Home LiveFoto's SIGNAAL Brugge (15 & 16/12/2023)

SIGNAAL Brugge (15 & 16/12/2023)

by Johan Vanparys

Het project SIGNAAL, georganiseerd door de jeugdwerking van Brugge, is een acht dagen durend evenement met radio-uitzendingen, kraampjes, reportages en optredens. De opbrengst van dit initiatief wordt gelijk verdeeld: de helft gaat naar De Warmste Week, een liefdadigheidsinitiatief, en de andere helft wordt gedoneerd aan een jeugdproject in Ebolowa, Kameroen. Het doel is om zowel lokaal als internationaal impact te maken door steun te bieden aan zowel gemeenschappen dichtbij als ver weg.

Op vrijdag stond een bijzonder optreden gepland tijdens het evenement, met niemand minder dan Ricky Bekstok, het fonkelnieuwe alter ego van Mathias Grymonprez, een bekend lid van de excentrieke Brugse punkband Barno Koevoet & the Duijmschpijkers.

Ricky Bekstok bracht een unieke mix van techno, hiphop, punk en kermismuziek samen in een bruisende en overweldigende ervaring. Zijn muziek was als een draaimolen van prikkels die ons meenam op een opwindende rit. Mathias Grymonprez werd bijgestaan door zijn metgezellen, Arno Vanhoutte aan de bas en Dries Covers op drums. Samen vormden ze een ongeëvenaarde combinatie die hun chaotische en levendige muziek perfect tot uiting bracht. De speciaal ontworpen Villa Bota Radiotoren bood de ideale setting voor deze explosieve en bruisende muzikale belevenis.

Op zaterdag vormde de Magdalenakerk het betoverende decor voor twee bijzondere Brugse muzikanten:

De Instrumens, een grotendeels autodidactische toetsenist gespecialiseerd in pijporgels, met een diepe liefde voor middeleeuwse muziek en contrapunt. Zijn muziek ontstaat voornamelijk intuïtief, vaak resulterend in composities die ter plekke geïmproviseerd worden. Soms neemt hij echter ook de tijd om rustig een compositie uit te schrijven, wat een uniek en meeslepend geluid oplevert.

Toen dit samensmolt met Knip Uw Haar, het artistieke alter ego van Jelle Vos, ontstond er in de Magdalenakerk een werkelijk ongelofelijke symfonie. Het samengaan van muzikale creativiteit, met de diepgaande improvisaties van De Instrumens en de unieke expressie van Knip Uw Haar, creëerde een sfeer die alleen in een majestueuze kerk tot stand kon komen. Het beloofde een meeslepende en buitengewone ervaring te worden.

Lucy Ryan beter bekend onder haar artiesten naam Bobbi Lu speelde een aangepast repertoire voor deze unieke gelegenheid.

In haar kenmerkende stijl wist Bobbi Lu op unieke wijze piano te combineren met diepe bassynths. Haar muziek vloeide moeiteloos samen met het karakter van deze speciale setting, waarbij de klanken van de piano harmonieus samensmolten met de diepere en rijkere tonen van de synthesizers. Het resultaat was een perfect passende muzikale ervaring die de sfeer van deze unieke locatie prachtig aanvulde en versterkte.

The Christian Club, hoewel de bandnaam geen verwijzing is naar geloof, trad ze wel op in een christelijke kerk. Opvallend was hoe hun muziek, ondanks de context, perfect op zijn plaats leek in deze omgeving.

De diepdonkere stem van Luca Missiaen en de klanken van de contrabas bespeeld door Isa Opstaele kwamen prachtig tot hun recht in de akoestiek van deze middeleeuwse kerk. De gitaar van Tibo Nassel en het ritmische drumwerk van Lars Missiaen vulden het geheel prachtig aan. Het was een optreden dat ongetwijfeld lang in het geheugen van het publiek gegrift zal blijven. De band wist daarbij de unieke sfeer van de kerk volledig te omarmen en er een betoverende muzikale ervaring van te maken.


SIGNAAL is er nog elke dag tot en met vrijdag 22/12/2023.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More