Dinsdag 10 maart. Het Brusselse muziekhuis AB loopt vol. Vol met muziekliefhebbers, niets vermoedend dat dit wellicht één van de laatste liveoptredens zou zijn dat ze dit jaar mee maakten.
Maandag 3 augustus. De coronacrisis woedt al enkele maanden. Enkele maanden terug kwamen vele onderdelen van het leven abrupt tot stilstand. En al zeker voor de evenementensector. Ook de bruisende werking van AB werd getroffen in het hart, dat stilaan leeg bloedt. De coronamaatregelen rond cultuur met capaciteitsinperking en het wegvallen van internationale tournees, dwingen AB zijn werking aan te passen.
AB zet uit noodzaak de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers stop. Dit houdt dit dat vele stagehands, security medewerkers, horecapersoneel, backstage catering medewerkers, freelance technici, externe schoonmaakploeg, … hun professionele link met de dagelijkse werking van AB verliezen. Concreet gaat het over 30 voltijdsequivalenten. Voor die grote groep medewerkers ziet de toekomst binnen de sector er erg somber uit.
“De gezondheid en de veiligheid van artiesten, crew en de vele AB bezoekers is voor iedereen binnen AB prioriteit nummer één. AB wil ten volle haar verantwoordelijkheid opnemen om samen het virus een halt toe te roepen. In samenwerking met het oKo (overleg kunstenorganisaties) dat in nauw contact staat met de GEES en het kabinet Cultuur werd ook door AB een draaiboek uitgewerkt. AB doet er alles aan om te voldoen aan de maatregelen die in deze richtlijnen werden opgenomen. Het geeft dan ook een wrange smaak wanneer wij zien dat onze sector keer op keer blijft incasseren en andere bedrijfstakken (zoals bv. de luchtvaart) ondanks dezelfde gezondheidsrisico’s wél vrij mogen opstarten zonder rekening te moeten houden met de social distancing (1,5 meter).”
In deze crisis heeft de volledige cultuursector behoefte aan een helder perspectief om opnieuw te kunnen opstarten. Helaas zijn de vooruitzichten alles behalve hoopgevend en vreest iedereen binnen AB dat een echte relance (in de meest optimistische prognose) pas mogelijk zal zijn in de zomer van 2021. Dit werd ook recent nog bevestigd op een hoorzitting in het Vlaams parlement over de evaluatie van het coronabeleid.
Hoe kan je AB nu steunen? Door LIVE2020 te steunen, het solidariteitsfonds voor de Belgische livemuziek zorgt er voor dat er concerten kunnen georganiseerd worden, ook al zijn ze niet winstgevend. Ongeacht de steunmaatregelen van de verschillende overheden is dit fonds van levensbelang voor het voortbestaan van onze sector.
“Het is écht belangrijk dat onze artiesten kunnen blijven spelen en dat we het AB publiek blijvend kunnen laten proeven van nieuwe muziek.” Steunen kan je via AB met de aankoop van een AB-mondmasker (€10), of via een vrije bijdrage bij je ticketaankoop.