Home Belgisch JAZZ MANOUCHE TRIO Mechelen, Predikheerlijke Zomer/ Jazzzolder (08/07/2022)

JAZZ MANOUCHE TRIO Mechelen, Predikheerlijke Zomer/ Jazzzolder (08/07/2022)

by Mark Van Mullem

De 24ste verjaardag van Jazzzolder Mechelen zal ons nog lang heugen. Vrijdagavond 8 juli, was het Jazz Manouche Quartet uitgenodigd op de sfeervolle binnenplaats van Het Predikheren, binnen de programmatie van Predikheerlijke Zomer én dus ook op de verjaardag van de Jazzzolder. En laat dat ook de geboortedag zijn van jazzzolder-oprichter en bezieler Lejo Vanhaelen. Dubbel feest dus! Door de ziekte van violist Joachim Lannello werd het kwartet dan wel gereduceerd tot Jazz Manouche Trio, het aanstekelijke spelplezier en de inspirerende virtuositeit waren er niet minder om.

foto: Mark Van Mullem

Klarinettist Jean-Frannçois Foliez, gitarist Nicolas La Placa en contrabassist Nicolas Puma toverden hemelse klanken uit hun instrumenten die zomerse vrijdagavond in Mechelen. Frivool, opgewekt, soms meeslepend en ingetogen. Het trio nam ons mee op een bijzonder aangename muzikale reis, met de geest van de grote Django Rheinhardt ook prominent aanwezig, soms exotisch, soms wat dichter bij huis, met deemoedige klanken, dan weer volop badend in swingende feelgood vibes.

Vraag ons niet om een setlist, de nummers werden ook niet geduid, het was volop spelen en genieten, maar weet dat een prachtige uitvoering van Sheik Of Araby in de set zat en dat het een vol uur muzikaal smullen was. Die heldere wonderlijke noten die Folliez uit de klarinet perste, dat subtiele gitaarspel van La Placa, die denderende basklanken die uit Puma’s contrabas kwamen. Een woord: prachtig!

foto: Erwin Van Rillaer


Hoe composities haast aarzelend en meanderend op gang kwamen om vervolgens uit te monden in een groot feest van muzikaliteit, steeds weer. De gretige goesting, spelplezier en virtuositeit spatte er vanaf. Jigs, ballades, uptempo, midtempo, slepend… steeds weer magische klanken. Genieten! Dat het trio na afloop een staande ovatie kreeg en zo tot een bisronde verleid kon worden, wekt dan ook geen verbazing na zoveel schoonheid.

foto: Erwin Van Rillaer

Foliez, La Placa en Puma besloten met nog één fraaie fantastische en beklijvende compositie, ingeleid door een welgemeend Happy Birthday, en dat was duidelijk aan het adres van beide jarigen die avond.

Ook Luminous Dash wenst beide jarigen het allerbeste toe!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More