Home Live THE ANALOGUES Maastricht (22/04/2022)

THE ANALOGUES Maastricht (22/04/2022)

by Jos Buersens

Je kan er de straat wel mee plaveien met de coverbands. De keren dat wij Alive van Pearl Jam hebben mee gekweeld met een zanger die wel knikkers in zijn mond leek te hebben, kunnen we al niet meer tellen. Doorgaans een recept voor een leuke avond maar zelden memorabel. En dan is er de ander kant van het spectrum aan coverbands. Bands die zonder kapsones maar uit liefde voor de muziek de songs de eer die ze verdienen willen aandoen.

De Nederlandse The Analogues rekenen we dan ook zeer graag tot dat deel van het spectrum. The Analogues stelden zich 8 jaar geleden als doel om elk album van The Beatles live te spelen dat nooit de buitenkant van een studio zag. Zo passeerden: Revolver, The Magical Mystery Tour, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en The White Album in de loop der jaren al de revue. Ongeveer twee jaar geleden was de band volledig klaar om te starten met hun ode aan Abbey Road maar dat kon, om welbekende redenen, helaas niet plaatsvinden.

Onlangs ging de langverwachte tournee dan toch eindelijk van start en op 21 april tekenden wij van Luminous Dash in Maastricht present. Wij waren erbij en werden volledig platgeslagen door het optreden. De nummers waren niet gewoon correct gespeeld ze werden naar het niveau van The Beatles getild. Elke denkbare nuance die je op Abbey Road hoort, werd live door The Analogues gebracht.

Het aambeeld geluid op Maxwell’s Silver Hammer, vraag je? Jawel hoor, de heren hadden gewoon een aambeeld en een hamer bij. Dat ene geluid dat op Strawberry Fields gemaakt werd met behulp van de Swarmandal, zeg je? Ja hoor dat hadden de heren gewoon bij. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. In het eerste deel van de voorstelling raasden The Analogues door Abbey Road alsof het niets leek. Nummer na nummer werd uit de vintage instrumenten geknald in combinatie met prachtige harmonische zang en het enige wat wij konden doen, was met open mond aanschouwen hoe het allemaal voor onze ogen gebeurde.

In het tweede deel brachten The Analogues nog een hele resem nummers uit de andere The Beatles albums waar ze voorheen al mee toerden. Het hoogtepunt van het tweede deel was zonder meer A Day In The Life. De manier waarop ze dat brachten in combinatie met de blazers en strijkers was gewoon te indrukwekkend voor woorden.

En dan, 36 nummers later was het alweer voorbij. Zoals gezegd, is The Analogues een coverband noemen de band absoluut oneer aandoen. Ze spelen albums die The Beatles nooit eerder live brachten en willen de auditieve perfectie bijna dwangmatig benaderen terwijl ze daar mee bezig zijn. Verder is het ook mooi om de nummers eens live te zien zoals The Beatles het bedoeld hadden. Het zijn sowieso stuk voor stuk schitterende songs maar als je ze live ziet is het toch een openbaring om te zien hoeveel nuance er in de meest simpele nummers zit.

The Beatles en bij uitbreiding The Analogues laten de nummers zo makkelijk lijken terwijl ze steeds enorm complex zijn en dat is een ware kunst.

De voorstelling van Abbey Road trekt nog een tijdje doorheen Nederland, Frankrijk, Duitsland en ook in België houden The Analogues tenslotte nog één keer halt. Voor meer informatie en tickets verwijzen we je dan ook graag naar de onderstaande links.

THE ANALOGUES: WEBSITE FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More