Home Belgisch BELGISCH ALFABET Z: Zyklome A

BELGISCH ALFABET Z: Zyklome A

by Jeroen De Weder

Zyklome A heeft de eer het Belgische muziekalfabet van Luminous Dash af te sluiten. No future! De legendarische hardcore/punkbank uit Bonheiden (of all places) werd begin jaren 80 opgericht en verwierf al snel een stevige aanhang in en rond het Antwerpse. Samen met hun bekendere tijdsgenoten The Kids, De Brassers en Red Zebra vormden ze in Vlaanderen een heuse postpunkscene waarbij punk gecombineerd werd met andere muziekstijlen zoals metal en cold wave. In 1984 bracht het punktrio het album Made In Belgium uit.

Heerlijke, retestrakke pokkeherrie die je bijna 40 jaar later nog steeds een keiharde kopstoot uitdeelt. In 30 minuten tijd worden er 16 snoeiharde nummers in ijltempo doorgeramd. Geen adempauze in de pogozone. Op de plaat staan haast uitsluitend Engelstalige songs, al zijn het net de twee Nederlandstalige nummers Te Laat en Als De Bommen Vallen die wellicht het bekendste werk zijn van de band.

Made In Belgium is een weerspiegeling van de toenmalige tijdsgeest en schetst een weinig fraai muzikaal wereldbeeld in het Koude Oorlog tijdperk. Maar had je iets anders verwacht, beste lezer? Woede, frustratie, angst, wanhoop, geweld en uitzichtloosheid zijn nu eenmaal de perfecte inspiratiebron voor deze nihilistische krachtmuziek.

Hoewel de band Made In Belgium was, maakte ze ook enige furore in het buitenland wat hen tot in Nederland, Duitsland en zelfs Zweden bracht. Helaas, deze Vlaamse cultband was slechts een kort leven beschoren want in 1985 split de Bonheidense punktrots.

In 1988 en 2016 deed de band enkele reünie-optredens maar een vervolg daaraan komt er helaas niet. Frontman Marc Verbeeck overleed in 2018 na een slepende ziekte. Als troost kunnen we gelukkig nog steeds genieten van hun fantastische, muzikale nalatenschap. En de intrigerende bandnaam met beginletter Z zorgt er 4 decennia na hun oprichting nog voor dat ze hier mooi staan te prijken als slotband van deze imposante lijst. Dank je wel, Luminous Dash!

Uitsmijter! Bandnaam Zyklome A komt van het zyklon B-gifgas, populair bij de nazi’s in Wereldoorlog 2. Zyklon werd Zyklome (omdat het beter bekte) en B werd A dat staat voor antifascisme, anarchisme. Zyklome A = anti zyklon B.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More