Home Belgisch FRAGMENT & THE ULTIMATE DREAMERS Gent, The Crossover (09/12/2023)

FRAGMENT & THE ULTIMATE DREAMERS Gent, The Crossover (09/12/2023)

by Wouter De Sutter

Een dik jaar geleden – oktober 2022 – deelde Fragment het podium met The Mudgang in The Crossover. Muzikale hang-out in een uithoek van de Gentse Kanaalzone. De eerste kennismaking op de unieke locatie die Langerbrugge-eiland is, smaakte duidelijk naar meer. En daar kwam afgelopen zaterdag bijgevolg een replay van. Deze keer als hoofdact, met The Ultimate Dreamers als support.

The Ultimate Dreamers, thuisbasis: de hoofdstad, beet de spits af met een eigenzinnige mix van cold wave en dromerige poprock. Het allereerste Gentse optreden van de vierkoppige band kwam maar moeilijk op gang door de technische problemen die manifest de kop kwamen opsteken net na het eerste nummer. En niet meteen van wijken wilden weten. Shit happens.

THE ULTIMATE DREAMERS © Wouter De Sutter

Weinig evident om al hortend en stotend, omsingeld door feedback, in de goeie mood te komen. Maar de Brusselaars met ontzettend veel kilometers op de teller, eerste teken van leven in 1986 (!), krabbelden uiteindelijk toch recht. De band bracht vooral songs van Echoing Reverie, de langspeler die begin dit jaar werd uitgegeven, maar had met Kids Alone ook een nieuw nummer mee. Bedoeld voor de volgend jaar te verschijnen plaat. Eveneens op de playlist: de oldie Japanese Death. Met veel flair gebracht. Lovesong, origineel van The Cure, mocht opdraven als cover en afsluiter van dienst. Beleefdheidsapplaus na de feiten voor een show met hindernissen. Volgende keer anders en beter.

Geen technische problemen voor Fragment dat voor de laatste bandshow van 2023 bijzonder krachtig uit de startblokken schoot. Een vonken-en-vuur versie van In The End opende de debatten. Een retestrakke song, gewoonweg gemaakt om een show mee te starten. De titel ten spijt inderdaad. Een snelle start waarna Blown Away volgde, verdergaand op hetzelfde furieuze elan. Iedereen meteen bij de keel gegrepen om niet meer te lossen in het daaropvolgende uur.

In de opbouw van de liveset opteert Fragment hoe langer hoe meer voor de formule van twee tot drie maal fors vooruit om dan even op adem te komen met één of twee downtempo nummers. Zo ook dus zaterdagavond in The Crossover waar het delicate tweeluik Scared en Slow Kill net na de blitzstart werd geposteerd. Of Lighthouses en Gone na de zalige herrie die Fake Merit en Ghosts in huis hebben.

Drie maal gitaargeweld en georganiseerde schuimbekkerij voor de break met inzet van Riot, Meanwhile en het grimmige kortverhaal dat Warzone is. Grimmig maar niet zonder het knullige eighties one hit wonder Bucks Fizz te namedroppen. Er mag al eens gelachen worden in tijden van wapengekletter en populistische idioterieën.

FRAGMENT © Wouter De Sutter

Twee toegiften aan het eind voor een enthousiast publiek. Eén cover, Wide Open Road (The Triffids), en het wild knetterende koninginnenstuk uit het eigen repertoire Failure/Crash Dance waarbij frontman Scheire het publiek opzocht. En vond. Einde van een geslaagde concertavond die volledig hernomen wordt op 10 februari in Brussel, in L’Os De Moelle. Naar het schijnt het oudste cabaret van la capitale.

Volledige herneming betekent zoveel als dezelfde bands op het podium en – zoals we na de shows vernamen – in net dezelfde volgorde. En zelfs aan net dezelfde prijs want de tickets worden eens te meer aangeboden voor het ronder dan ronde bedrag van 10EUR. Liefhebbers van de betere postpunk daarheen!

Ticket link

© Wouter De Sutter

Meer info: Fragment FB The Ultimate Dreamers FB

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More