Home Live KOSMO SOUND + TUKAN Gent, Ha Concerts (08/12/2022)

KOSMO SOUND + TUKAN Gent, Ha Concerts (08/12/2022)

by Bart Verlent

Is het jazz, dub of electro? Nee, het is Kosmo Sound, een Gents sextet dat dub, jazz en electro samensmelt tot één origineel dansbaar geheel en daar af en toe wat Oosterse klanken en spacey geluidseffecten aan toevoegt. In 2020 verscheen hun debuutalbum Antenna waarvoor dublegendes Daniel Boyle en Alpha & Omega hun singles in de mixer staken en waarmee ze het voorprogramma van Adrian Sherwood mochten verzorgen.

© Kosmo Sound

Nog maar net hebben ze hun tweede langspeler Fruit Of The Void afgeleverd. Een zalige plaat waarop ze nog verder experimenteerden met hun geluid waardoor het nog breder en dansbaarder klinkt dan zijn voorganger. We waren super benieuwd of dat live ook voor vuurwerk ging zorgen en dus zakten we af naar de vernieuwde Handelsbeurs, die werd omgedoopt naar Ha Concerts, waar Kosmo Sound de nieuwe plaat live kwam voorstellen.

Het Brusselse viertal Tukan mocht de avond openen. Andrea Pesare, Samuel Marie, Nathan Van Brande en Tommaso Patrix laten zich beïnvloeden door bands als Tortoise, BadBadNotGood en Lone. Ze maken composities die zweven tussen electro en jazz, met een percussieve sound en een onstuimige groove. Met een analoge aanpak neemt dit viertal de codes van de elektronische muziek over en zouden ze zo een krachtige live-set brengen.

Het begrip “krachtig” is bij Tukan evenwel een understatement. De heren pakten de volledige zaal in vanaf de eerste noten met een mega strakke sound waarin gedreven breakbeats afgewisseld werden met stevige technobeats. Samuel Marie is werkelijk een virtuoos keyboard speler die magische geluiden de zaal insmeet, Andrea Pesare vulde die perfect aan met zijn gitaar (ook al klonk die door de lading effecten niet altijd als een gitaar) terwijl bassist Van Brande en drummer Patrix één van de strakste ritmesecties zijn van ons land. Live kwam er nergens een laptop aan te pas wat op zich al uniek is als je zo’n verbluffende sound hebt.

Tukan kwam het debuutalbum Atoll voorstellen dat vorige maand verscheen, als de plaat even indrukwekkend is als hun live optreden in Gent dan is het een hele straf album. Het viertal goochelde met aanstekelijke catchy geluiden en opzwepende beats. We zouden het kunnen vergelijken met de gedrevenheid van Goose gecombineerd met de originaliteit van hun stadsgenoten van Echt! De hele set klonk enorm dansbaar en de zaal veranderde dan ook in een mum tijd in een kleine ravetempel. Af en toe zorgde de band voor een rustpunt met zweverige composities met af en toe een jazzy vibe maar in het algemeen was de muziek van dit viertal voer voor de dansvloer. We denken dat Kosmo Sound geen betere opwarmer kon vinden voor hun optreden want in de zaal was het kookpunt al bijna bereikt terwijl het buiten aan het vriezen was.

Toen de heren van Kosmo Sound hun set openden met Amethist (tevens het openingsnummer van het nieuwe album) kreeg het sextet het volledige publiek aan het dansen met hun overweldigend aanstekelijk geluid. Wat we op hun albums horen is al vrij indrukwekkend maar live klink het nog intenser. De muzikanten gaan daarbij altijd uit van een soort van “vraag en antwoord spel” terwijl de ritmesectie een strakke groovy laag legde waarop Ambroos De Schepper loos kon gaan met zijn sax. Af en toe fleurden ze boel op met gedreven percussie terwijl gitaristen Edmund Lauret en Cyriel Vandenabeele afwisselend de songs voorzagen van knappe solo’s.

Het viel ons op dat live de nieuwe songs nog meer dubby klinken dan in de studioversies maar er vlogen ook wat kraut en Oosterse invloeden de zaal in, die maakten het allemaal nog avontuurlijker. Kosmo Sound klonk net zo strak als de heren van Tukan al zijn hun songs net iets gemoedelijker. De band is zo goed op elkaar ingespeeld dat we een perfecte sound kregen die heel uniek klonkt.

Natuurlijk bestond de setlist voornamelijk uit songs van Fruit Of The Void maar er was ook plaats voor een paar oudjes uit Antenna. Zoals het enorm aanstekelijke Aunt Sister Lydia en het onweerstaanbare Teddy Dub. uiteraard mocht ook het gedreven Furious niet ontbreken. Deze track dateert al van 2020 maar verscheen dit jaar op vinyl 7” met op de b-kant een geweldige mix van het nummer door drummer Marius Couvreur.

Tukan stak Ha Concerts in vuur en vlam, terwijl Kosmo Sound er een tropisch dubparty van maakte die iedereen in beweging zette. Wat een geweldige avond. Wie Kosmo Sound nog in ons land aan het werk wil zien, zal moeten wachten tot volgend jaar. De heren trekken de komende weken naar Duitsland voor een mini-tournee.

Op 18 maart staan ze in de Muziekclub N9 in Eeklo. Wie er in Gent niet bij was krijgt dus zeker een herkansing om deze topband aan het werk te zien.

FACEBOOK – TUKAN

FACEBOOK – KOSMO SOUND

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More