Home nieuws Uitheems Geduister #267

Uitheems Geduister #267

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Hoe diep ook het duister waarin het verschijnt, het is onze lichtbron in de donkere nacht… Muziek verlicht het leven, en al zeker het Uitheems Geduister. Deze week met nieuws van Lamori, Atomic Agent, Gitane Demone & Paul Roessler, Kirlian Camera, Varsovie, Chaos Bleak, Sun’s Spectrum en Godwin Point.

LAMORI
De Finse gothrockers van Lamori omarmen griezelige diepten met hun nieuwste single Ave Valkyria. Het is een track die zal verschijnen op hun aankomende album Neon Blood Fire.

Matias Juselius (zang), Marcus Pellas (gitaar), Mikael Westerlund (bas), Jens Wickholm (toetsen) en Emanuel Sanchez (drums), klinken onheilspellend en betoverend. Het overstijgt conventionele muzikale grenzen en trekt ons mee in enigmatische krachten, waarbij industrialelementen worden verweven met de kenmerkende gothrockroots van de band. Een nummer dat de mystiek van sterfelijkheid en de aantrekkingskracht van almachtige macht eert. De band wou hiermee een meeslepende ervaring creëren die verder gaat dan het alledaagse. En die spirituele insteek hoor je ook in hun theatraal sonische setting, buitenaardse schreeuwen en  muzikaal gefluister.

Op deze single-release, vind je ook oudere hits van de band terug (Insomnia, Valley of Great Dismay, Requiem, Dark Messiah, The Eye of The Storm en Never Alone). Een must have voor verzamelaars, dus!

Ave Valkyria is digitaal verschenen.

Facebook Website

ATOMIC AGENT
Nog meer gothrock uit Finland, krijgen we van het vrij recente project Atomic Agent. Van het soloproject van Al Aston, kregen we deze week nl. het debuutalbum Secret Society. We horen hard- en gothrock versmelten in thema’s waarin duisternis en hoop worden onderzocht.

Momenteel is het nog een soloproject. Aston wou verschillende muziekstijlen laten samensmelten en een uniek geluid creëren voordat de line-up van de band wordt uitgebreid.

De tracks op dit album baden in erg donkere sferen, en daar zit de diep donkere stem van Aston voor veel tussen. Het zachte pianonummer No Higher Force is dan ook een knap rustpunt op het album.

Secret Society is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

GITANE DEMONE & PAUL ROESSLER
Het nieuwe album van Gitane Demone (Christian Death, Rozz Williams) in samenwerking met Paul Roessler (45Grave, Gitane Demone Quartet), is een melancholisch, klassiek geïnspireerd album geworden, met thema’s als de dood, rouw, vergankelijkheid en afscheid. Ze droegen het donkere album The New Young Kids Of Midnight op aan hun twee vrienden Rozz Williams (Christian Death) en Darby Crash (The Germs).

In 2017 vroeg Gitane Paul om orkestmuziek te schrijven voor een eerbetoon dat ze aan het schrijven was voor Rozz Williams, te beginnen met zijn vroege leven, zijn opkomst tot creatief icoon tot aan zijn dood. Toen ze zijn zelfmoord ter sprake bracht, zei Paul: “Dit is iets persoonlijks, ook voor mij, aangezien ik mijn dierbare vriend Darby Crash ook door zelfmoord verloor.” Samen onderzochten Paul en Gitane de zelfmoorden: hoe ze werden getroffen, wat Rozz en Darby hadden kunnen bereiken als ze hadden geleefd (met zo’n creatieve genialiteit), de kansen in het leven die ze misten door hun leven te beëindigen, …

Gemis, rouw, verdriet. Het staat wel vast dat al deze moeilijke emoties tot creativiteit kunnen leiden. En dat hebben Demone en Roessler opnieuw bewezen met dit knappe album.

The New Young Kids Of Midnight is op cd verschenen bij Dark Vinyl.

Gitane Demone / Paul Roessler

KIRLIAN CAMERA
Ook al heeft Kirlian Camera er door de jaren heen al heel wat muzikale kilometers op zitten, de Italiaanse band weet nog steeds perfect hoe ze hoe ze synthpop, heldhaftige martial beats en progrock lijnen moeten laten versmelten. Ze blijven dan ook één van de grootste cultbands binnen de scene én… er komt een nieuw album aan!

Met de single Il Tempo Profondo (Radio Signal Version) krijgen we daar alvast een eerste teaser uit. En bij de Il Tempo Profondo (Dark Psychedelia Vision) hebben ze meteen ook een videoclip gereleased.

