Home nieuws BELGISCH ALFABET B: BELGIAN ASOCIALITY

BELGISCH ALFABET B: BELGIAN ASOCIALITY

by Geert Mertens

Het moet ergens aan het einde van de jaren tachtig geweest zijn. We gingen bij een oudere neef op bezoek. “Hé psst, kom naar mijn kamer. Ik heb een nieuw groepje ontdekt. Iets met Belgium en Sociality…” De juiste naam kenden we op dat moment nog niet. Dat gefluister kwam door de teksten van het desbetreffende groepje. Die waren nogal wild. De katholieke oren van de ouders zouden in overdrive kunnen schieten.

© Marc Timmers

Op de kamer werd de BASF-cassette, waarop het kleinood gekopieerd stond, voorzichtig in het toestel gestoken. De volumeknop ergens halverwege. Van bij de eerste noten na de lang uitgerekte kreet “This is the Belgian Asociality” waren we mee. Alles wat we op dat moment in muziek zochten. En het ging alleen maar crescendo tot ergens halverwege de cassette. Waw! Volop headbangen en kamerpogo. In de herinnering werd zelfs het bed gesloopt maar die herinnering kan gekleurd zijn.

Ondertussen – we zijn meer dan dertig jaar later – bestaat de groep nog altijd. Wie had dat verwacht? En wat meer is: er komt een nieuwe plaat aan. Niet alleen een eigen schijf maar ook een coverplaat waarop het kruim van de hardere Belgische scène oude pareltjes onder handen neemt. Dat gaat van generatiegenoten als Funeral Dress, The Dirty Scums tot Fleddy Melculy, F.O.D. en Amörtisseur.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More