Home Grensverleggers Uitheems Geduister #280

Uitheems Geduister #280

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Er zijn meer volwassenen bang in het licht dan kinderen in het donker. Omarm je angsten en neem ze mee in de donkerste hoeken van het Uitheems Geduister van deze week. Met zondagsnieuws van Ausfahrt 9, Die Sexual, Kira McSpice, Meersein, Livernois, Malice Machine, Matt Hart, Lovataraxx en Esoterik.

AUSFAHRT 9
Veel info valt er niet te rapen online over de band Ausfahrt 9. Zelf geven ze in de perstekst aan “een mysterieuze band” te zijn en op hun Instagram lezen we vijf namen waarvan we vermoeden dat ze de muzikanten zijn: Otto, Thor, Gerhard, Klaus en Dieter. Wel is meteen duidelijk dat ze fans zijn – of toch alvast inspiratie haalden – bij Rammstein. Dat merk je aan hun geluid, maar ook aan bv. het typerende lettertype dat ze gebruiken. Hun nieuwste single Ultra Gewalt laat de unieke mix van electro en industrial horen, met pulserende beats en gruizige, vervormde zang, waardoor een gevoel van urgentie en energie ontstaat dat door het hele nummer heen loopt.

Het is alvast een donker en introspectief nummer, waarbij thema’s als macht, controle en de menselijke aard aan bod komen. De stem klinkt daarentegen vaak onmenselijk vervormd afgewisseld met rijke screams, maar de elektronische details en het drumwerk werd esthetischer ingezet dan Rammstein dit doet. Knappe productie!

Ultra Gewalt is digitaal uitgebracht door TLG / Virgin Music Group.

Instagram

DIE SEXUAL
Het donkere elektronische duo Die Sexual uit Los Angeles roept ook met hun nieuwe ep invloeden van EBM, techno en electropop op. Rosselinni en Anton Floriano leveren op Inservio drie nummers af in een bedwelmende mix van analoge synths en verleidelijke zang.

De ep leidt ons langs wegen van onderwerping, toewijding en slavernij aan de donkere nachten, flitsende lichten onder pulserende beats van de muziek. Pure donkere electro-decadentie aangedreven door pulserende industrialritmes en druipende sensualiteit.
Stichtend lid Anton Floriano zegt: “We wilden dat gevoel in deze liedjes vastleggen, het overgeven van je lichaam en ziel aan de nacht, de muziek, je verlangens, het loslaten van alle zorgen en gewoon ‘slaven aan het tempo’ zijn.

Inservio is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

KIRA MCSPICE
Een beetje een ‘uitschuivertje’ binnen het Uitheems Geduister, maar alleen omdat het uitzonderlijk mooi donker is… Kira McSpice brengt artpop en darkfolk en heeft een nieuw album klaar. Uit de lp die er zit aan te komen – The Compartmentalization of Decay – deelt ze alvast het nummer Evaporate, een reflectie over trauma en overleven.

My hands my body reaching for
a new way to boil me down
The fresh wound sugar syrup blood
Is dripping on the ground

Kira’s uitzonderlijke stem geeft het hele geluidspallet een theatraal gothisch kantje. Overheersende vocalen in een breekbaar akoestisch kader van allerlei snaren… betokkeld, aangestreken… Dit raakt…

Evaporate is digitaal verschenen en vind je binnenkort terug op het album The Compartmentalization of Decay, dat digitaal en op vinyl verschijnt op 12/4 en je reeds kan voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

MEERSEIN
Daar waar Meersein zich in september waagde aan een cover van The Cure, zijn ze nu helemaal terug met een eigen nummer. De Duitse synthpopband laat het meeslepende Mavrula horen en bewijst dat ze met hun eigen kunnen meer beroeren dan met het coveren van cultbands.

Want hier ontmoet synthpop ook wat darkwave. Rauwe emotie pulseert in een wereld waar innerlijke onrust botst met de meedogenloze aantrekkingskracht van de duisternis

In het nummer confronteert Meersein zijn innerlijke demonen en vecht tegen de raadselachtige kracht van Mavrula. Zal hij als overwinnaar tevoorschijn komen, of zal hij bezwijken voor de schaduwen? Het antwoord ligt in de muziek.

Mavrula  is digitaal verschenen.

Website / Facebook

LIVERNOIS
:ablation: verwijst naar de term ‘ablatie’ en zou verwijzen naar het chirurgisch verwijderen van vlees. Wat zeker is, is dat het de titel van de nieuwe ep is van de industrialband Livernois. Zij gebruiken het om te verwijzen naar de menselijke reactie op trauma en het afsluiten daarvan. Meer specifiek richten ze zich met hun ep op de reacties die vaak worden gestigmatiseerd en gemeden door een steeds meer onderdrukte en emotioneel verlamde staat. De bedoeling hiervan was om een ​​dunne lijn te bewandelen tussen geweld en kwetsbaarheid. Het geluid op de ep echoot tussen precisie en zinloos schreeuwen tegen de leegte… Gretige electro uit New Orleans, met inslaande beats en gruizige soundscapes in 5 nieuwe nummers. De spoken words fluisteren in mystieke sferen, afgewisseld met stevige schoppen in maag en gezicht! Agressie vol breekbare emoties in een geluid dat wij wel weten te appreciëren!

