiden tot een spannend spelletje Djenga met als harde valuta een pot overheerlijke augurken in ‘t zuur.

Uiteraard loopt dit voor hun niet goed af en worden ze gewelddadig overhandigd aan Captain Pickle. In tegenstelling tot de voorgaande rockende garage-singles horen we in dit nummer een meer funky sound, overgoten met een vette baslijn. Doch de rauwe opnames en de nog steeds scheurende gitaren, die ons doen denken aan de 90’s crossover bands Jason Rawhead en Chew a Bone, maken van deze song een korte maar krachtige en vooral grappige undercoveroperatie.   

Eerder dit jaar kregen we Goldbearns eerste ep Diversty te horen en we waren meteen enthousiast.

Goldbearn is het electro project van Christof La Grange. Kenmerkend voor Goldbearn zijn de gummibeertjes die hij gebruikt op de cover van zijn songs en visuals op sociale media. Het schattige gummibeertje maakt nu plaats voor een iets agressievere versie die past bij zijn nieuwe single Aggression Regression.

Aggression Regression heeft een vette, originele sound met strakke ritmes en oververhitte melodieën die het hele
lichaam doen bewegen. De perfecte schijf om alle vervelende gebeurtenissen van het afgelopen jaar van je af te dansen!

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More