Home Live METEOR MUSIK Genk, Cosmodrome (10/06/2023)

METEOR MUSIK Genk, Cosmodrome (10/06/2023)

by Jos Buersens

Afgelopen zaterdag zag Eon, het nieuwe album van Meteor Musik, het levenslicht. Eon werd gereleaset op Mutropia van Micha Volders. Voor hun nieuwste release, waarvan wij jou de recensie nog verschuldigd zijn, besloot Meteor Musik de muziekervaring naar een nieuw niveau te brengen en ontwikkelden ze een 360 audiovisuele ‘immersive experience’ die ze live zouden brengen in planetaria.

Afgelopen zaterdag brachten de heren van Meteor Musik hun ‘immersive experience’ naar de Cosmodrome in Genk en hoewel dat in ons geval betekende dat we een autorit van één uur moesten ondergaan om daar te geraken, was er geen haar op ons hoofd dat eraan dacht om hiervoor te passen.

We waren dan ook netjes op tijd ter plaatse, helaas gold dat ook voor het tergend warme weer. Je herinnert je ongetwijfeld wel de scène in Lord Of The Rings waarin Gollem, glimlachend, met de ring ter hand in de lava stort. Nu, we zullen niet zeggen dat het in de Cosmodrome zo warm was als in Mount Doom, maar we vermoeden dat het aardig in de buurt kwam. Desondanks was, net als bij de onfortuinlijke Gollem, onze brede, gelukzalige glimlach er niet minder om.

Kort nadat we ons in onze ligzetel geïnstalleerd hadden, startte de ‘immersive experience’ van Meteor Musik en die was, vanaf minuut één, waanzinnig. Projecties met beelden van de hand van Bart Winckers aka Jaak De Digitale vulden de koepel van het planetarium terwijl Micha Volders, Tim Geelen en Joeri Wijnants vooraan in het duister de beelden van muziek voorzagen.

Het verhaal van Eon draait rond een kosmonaut, vertolkt door Dirk Hendrikx, die zijn schip verlaat en hierdoor, gehuld in enkel zijn ruimtepak, in de eindeloosheid van de ruimte belandt. Ondanks dat de voorstelling nagenoeg geen woorden bevat, is de thematiek overduidelijk.

Meteor Musik leek ons een inkijk te willen bieden in het psyche van de kosmonaut in al zijn menselijkheid, kwetsbaarheid en onbeduidendheid in het onmetelijke heelal. We hadden ook de indruk dat Meteor Musik niet te expliciet wou zijn in hun boodschap en dat de aanwezigen zelf aangespoord werden de beelden en muziek te interpreteren en er hun eigen verhaal van te maken. Door het concept had je als toeschouwer ook het idee dat je deel werd van de voorstelling, wat meteen ook één van de sterktes was van de immersieve ervaring.

Doorheen de voorstelling, die ongeveer een uur duurde, werd er zowel visueel als auditief gespeeld met textuur en emotie en voelden we hoe deze twee disciplines elkaar vonden en versterkten. De kwaliteit van de voorstelling was dan ook van dermate hoge kwaliteit dat het concept wel rechtstreeks uit één of andere Amerikaanse filmstudio leek te komen, maar niets was minder waar. De kwaliteit die we afgelopen zaterdag zagen, was van Belgische makelij en tartte, en dit zeggen we echt zonder overdrijven, alle verbeelding.

Superlatieven schieten tekort voor de immersive experience waar Meteor Musik afgelopen zaterdag Genk aandeed ter promotie van hun nieuwste plaat Eon.

Hieronder hebben we je alvast van de nodige links voorzien om Meteor Musik op de voet te volgen en je van de aanschaf van één van de 200 prachtige vinyls van Eon te verzekeren.

Eon, superlatieven schieten tekort!

METEOR MUSIK: FACEBOOK BANDCAMP INSTAGRAM
MUTROPIA: FACEBOOK BANDCAMP INSTAGRAM TWITTER WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More