Home LiveFoto's RHEA + LIGHTSPEED Brugge, De Kelk (16/03/2024)

RHEA + LIGHTSPEED Brugge, De Kelk (16/03/2024)

by Johan Vanparys

Foto’s: Johan Vanparys
Tekst: Gilbert Bilkstake

Rhea kwam voor de try-out van nieuwe songs opnieuw naar De Kelk in Brugge. Twee jaar geleden hielden ze er de ultieme doorloop van wat enkele dagen later een glorieuze passage op Rock Werchter zou worden. We zagen een gelouterde band met nieuwe creatieve input.

In het voorprogramma stond Lightspeed met zanger Rik Bontinck, gitarist Jens Verbraeken, bassiste Fieke Soete (Ratmosphere) en drummer Laurens Demaertelaere. Na een veelbelovende, frisse start klonk dit als een muziekschooltaak: verzamel in 25 minuten zoveel mogelijk clichés van indierock. Voor de leerkracht zijn de composities, zang en instrumentenbeheersing ongetwijfeld met grote onderscheiding geslaagd. Ook de vrienden in de business zullen goedkeurend knikken. Maar de echte wereld zoekt bands die bovenop hun rijkdom aan talent ook een eigen geluid etaleren, in plaats van opeengestapelde momenten van Arctic Monkeys, Smiths, The Verve, Oasis, Placebo en andere Britpop.

Lightspeed is na een waslijst van concerten een geoliede machine. Maar waarom is de setlist nog dezelfde als waarmee in mei 2023 de finale van de Lawijtstrijd in Sint-Niklaas werd gewonnen? Op een heel jaar nul nieuwe songs, you must be joking. Als de bliksem aan de slag!

RHEA zette een grote stap in de rusteloze zoektocht naar creatieve vernieuwing en identiteit die elke band kenmerkt. Na een jaar monnikenwerk in de luwte van de podia, gaan ze weer touren. “Ons nieuwe album komt na de zomer uit en we hebben er een jaar aan gewerkt. Dat is veel te lang, we hebben zin om te rocken”, benadrukte zanger Jorg Van de Sande. Het afgelopen jaar staken drie groepsleden ook veel tijd in hun andere bands, met name Ramkot (gitarist Hannes Cuyvers) en Hideous (gitarist Guillaume Lamont en drummer Dajo Vlaeminckx).

De pauze na het boerenjaar 2022 met o.m. het hoofdpodium van Rock Werchter, heeft de appetijt deugd gedaan want het speelplezier droop er van bij het begin af. Het vijftal kreeg moeiteloos de zaal in beweging met een mix van nieuw materiaal en de klassiekers zoals Stuck in the MiddleReady to RumbleShut Up & Take My Money en  Rather Be Nothing. RHEA kon het zich zelfs permitteren om het bommetje Vertigo achterwege te laten.

De jongste maanden werden al twee studiosingles vrijgegeven: Creeping Through My Head en Meet With You. Die klinken ook live meer verfijnd en minder fors dan het oudere repertoire, maar dat stoort allerminst en klinkt naturel. Het publiek kreeg daarnaast nog vier nieuwe composities voorgeschoteld: UndergroundSometing GoodBTG en tweede bisser Crawling. Stuk voor stuk sterke songs die wijzen op een interessante evolutie van de band. Daar waar in het oudere werk soms echo’s van Royal Blood doorklonken, wroette RHEA nu een eigen geluid uit de grond.

De clubtour van RHEA loopt tot eind april langs o.m. Antwerpen (Kavka 21/3), Aarschot (De Klinker 29/3), Rijkevorsel (De Slinger 30/3), Waregem (De Schakel 6/4), Opwijk (Nijdrop 13/4), Mechelen (De Club 20/4), Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Lightspeed: Facebook  Instagram 
Rhea: Facebook – Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More