Home nieuwsSPOTIFY Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Stampy beats, smeltende samenzang, een combinatie jazz en soul grooves en een selected refix. Het passeert allemaal de revue deze week in onze Luminous Belge. Artiesten van dienst zijn Butsenzeller, Kunde, Kingsblu, Keurslager Kurt en Mr. Autumn.

Wie de social media van Butsenzeller wat volgt, heeft zonder twijfel opgemerkt dat de covid-crisis deze creatieve duizendpoot hoegenaamd niet wist te vertragen, in tegendeel zelfs. The Covid Collabs, Scoundrels, The Wild Century, … het zijn maar enkele van de vele bands en projecten waar Boots de afgelopen maanden zijn tanden in zette. Naast al deze bands en projecten is Butsenzeller ook niet vies van een remix of twee, iets wat hij met Selected Refixes nog eens mooi in de kijker zet. Het staat als een paal boven water dat remixes maken geen sinecure is. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen originaliteit en respect voor het oorspronkelijke nummer. Wanneer we Selected Refixes beluisteren, merken we dat Butsenzeller wel degelijk het nodige fingerspitzengefühl heeft om de nummers op een correcte manier te herdenken, zoals Age of Unreason Part 2.

De wereld staat stil, maar de tijd tikt onverstoord verder, wat we ook doen (of net niet doen). Dat inzicht verkreeg Kunde toen hij aan zijn album Dandelion zat te sleutelen, terwijl ons land zich van lockdown naar lockdown sleepte. Kunde, die we kennen van Ndugu en van zijn solowerk, besloot Dandelion op de lange baan te schuiven en begon aan iets compleet nieuws en fris. Dat zou uitmonden in dit intrigerende album: Meanwhile. “De luisteraar is vrijer om muziek te interpreteren als er geen stem te horen is die je naar een bepaald gevoel leidt”, aldus Kunde. Het zijn de grooves en ritmes die het album voortstuwen, smakend naar het beste uit jazz, soul, funk en hiphop. Geen samples, maar allemaal opgenomen door Kunde zelf. IWISHIWAS, is een nachtelijke odyssee door een stad vol kronkelende straatjes, steunend op Kundes heerlijke pianoklanken die nog lang blijven nazinderen.

Kingsblu is het solo-project van Antwerpse singer-songwriter Raf Verhavert. Tijdens de lockdown greep hij terug naar zijn Teenage Engineering OP-1 portable synthesizer. Verhavert kreeg er terug een band mee, wat hem zin gaf om opnieuw muziek te maken. Hij schafte zich nog meer synthesizers aan en vorige maand bracht hij zijn debuutsingle It Trembles. Zijn tweede single Kintsugi gaat over Verhaverts beste vriend. Ondanks een zeer bewogen verleden, beïnvloedt deze vriend hem nog steeds op een positieve manier. Kintsugi is een Japanse kunstvorm, waarbij gebroken keramiek hersteld wordt met goud- of zilverkleurige lak. Het is dan ook een mooie metafoor om te benadrukken hoe zijn verleden niet weggestopt hoeft te worden, aangezien ze zijn persoonlijkheid net siert.

Zeno Van Moerkerke is in zijn vrije tijd dj en maakt ook electro onder de swingende naam Keurslager Kurt. Zelf noemt Zeno zijn muziek “electronic hardware jams and stampy beats”. Eind vorig jaar bracht deze slager zijn debuutplaat De Schaamte Voorbij uit, waarin hij tovert met samples van Nick Cave en ander fijne vleeswaren en daar nummers mee maakt die variëren van triphop tot drone-ambient. Volgende maand komt er al een nieuwe ep uit van Keurslager Kurt waar deze Towards The Sun de voorloper van is. Het is een meer dan zeven minuten durende track die ons doet denken aan de triphop hoogdagen, denk aan dj Shadow en Kruder & Dorfmeister. Zeno heeft er genoeg variatie in gebracht zodat we ons geen seconde vervelen in deze sublieme groovy track.

De half-Chileense Gentenaar Pieter Angel D’Haeseleer ken je misschien als muzikant bij de progrockband MakiMura, maar sinds kort ook van een soloproject, Mr. Autumn, waarmee hij zijn muzikale kant met zachtheid benadert. Hij maakt dromerige muziek, die je eigenlijk in elk seizoen beroert. Folky gitaren, sterke backing vocals, kleurrijke arrangementen en vooral veel zweverigheid. Que sfeer zit zijn werk ergens tussen dat van Fleetfoxes en Radiohead. “Ik ben er voor de mensen die zich willen afzonderen in een blokhut in de Ardennen met een grote voorraad thee en willen genieten van de rust en de mysterieuze sfeer van het dennenwoud”, geeft Mr. Autumn aan.

Hij laat zich graag omringen door de accordeon van Marieke D’Hose, de gitaar van Tom Van Heule en Bartas Boots op Altsax, terwijl Marie De Graeve, met haar fonkelende stem, samen met D’Haeseleer de lyrische boodschap van de nummers overbrengt. Na zijn single Watchtower, volgt nu ook het prachtige lied Red Kite, dat een folky bron van warmte is, met smeltende samenzang!

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More