Home LiveFoto's SPLIT SYSTEM (AUS) + DANI COSMIC Ⓐ The Pit’s, Kortrijk (04/08/2023)

SPLIT SYSTEM (AUS) + DANI COSMIC Ⓐ The Pit’s, Kortrijk (04/08/2023)

by Patrick Bruneel

Tekst: Patrick Bruneel
Foto’s: Bart Marescaux

Een voorprogramma vinden voor het Australische Split System was niet zo evident. De kandidaten hadden ofwel nog maar kort geleden op het Pit’spodium staan blinken, of ze waren op vakantie, of ze hadden geen zin of ze durfden niet.

Dan maar eens iets compleet tegendraads programmeren om de felle Aussie-punk van weerwerk te bieden. En zo geschiedde met Dani Cosmic, een éénvrouwselectropunkact die voor niets terugschrikt en dus ook niet om voor een bende in punkrock geïnteresseerden haar show op te voeren.

Gewoon te voet van het station (ze kwam met de trein recht uit Brussel) zette ze haar spullen klaar. Voorgeprogrammeerde beats waarop ze in het Frans haar teksten zong. In het Frans, dus we begrepen er weinig van en dat wist ze zelf ook wel. Niet dat het haar tegenhield om housy en electrobeats de ruimte in te knallen. Lef had ze zeker, ook toen een deel van het publiek het gewoon afbolde naar buiten omdat het helemaal hun ding niet was.

Ze trok er zich geen merde van aan. Alsmaar meer mensen slaagden er uiteindelijk toch in om in haar verhaal te komen en een aantal begon zelfs te dansen. Na een goed kwartier waren we het zelf ietwat beu, maar gezien de aanwezigheid van onze jongste konden we niet anders dan de set uitkijken want hij wilde de show wel helemaal zien. En onze fotograaf? Die schreef: “De trashy electro / techno deuntjes konden me wel bekoren. Gebracht met veel bravoure en er zich niets van aantrekkend dat het niet echt aansloot bij de groep die erna kwam.”

De tijd vergleed en uurwerken werden bovengehaald. Ze mocht er stilaan mee ophouden, zodat Split System nog tijd genoeg zou hebben om hun set af te werken. Soundcheck hoefde niet meer. Alles stond al klaar want Dani Cosmic had alleen een microfoon nodig en haar beatmachientje.

Met leden uit meer en minder gerenommeerde bands als Jackson Reid Briggs & The Heaters, Stiff Richards, Speed Week en No Zu wist elke rechtgeaarde Pit’sganger dat dit opnieuw een Aussie-feestje zou worden zoals er deze keer al een paar keer zijn geweest.

Waar tijdens de set van de Brusselse jongedame de boel nog niet helemaal volgepakt zat was dit van zodra Split System eraan zou beginnen wel andere koek. Het bordje sold out werd weer maar eens opgeduikeld en onze fotograaf, onze jongste en ondergetekende gingen dan maar achter de toog een plaatsje innemen want er was geen doorkomen meer aan.

Één minuut en het publiek was vertrokken en mee, zelfs al kwam de set van het kwintet maar traag op gang. Eenmaal zanger Jackson Reid Briggs een paar keer het publiek was ingeduikeld, zat de sfeer er wel goed in. Toen een behoorlijk aangeschoten man ietwat vervelend deed kroop Briggs gewoon op zijn schouders om een toerke te doen. Animo en een bierdouche werden zijn deel. De biergooiers werden met een uitermate boze blik beantwoord door onze jongste waarna een aantal een met water gevuld flesje kregen overhandigd om anderen mee te bekliederen.

Genieten was de boodschap, zelfs al was de band op zich niet zo speciaal. Zeker in de tweede helft van de set ging de band als een razende door de nummers. Tijdsdruk natuurlijk, want Dani Cosmic had een deel van hun speeltijd ingepikt. Straks eens luisteren naar hun lp van eind vorig jaar, Vol. 1.

Dani Cosmic: FacebookInstagram
Spit System: BandcampInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More