Home nieuws OPINIE: Le ridicule ne tue pas… .

OPINIE: Le ridicule ne tue pas… .

by Wouter De Sutter

FEUER FREI AUF RAMMSTEIN

“Le ridicule ne tue pas” wordt wel eens gezegd. Meestal vergezeld van een diepe zucht. Best mogelijk maar te veel nonsens verzameld op één plek veroorzaakt ergernis. Veel ergernis. 

In zijn stuk Rammstein speelt met vuur (De Standaard, 09/07/2019) meent filosoof en ethicus Ignaas Devisch de wereld te moeten waarschuwen voor de luidruchtige Duitse band. Jawel. Dat we dat nog mogen meemaken. Zijn er dan geen belangrijker issues om een potje over te filosoferen? Armoede, fiscale fraude, plastic soep, kind- en andere soldaten… Dramatische thema’s te over.

Knipsel

Neen, Rammstein dus. Het gehele stuk van Devisch ademt kwalijke nazi-verdachtmakingen uit aan het adres van band. En impliciet ook aan het adres van de fans. Wie gaat er nu ook naar een concert van een ruige Duitse bende die backstage wel eens last zou kunnen hebben van een gestrekte rechterarm?

De verdachtmakingen en insinuaties die Devisch een artikel lang ventileert, zijn op weinig meer gebaseerd dan enkele vage indrukken. Waarschijnlijk verrijkt met enkele minuten gapen naar Youtube. Die kaas met gaten bleek voldoende voor een belerend en veroordelend stuk over een fenomeen dat de filosoof-in-zomermodus helemaal niet schijnt te kennen. Het is natuurlijk ook een manier om jezelf te kijk te zetten.

Het begint al met de aanhef van het artikel waarin de zeskoppige band gemakshalve het label ‘metal’ opgekleefd krijgt. Daar zullen veel metalheads tevreden mee zijn. Een echte metalband kan je Rammstein bezwaarlijk noemen. Vergelijk maar met de verzamelde werken van Iron Maiden, Slayer, Megadeth en andere grote namen uit het metalgenre. Je moet al potdoof zijn – of van slechte wil – om het verschil niet te (willen) horen. Industrial, industrial metal zo je wil, is lang niet hetzelfde als metal/heavy metal. Het gaat in alle geval om veel meer dan een subtiel verschil.

Vooraleer de band voluit nazisympathieën in de schoenen te schuiven wordt er, na wat onbestemd gerammel met Griekse wijsgeren en dito mythes, zowaar gejammerd over de milieuonvriendelijkheid van de pyrotechnische show die zich in het kielzog van de Rammstein-pletwals situeert.

Tja, die show is er inderdaad en hij mag spectaculair heten. Verbluffend zelfs. Er wordt mit Deutsche Gründlichkeit uitgebreid met vuur gespeeld. Ondergetekende kan ervan meespreken want al enkele keren aanwezig op de crime scene. Die werd iedere keer volkomen voldaan en zonder brandwonden verlaten.

Zaken als deze verdienen het om in een juist perspectief geplaatst te worden. Als er al iets milieuonvriendelijk is aan de Rammstein-concerten, dan is het veeleer de massa volk die er geheid op afkomt. Met de wagen. De concertgangers verplaatsen zich niet allemaal met trein of vouwfiets. De collectieve uitstoot van het ingezette wagenpark alleen al overtreft die van het vuurwerk met minstens factor 1