Zangeres Elena Alice Fossi legt uit: “Je zou kunnen zeggen dat ‘diepe tijd’ de tijdelijke onmetelijkheid is waarin de mensheid is ondergedompeld in haar relatie met de aarde en geologische verschijnselen. Vandaar onze wens om dit idee in muziek om te zetten, met de nadruk op het verbreken van de cirkel waarin haat, hunkering en waanideeën levend worden gehouden door de zelfzuchtige verlangens van de mensheid.”

Psychedelische soundscapes, heerlijke ritmes en zwoele vocalen zetten de schaduwband opnieuw in de spotlights!

Il Tempo Profondo is digitaal verschenen en vind je binnenkort terug op het album Radio Signals for the Dying. Het album verschijnt op 23/2/2024 en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

VARSOVIE
Onlangs kregen we het vijfde album Pression À Froid van het Frans/ Tsjechische postpunkduo Varsovie. Tussen postpunk en dark-rock krijgen we van Arnault Destal (drums, teksten, muziek, art direction) en Grégory Catherina (zang, gitaren, muziek) een derde videoclip bij één van de tracks.

“Tu décolles des toiles de fond
Tu t’exposes en kamikaze
Tu fragmentes au cas par cas
Des artefacts”

Artefacts klinkt strijdvaardig, met zelfverzekerd gebrachte vocalen door Destal en eclectisch drumwerk, onder glooiende postpunkgitaren. Een uitdagend nummer, waar we zeker weg mee kunnen op een dansvloer.

Artefacts vind je terug op het album Pression À Froid, dat digitaal verschenen is bij Icy Cold Records.

Facebook Bandcamp

CHAOS BLEAK
Chaos Bleak
werd opgericht in 2019 als een soort ‘gothic supergroep’ met leden van Every New Dead Ghost, 13 Candles, Midnight Configuration, Death Party UK, Arcane Winter en Crimson Brigade. Ze hebben nooit de traditionele Sisters of Mercy-benadering van gothic gevolgd, maar vragen ​​zich in plaats daarvan af hoe bijvoorbeeld Play Dead van Killing Joke zou klinken als ze in 2019 waren opgericht.

Hun sound klinkt daardoor ongeremd, krachtig en gevarieerd.

De Engelse gothic rockband liet deze week een nieuwe single horen. Eentje voor de feesten, met een titel als Feast For The Senses! Hoewel je hem misschien beter toch niet draait aan de feestdis, waar je moeder bij is.

Feast For The Senses is digitaal verschenen bij Gothic World Records. Het is een proevertje voor het aankomende Chaos Bleak Album Agents Of Chaos, dat in februari 2024 verschijnt.

Facebook Bandcamp

SUN’S SPECTRUM
Sun’s Spectrum
is het Italiaanse synthwaveproject van Livio Caenazzo (gitaar, zang) en Daniele Iannacone (keyboards, programmering).
Ze blenden darkwave-elementen doordrenkt reverb met industrial en Detroit-techno. Vervormde synthesizers, melancholische melodieën en diepe technobeats injecteren een dosis duisternis in hun pakkende tracks.

Nu presenteren ze hun langverwachte tweede album The Silence After The Fall,  een samensmelting van synthwave, techno, newwave en industrial waarmee ze willen afwijken van de clichés binnen het genre. Een moedige keuze om op zoek te gaan naar een nieuw en fris geluid!

The Silence After The Fall is verkrijgbaar op cd en in digitale versie via Cold Transmission Music.

Facebook / Bandcamp

GODWIN POINT
Godwin Point
is het zijproject van Dawn & Dusk Entwined, waarmee ze startten in 2020, waarmee ze hun donkere nachtmerrieachtige kantjes de vrije loop laten.

Hun derde release III verkent opnieuw terrein dat je het minst zou verwachten, en wil niet hetzelfde pad bewandelen als de twee voorgangers. Onverwachts, maar ook vertrouwd, want de sfeer die ze met dit album neerzetten, klinkt als een ‘herlezing’ van de klassiekers uit de jaren negentig, van het gouden tijdperk van Cold Meat Industry tot projecten als Muslimgauze, met een vleugje Oosterse klanken die ruiken naar woestijnzand en machinevet.

Beklijvende ritmes, repetitieve baslijnen, maar ook knappe orkestraties en sferen die zowel krachtig als angstaanjagend zijn. Inhoudelijk met thema’s als geopolitiek, overheersing, manipulatie, macht en volkeren. “Er is hier geen sprake van partijdigheid, maar van een koude, ongecompliceerde visie op de manier waarop de wereld werkt, met alle spelers rug aan rug, met hun sporen van bloed, aarde en olie,” licht de band toe.

III is digitaal en op cd verschenen, bij het label Dark Vinyl.

Dark Vinyl

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More