Home nieuws Creation 2023: Rosas danst wandelend de blues !

Creation 2023: Rosas danst wandelend de blues !

by Hendrik Hindrex

Tekst: Hendrik Hindrex

Dansgezelschap Rosas pakt uit met een wel heel bijzondere voorstelling.  Met Creation 2023 gaat Anne Teresa barones De Keersmaeker dansend op wandel naar de roots van de popmuziek.  

De Keersmaeker wist wel twee heel bijzondere namen voor het muzikale luik te strikken: de revelatie Meskerem Mees en de Godfather van de Belpop Jean-Marie Aerts staan in voor de muziek.  De muzikale uitvoerder is Carlos Garbin.

Meskerem Mees danst zelf ook mee.  Dat ze die vaardigheid beheerst wisten we nog niet, maar we geloven het graag.  Een helse zucht van opluchting alhier toen we vernamen dat de balletschoentjes en tutu ten huize van Jean-Marie Aerts netjes in het dressoir blijven.  

Voor een summiere omschrijving van de dansvoorstelling kunnen we terecht op de site van Rosas.  We onthouden vooral volgende wervende quote : “In Creatie 23 komen het wandelen als oerbeweging en de blues als muzikale oorsprong elkaar tegen. Choreografisch werkt De Keersmaeker altijd van het organisch openplooien van eenvoudig bewegingsmateriaal naar ruimtelijke en fysieke complexiteit, volgens de lijnen van de geometrie. Creatie 23 bespeelt het spanningsveld tussen samen stappen (‘marching together’) en ‘stepping out’ (eruit stappen), tussen het solitair-romantische ‘wandern’ en het politieke potentieel van een groep ongewapende mensen die samen stappen, het individuele en het collectieve, de lijn en de cirkel.“ 

Blues als inspiratie dus. Elders lezen we dat Mees opgegroeid is op muziek van Leadbelly, Mississippi John Hurt en Robert Johnson. Meer hebben we hier niet nodig om dansend naar het reservatieloket te wandelen.  

Voorstellingen in Brussel, Brugge en Wenen.

Info : www.rosas.be

Sneak Peek

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More