Home Belgisch THE GERMANS Sint-Niklaas, De Nest (27/04/2018)

THE GERMANS Sint-Niklaas, De Nest (27/04/2018)

by Wout Meganck

The Germans zijn uit Gent en bestaan al van 2002. De groep bestaat uit zanger Jakob Ampe, de broers Lennert en Timothy Jacobs (drums/bas), Vincent Cauwels (gitaar) en Boris Zeebroek (bongo en synths).

Ze brachten al enkele albums uit en die klinken telkens heel verschillend, maar zijn tegelijk herkenbaar. De rode draad is het experiment, zo lijkt het toch. Hun muziek is een soort avant-garde noisy rock met allerlei invloeden. Duidelijk dat dit geen muziek is voor een breed publiek. Live waren ze al te zien op festivals zoals Rock Herk (2016), Gent Jazz (2016) en op Pukkelop (2015).

We zagen ze aan het werk op een try-out in Sint-Niklaas. Normaal zouden ze om tien uur starten, maar de voorbereiding duurde langer omdat de band er nog niet uit was wie precies waar zou moeten staan op het podium. Zanger Jakob Ampe vertrouwde ons toe dat de routine er nog niet was met dat nieuwe werk en dat we dat ook zouden merken aan het samenspel. Deze optredens dienen als voorbereiding op nieuwe liveshows, maar ook voor opnames van dat nieuwe werk. Uiteindelijk begonnen ze er aan omstreeks elf nadat het handvol getrouwen dichter bij het podium was te komen staan. Het licht ging uit en de rook aan.  Het totaalbeeld was een bizarre beleving. Het leek alsof elk bandlid in zijn isolement aan het experimenteren was met instrumenten en knopjes. Er leek helemaal geen interactie te zijn tussen de bandleden, maar tegelijk bleek alles ook samen te horen.

Boven Lennerts drums hingen twee grote spots  die van links naar rechts zwierden. De sfeer was direct die van een donkere droomwereld. Welkom in ‘german style’. Discobeats, bongo’s, gitaar salvo’s met speciale effecten, drums, basgeluiden, veel vreemde geluiden en vervormde zanglijnen.

Jakob leek te dansen op een ander ritme dan dat wat de band aangaf. Hun muziek is nooit een hapklare brok, maar het nieuwe werk klonk niet direct als vertrouwd. Pas nadat er meer ritme in de songs kwam, waren we in staat om ons mee laten drijven in de muziek.  Het publiek reageerde aanvankelijk heel voorzichtig, maar naarmate de ritmes sneller gingen zelfs de meest gereserveerden lichtjes aan het wiegen.

Wij kijken nu al uit naar die nieuwe plaat, al zal die ongetwijfeld wel meer dan één luisterbeurt nodig hebben !

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More