:ablation: is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

MALICE MACHINE
Het stevige danswerk vinden we vaak in de aggro-tech en daar helpt de band Malice Machine ons  altijd een handje bij. Ook nu weer sleuren de aggro-punkers ons mee met hun single Hyena, dat een voorsmaakje is van het komende album Act Of Self Destruction.

Het nummer gaat over de krachten en de besluitvormers die chaos in de wereld creëren en ons uiteindelijk allemaal verbranden. Ze brengen deze boodschap gedreven. En aangedreven door bas en drums, die wordt uitgedrukt  in de ongefilterde angst die de band uniek weet uit te drukken. Het tracht een verklaring te geven over de woede over het leven, de samenleving en haar leiders. Iets waar ook Syn Thetic en Juliex aan de andere kant van de wereld – New York – van wakker liggen. Terecht, vrezen we…
Ze drukken zich in elk geval uit met knappe, sinistere synths, methodische drums, scheermesgitaren en scherpe zang.

Hyena is digitaal verschenen. Het nieuwe Malice Macine-album, Act Of Self Destruction, zal vanaf half april verkrijgbaar zijn.

Facebook / Bandcamp

MATT HART
De Britse muzikant, producer, dj en violist Matt Hart leeft voor en in de wereld van industrial, dark electro en EBM.
Met de Opal Dusk Remix van zijn nummer Black Abbys krijgen we deel 2/4, want Matt Hart kondigde al aan dat deze ‘versneden’ zou gereleased worden. Een meer theatrale toets kreeg het Harde nummer hier mee! De sonische ervaring wordt hiermee in elk geval nog versterkt. Opal Dusk voegde lagen van complexiteit en mysterie, wat ons nog meer aanzet tot het verkennen van de donkerste hoeken van onze verbeelding.

Deze remix is digitaal verschenen en verscheen in de originele versie op 4/3.

Bandcamp Facebook

LOVATARAXX
De Franse coldwave- / darkwave- / minimal synth- / postpunkscene wordt de laatste tijd beroerd door het duo Lovataraxx. De band tekende onlangs bij het Duitse label Cold Transmission, waarbij ze binnenkort hun nieuwe album uitbrengen.

Met Traümen laten ze een tweede nummer uit dat aankomende album Sophomore horen. In het nummer pleit het tweetal voor het recht om van tijd tot tijd de verbinding te verbreken en eenvoudigweg naar binnen te kijken. De teksten verwijzen naar de film Weisses Rauschen, (geregisseerd door Noah Baumbach) die gaat over schizofrenie.

“Zijn we altijd dezelfde persoon in het openbaar en privé, als we de aanwezigheid van anderen niet hoeven te verdragen? Het kan moeilijk zijn om te socialiseren, en we ontwikkelen niet allemaal dezelfde vaardigheden om een ​​wereld van uiterlijkheden het hoofd te bieden.”, zijn de bedenkingen die Lovataraxx in het nummer maakt. “Träumen is een poging om de stemmen van buitenaf het zwijgen op te leggen. Die stemmen die ons willen dwingen tegen onze wil te handelen. De deur sluiten en de duisternis omarmen kan voldoende zijn om te genieten van de vrijheid om jezelf te zijn.”
Een heerlijk, ijzig, dansbaar pop-/synthpunknummer!

Traümen is digitaal verschenen en is één van de tracks van hun nieuwe album Sophomore, dat digitaal, op cd, op vinyl en op cassette verschijnt bij Cold Transmission op 5/4. Voorbestellen is al mogelijk.

Wil je Lovataraxx live zien? Dat kan, want ze passeren in België tijdens hun tournee! Op 20/4 spelen ze in Magasin 4 in Brussel en op 6 juli in de Kinky Star in Gent.

Facebook Bandcamp

ESOTERIK
Het Amerikaanse darkpop-/electroduo Esoterik laat zijn pagan synth-geluid weer los in hun nieuwe single Trickster. In hun unieke mix tussen darkwave en darkpop, laten ze al een voorsmaakje los dat verschijnt op de komende ep, Archetypes, die later dit jaar uitkomt.

Met Trickster dompelde de band zich onder in de chaos die creëert en vernietigt. Is het een masker om je achter te verschuilen of is het een noodzaak om de zintuigen en de moed voor verandering te prikkelen? “Het leven is nooit genoeg, en tevredenheid ligt altijd net buiten het bereik van de Trickster. Volg hun voetsporen en voel de roes van een spel dat niet het jouwe is. Breng lichtzinnigheid naar degenen die een groter doel hebben dan het jouwe. Omarm de kosmische grap dat het einde het begin is.” Uitdagende woorden bij een uitdagende track, waarbij de female vocals nogal dominant door klinken!

Trickster is digitaal verschenen.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More